Administraţia Biden a evaluat că Israelul a adunat suficiente trupe la marginea oraşului Rafah din Gaza pentru a avansa cu o incursiune la scară largă în zilele următoare, dar în prezent înalţii oficiali americani nu sunt siguri dacă a luat o decizie finală de a efectua o astfel de acţiune, sfidându-l direct pe preşedintele Joe Biden, au declarat pentru CNN doi înalţi oficiali ai administraţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unul dintre oficiali a avertizat, de asemenea, că Israelul nu s-a apropiat nici pe departe de a face pregătirile adecvate - inclusiv construirea infrastructurii legate de hrană, igienă şi adăpost - înainte de o eventuală evacuare a peste 1 milion de locuitori din Gaza, care locuiesc în prezent în Rafah.

Dacă Israelul ar continua cu o operaţiune terestră majoră în Rafah, ar merge împotriva avertismentelor de luni de zile ale SUA de a renunţa la o ofensivă la scară largă în oraşul dens populat.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Săptămâna trecută, Biden însuşi a exprimat acest avertisment în termenii cei mai expliciţi de până acum, spunând lui Erin Burnett de la CNN că SUA ar reţine unele livrări suplimentare de arme către Israel dacă ar face un astfel de pas.

„Preşedintele a fost clar că nu va furniza anumite arme ofensive în cazul în care o astfel de operaţiune ar avea loc”, a declarat luni consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan reporterilor de la Casa Albă. „Încă nu a avut loc”.

Pe măsură ce războiul intră în cea de-a opta lună, oficialii americani pun din ce în ce mai mult sub semnul întrebării abordarea israeliană a războiului, sugerând inclusiv în mod public că este puţin probabil să îşi atingă obiectivul declarat de a distruge Hamas şi de a elimina conducerea acestuia.

Luni, Kurt Campbell, oficialul nr. 2 al Departamentului de Stat, a declarat că au existat în mod evident tensiuni între cele două ţări cu privire la „care este teoria victoriei”. „Uneori, atunci când îi ascultăm cu atenţie pe liderii israelieni, aceştia vorbesc mai ales despre ideea unui fel de victorie radicală pe câmpul de luptă, o victorie totală. Nu cred că noi credem că acest lucru este probabil sau posibil", a declarat Campbell, într-o aluzie aparentă la referirile repetate ale premierului israelian Benjamin Netanyahu la o «victorie totală».

„Noi considerăm că trebuie să existe mai mult o soluţie politică. Acesta este unul dintre motivele pentru care echipa preşedintelui a fost atât de implicată în regiunea înconjurătoare", a declarat Campbell la Summitul NATO pentru tineret, organizat în colaborare cu Institutul Aspen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.