Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi 31 rănite după ce un bloc de apartamente cu mai multe etaje s-a prăbuşit parţial din cauza unei rachete ucrainene doborâte de apărarea aeriană rusă în oraşul Belgorod, în apropiere de graniţa cu Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Cel mai recent bilanţ comunicat de autorităţile ruse indică 13 morţi şi 31 de răniţi, potrivit agenţiei TASS.

CITEȘTE ȘI Bilanţul morţilor în urma prăbuşirii blocului de locuinţe din Belgorod a crescut la 13 persoane
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

UPDATE -  Coloana întreagă a blocului care s-a prăbuşit ar fi fost lovită de o rachetă din epoca sovietică lansată de Ucraina şi doborâtă de Rusia, au declarat oficialii ruşi.

Într-unul dintre cele mai mortale atacuri de până acum asupra regiunii Belgorod, Ucraina a lansat ceea ce oficialii ruşi au declarat că a fost un atac masiv cu rachete balistice Tocika şi sisteme de rachete cu lansare multiplă Adler şi RM-70 Vampire (MLRS).

Imagini de la faţa locului au arătat cel puţin 10 etaje ale clădirii prăbuşindu-se. Ulterior, în timp ce serviciile de urgenţă săpau printre dărâmături în căutarea supravieţuitorilor, s-a prăbuşit acoperişul şi oamenii au fugit pentru a-şi salva viaţa, lăsând în urma lor nori de praf şi grămezi de moloz.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacul, pe care l-a numit "un atac terorist asupra unor zone rezidenţiale", a avut loc la ora 08:40 GMT  (11.40, ora României) şi a implicat cel puţin 12 rachete.

"Fragmente ale uneia dintre rachetele Tocika-U doborâte au avariat o clădire de apartamente din oraşul Belgorod", a precizat ministerul.

Agenţiile de presă ruseşti au declarat că cel puţin şapte persoane au fost ucise şi 17 rănite, inclusiv doi copii. Alte persoane erau încă prinse sub dărâmături.

Deocamdată nu sunt reacţii din partea oficialilor ucraineni, dar preşedintele Zelenski a îndemnat populaţia, în discursul video de duminică seară, să nu se lase influenţată de emoţii şi zvonuri.  El nu a precizat la ce se referă.

"Operaţiunile informaţionale ruseşti sunt întotdeauna energia pentru operaţiunile terestre ruseşti. Ocupantul se hrăneşte cu minciuni şi cu frica ce urmează minciunilor. Bătăliile defensive nu sunt niciodată uşoare. Şi devin întotdeauna mai dificile atunci când inamicul reuşeşte să exploateze frica. De aceea, este mai sigur să nu ne lăsăm conduşi de emoţii, să nu urmărim titlul, să verificăm fiecare ştire şi să căutăm informaţii, nu emoţii sau zvonuri, şi să avem încredere în forţele de apărare ucrainene. Soldaţii noştri ştiu cum să acţioneze. Şi lucrăm pentru a ne asigura că soldaţii noştri au ceea ce le trebuie, inclusiv cu partenerii noştri, inclusiv prin producţia noastră internă de armament ucraineană", a spus preşedintele în contextul ofensivei terestre pe care Rusia a lansat-o de două zile în regiunea Harkov.

Atât Ucraina, cât şi Rusia spun că nu ţintesc civili, deşi mulţi civili au fost ucişi în război de ambele părţi.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că lovitura de la Belgorod a fost un atac ţintit asupra civililor care a arătat caracterul criminal atât al Ucrainei, cât şi al susţinătorilor săi - în primul rând Statele Unite şi aliaţii europeni.

UPDATE - Cel puţin şapte persoane au fost ucise şi 15 rănite după ce o întreagă coloană a unui bloc de apartamente cu mai multe etaje s-a prăbuşit în urma unui atac cu rachete ucrainene în oraşul rus Belgorod, în apropiere de graniţa cu Ucraina, potrivit canalului rusesc de Telegram Mash.

Nu a fost imediat clar ce arme au fost folosite în atac - sau dacă acestea au fost furnizate de Occident.

Un martor a declarat că la faţa locului se află multe ambulanţe şi maşini de pompieri.

"O întreagă coloană a unui bloc de 10 etaje s-a prăbuşit", a declarat martorul pentru Reuters sub rezerva anonimatului. "Văd mai multe victime. Pompierii caută printre dărâmături", a relatat martorul.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale de apărare aeriană au distrus două rachete balistice convenţionale din epoca sovietică lansate în timpul nopţii de forţele ucrainene deasupra regiunii Belgorod.

Forţele ruseşti, pe de altă parte, au deschis la începutul acestei luni un nou front în regiunea ucraineană nord-estică Harkov, care se învecinează cu regiunea rusă Belgorod. Aceasta din urmă a fost atacată în mod repetat de Ucraina cu drone, artilerie şi interpuşi.

Liderul rus Vladimir Putin a sugerat în martie că Moscova ar putea încerca să stabilească o zonă tampon în interiorul teritoriului ucrainean, din cauza atacurilor asupra Belgorodului.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Cel puţin trei persoane au murit, potrivit unui prim bilanţ anunţat de presa rusă.

Imagini de la faţa locului postate de Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii, arată cel puţin 10 etaje ale clădirii prăbuşindu-se.

"Oraşul Belgorod şi regiunea Belgorod au fost supuse unui bombardament masiv din partea forţelor armate ale Ucrainei", a declarat Gladkov. "Ca urmare a unei lovituri directe cu un obuz într-o clădire de apartamente, întregul corp, de la etajul zece până la primul etaj s-a prăbuşit", afirmă guvernatorul.

Informaţii preliminare spun că cel puţin trei persoane au fost ucise şi că 20 de persoane s-ar putea afla sub ruine.

Reuters precizează că nu a reuşit să verifice imediat relatările.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.