Preşedintele rus Vladimir Putin i-a primit miercuri la Kremlin, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, pe noii ambasadori ai SUA şi UE, cărora le-a spus într-un limbaj tranşant că ţările lor sunt responsabile pentru invazia rusă din Ucraina şi s-a adresat direct în acest sens ambasadoarei americane şi reprezentantului Uniunii Europene, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Stimată doamnă ambasador, nu vreau să perturb atmosfera solemnă a prezentării scrisorilor de acreditare şi ştiu că s-ar putea să nu fiţi de acord cu mine, dar nu pot să nu spun că utilizarea unor astfel de instrumente de către Statele Unite în politica sa externă, cum ar fi sprijinul pentru aşa-numitele "revoluţii colorate", sprijinul în acest sens din partea Departamentului de Stat pentru lovitura de stat de la Kiev din 2014, au dus în cele din urmă la actuala criză ucraineană", i-a spus Putin ambasadoarei americane Lynne Tracy în momentul în care aceasta i-a prezentat scrisorile de acreditare. Acţiunile SUA "au avut, în plus, un impact negativ asupra degradării relaţiilor ruso-americane", a adăugat liderul de la Kremlin.

"Relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite, de care depind în mod direct securitatea şi stabilitatea globală, se află într-o criză profundă, din păcate", a recunoscut Putin. "Aceasta vine din abordările fundamental diferite în ceea ce priveşte formarea ordinii mondiale moderne", a mai spus liderul rus.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Putin a dat vina şi pe UE. El i-a spus noului ambasador al Uniunii Europene, Roland Galharague, că regretă, de asemenea, deteriorarea relaţiilor dintre UE şi Moscova şi a afirmat că Uniunea Europeană a "iniţiat o confruntare geopolitică" cu ţara sa. "Şeful Delegaţiei Uniunii Europene, care se află aici, probabil că împărtăşeşte opinia că relaţiile dintre această asociaţie şi Rusia s-au deteriorat foarte mult în ultimii ani, spre marele nostru regret", a declarat Putin în timpul ceremoniei de la Kremlin, în care a acceptat scrisorile de acreditare oficiale de la 17 ambasadori străini. "Vedem motivul pentru aceasta în faptul că, lăsând deoparte principala sa misiune iniţială şi funcţia de a dezvolta cooperarea economică şi integrarea pe continentul european, UE a iniţiat o confruntare geopolitică cu Rusia", a adăugat el.

Peste 70 de persoane au murit în Ucraina în timpul protestelor Euromaidan din 2014, care au fost declanşate de decizia fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, un prorus, de a renunţa la un acord comercial cu Uniunea Europeană şi de a orienta în schimb ţara către Rusia. În cea mai sângeroasă zi a protestelor din Piaţa Independenţei din Kiev, aproape 50 de persoane au murit şi 100 au fost rănite când, potrivit protestatarilor, când lunetiştii guvernului au deschis focul asupra lor. Rusia a răspuns la revolta populară de la Kiev care l-a alungat de la putere pe preşedintele pro-rus prin anexarea peninsulei Crimeea şi prin susţinerea unei mişcări separatiste armate care a preluat controlul asupra teritoriului din estul Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.