Autorul unui masacru într-un club gay în vestul Statelor Unite a fost condamnat de către justiţia federală la o nouă pedeapsă cu închisoarea pe viaţă, justificată în principal prin motivaţiile homofobe ale acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înarmat cu un pistol şi o pucă de asalt, Anderson Lee Aldrich a deschis focul, la 19 noiembrie 2022 în ”Club Q”, la Colorado Springs, a ucis cinci persoane şi a rănit alte 18 imediat după un spectacol drag queen.

El a fost dezarmat de către doi clienţi ai clubului de noapte.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Această pedeapsă, deşi dură, nu poate repara răul făcut în acea zi (...). Atunci când tirurile au încetat, Club Q arăta ca o zonă de război”, a amintit în faţa presei una dintre adjuncţii secretarului Justiţiei, Kristen Clarke.

”Nu vom tolera tua în ţara noastră”, a subliniat ea.

Justiţia penală din Colorado l-a condamnat pe Aldrich, în vârstă de 24 de ani, la închisoare pe viaţă în urma unei proceduri intentate în principal cu privire la asasinate şi tentative de asasinat.

Atacatorul - care dă asigurări că este nonbinar - a negat adesea că a fost motivat de ură.

Însă el a acceptat până la urmă să pledeze vinovat la acuzaţii federale în centrul cărora se află convingerile sale homofobe. Această decizie i-a permis să evite un proces în care ar fi putut să fie condamnat la moarte.

Acuzatul a ”comis aceste crime din cauza orientării sexuale şi identităţii de gen, reale sau percepute”, a subliniat parchetul federal în documente judicare recente.

Aldrich a proferat insulte antigay în vara dinaintera atacului, potrivit unui vecin şi fostului său proprietar. mai multe persoane cu care juca jocuri video online au depus măturie cu privire la animozitatea acestuia împotriva comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor, potrivit unei anchete a poliţiei federale (FBI).

Cu două luni înainte de masacru, el a coordonat un atac online împotriva unui fost superior gay, după ce a fost concediat.

Victima ”a primit o avalansşă de e-mailuri care conţineau insulte şi comentarii antihomosexuale”, potrivit parchetului.

Iar cu două săptămâni înainte să treacă la fapte, el a postat online un manifest în care consideră persoanele transsexuale ca bolnave de o ”boală mentală”.

Apărarea sa argumentat că Aldrich a acţionat sub influenţa cocainei şi unor medicamente.

Parchetul federal a insistat asupra caracterului premeditat al faptei sale.

Aldrich a cheltuit 9.000 de dolari pe arme cu doi ani înainte de masacru şi s-a dus în mai multe rânduri la Club Q pentru a cunoaşte locul.

Anchetatorii au găsit la domiciliul acestuia un plan al clubului de noapte, în care intrarea şi ieşirea erau încercuite.

Această baie de sânge a relansat remeri ale comunităţii americane LGBT+, la şase ani de la cel mai grav atac armat din istoria Americii, la 12 iunie 2018, când un american de origine afgană a ucis 49 de persoane într-un club de noapte gay la Orlando, în Florida.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.