Mai multe ţări au convenit să efectueze în comun patrule în sudul Mării Roşii şi în Golful Aden pentru a încerca să protejeze transportul maritim comercial împotriva atacurilor rebelilor houthi din Yemen, care susţin că îi sprijină pe palestinienii asediaţi de Israel în Fâşia Gaza, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat într-o vizită în Bahrain, a spus că sunt mai multe ţări care vor participa la această forţă internaţională, dar nu este clar dacă aceste ţări sunt dispuse să facă ceea ce au făcut navele de război americane în ultimele zile - să doboare rachetele şi dronele Houthi şi să se grăbească să vină în ajutorul navelor comerciale atacate.

"Aceasta este o provocare internaţională care necesită o acţiune colectivă. Prin urmare, astăzi anunţ înfiinţarea Operaţiunii Prosperity Guardian (Paznicul Prosperităţii), o nouă şi importantă iniţiativă multinaţională de securitate", a declarat Austin marţi.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Acesta a identificat ţările participante, conduse de Statele Unite, ca fiind, printre altele, Bahrain, Marea Britanie, Canada, Franţa, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles şi Spania.

Rebelii Houthi, susţinuţi de Iran, s-au amestecat în conflictul dintre Israel şi Hamas, atacând nave pe rute maritime vitale şi chiar lansând drone şi rachete asupra Israelului, la peste 1.500 de km distanţă de sediul lor de putere din capitala yemenită Sanaa.

Houthi au atacat luni două nave comerciale de transport maritim în sudul Mării Roşii, a precizat Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) într-un comunicat. Nava cu motor pentru transportul de produse chimice/petroliere Swan Atlantic a fost atacată de o dronă şi de o rachetă balistică anti-navă, a precizat acesta. Aproximativ în acelaşi timp, într-un incident separat, nava de transport de mărfuri MSC Clara a raportat o explozie în apă în apropierea locaţiei sale, a precizat CENTCOM.

Nu au fost raportate victime în niciuna dintre cele două nave.

Purtătorul de cuvânt al Houthi, Yahya Sarea, a identificat luni aceleaşi nave ca fiind atacate şi a declarat că au fost folosite drone deoarece echipajele nu au răspuns la apelurile grupului. Houthi a ameninţat că va viza toate navele care se îndreaptă spre Israel, indiferent de naţionalitatea lor, şi a avertizat companiile internaţionale de transport maritim să nu facă afaceri cu porturile israeliene.

Mohammed al-Bukhaiti, un membru politic al houthi, a declarat luni pentru Al Jazeera că gruparea sa va fi capabilă să se confrunte cu orice coaliţie condusă de SUA care ar fi desfăşurată în Marea Roşie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.