Parchetul antiterorist german urmează preia ancheta împotriva presupusului autor al unui atac cu cuţitul, vineri, în centrul Mannheim, soldat cu moartea unui poliţist şi cinci răniţi, declară luni o purtătoare de cuvânt AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ea justifică această preluarea a anchetei prin ”importanţa particulară” a dosarului, care a provocat o emoţie în Germania.

Presupusul agresor, un afgan în vârstă de 25 de ani care a sosit în Germania în 2014, a atacat mai mulţi membri ai unei mişcări împotriva islamului care se pregăteau să ţină o adunare în piaţa acestui oraş, în vestul ţării.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

El este acuzat de crimă, tentativă de crimă în cinci cazuri şi leziuni corporale grave, potrivit purtătoarei de cuvânt.

El a fost rănit prin împuşcare de către un poliţist, a fost operat şi nu a putut fi intergorat în acest stadiu, potrivit unei ultime declaraţii a poliţiei.

Preluarea dosarului de către parchetul antiterorist era larg aşteptată, după ce o pistă islamistă a fost evocată în mai multe rânduri de către Guvern.

Cancelarul Olaf Scholz a evocat un ”atentat”, iar ministrul Finanţelor Christian Lindner a îndemnat la apărare împotriva ”terorismului islamist”.

IMAGINI ”ORIBILE

Imagini în care apare agresorul au fost difuzate pe reţele de socializare şi au fost catalogate drept ”oribile” de către Olaf Scholz.

În aceste imagini apare agresorul, înarmat cu cu pumnal, care atacă mai întâi mai mulţi membri ai Mişcării cetăţeneşti Pax Europa (BPE), care vrea să denunţe islamul politic în Germania şi care se pregătea să organizeze o reuniune publică.

Între persoanele rănite se află una dintre personalităţile mai vizibile ale formaţiunii, Michael Stürzenberger, cunoscut de mulţi ani drept un activist aniislam în Germania şi ca un apropiat al extremei drepte.

Poliţistul care a murit, în vârstă de 29 de ani, a fost lovit pe la spate cu mai multe lovituri de cuţit, la cap, în timp ce încerca să se interpună, după care un membru al forţelor de ordine a oprit agresorul deschizând focul împotriva acestuia.

Agresorul, instalat în regiunea Mannheim, este căsătorit şi are doi copii, potrivit Poliţiei din Mannheim.

Acest dosar tragic a relansat îngrijorări faţă de o recugere tot mai mare la violenţă în dezbaterea politică, într-o ţară cunoscută până acum prin cultura compromisului şi simţul moderaţiei în dezbateri.

”Poliţistul ucis la Mannheim a apărat dreptul fiecăruia dintre noi de a-şi exprima propria opinie”, a scris luni pe X Olaf Scholz.

Dacă ”extremişti vor să restrângă aceste drepturi prin violenţă (...), statul se va opune prin toate mijloacele statului nostru de drept”, a avertizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.