Statele Unite au reafirmat miercuri că sancţiunile pe care le-au impus Rusiei vor rămâne în vigoare până când Moscova va ”preda controlul Crimeei Ucrainei”, la aproape cinci ani de la anexarea peninsulei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urmă cu cinci ani, ocuparea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia a alimentat o escaladare în agresiunea rusă”, a apreciat secretarul de Stat american Mike Pompeo, citat într-un comunicat.

”Lumea nu a uitat minciunile cinice folosite de Rusia pentru a-şi justifica agresiunea şi a-şi masca tentativa de anexare a unui teritoriu ucrainean”, a adăugat el.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

La 27 februarie, Parlamentul Crimeei, asupra căruia un comando rus a preluat controlul în urma unor confruntări armate între combatanţi proruşi şi proucraineni, a ales un nou Guvern local şi a adoptat prin vot organizarea unui referendum cu privire la viitorul peninsulei.

La 16 martie, acest referendum, denunţat ca ilegitim de către Statele Unite, a plebiscitat alipirea Crimeei la Rusia.

”Statele Unite îşi menţin poziţia de nezdruncinat: Crimeea face parte din Ucraina şi trebuie să revină sub control ucrainean”, a declarat Mike Pompeo, denunţând ”reprimarea tot mai gravă a regimului rus de ocupaţie”.

El a îndemnat Moscova să-i ”elibereze pe toţi ucrainenii” încarceraţi din cauza ”opoziţiei lor paşnice” - un număr de 70 de persoane estimează şefului diplomaţiei americane - şi ”să pună capăt imediat tuturor abuzurilor sale”.

”Statele Unite ”îşi vor menţine sancţiunile (impuse) Rusiei” cu privire la anexare ”atât timp cât Guvernul rus nu va fi predat controlul Crimeei Ucrainei şi nu va fi pus în întregime în aplicare acordurile de la Minsk”, semnate în 2015, în vederea instaurării păcii, dar care nu au fost niciodată aplicate în întegime, a avertizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.