Un pic peste jumătate dintre francezi (51%) nu cred în Dumnezeu, arată un sondaj realizat de Ifop pentru Asociaţiile Jurnaliştilor de Informaţii despre Religii (AJIR) publicat joi, o creştere importantă faţă de 44% cât era acest nivel în urmă cu zece ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La întrebarea ”dumneavoastră, personal, credeţi în Dumnezeu?”, 51% dintre persoanele chestionate au răspuns ”nu”. În 2011, 44% răspundeau ”nu” la această întrebare.

În 1947, 66% dintre francezi credeau în Dumnezeu, potrivit unui sondaj Ifop de la acea vreme.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Potrivit sondajului publicat joi, cele mai credincioase persoane fac parte din categoria de vârstă de peste 65 de ani (58%), iar apoi din categoria de vârstă 18-34 de ani (48%).

Întrebaţi dacă epidemia covid-19 i-a apropiat de practica relgioasă, 91% dintre francezii chestionaţi răspund ”nu” şi doar 9% răspund ”da”.

Întrebaţi despre incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris, 79% dintre cestionaţi declară că acest eveniment nu a trezit în ei ”sentimentul religios” şi nici ”fibra spirituală”. Însă 21% simt contrariul.

Potrivit acestui sondaj, francezii vorbesc tot mai puţin despre religie în familie - 38%, însăcere faţă de 58% în noiembrie 2009.

Doar 29% dintre francezi discută despre religie cu prietenii lor, tot în scădere, de la 49% în 2009.

Acest studiu vizează totdată ce părere au francezii despre Papa Francisc.

Astfel, 41% dintre francezi consideră că Papa apărăr ”mai degrabă bine” valorile catolicismului, 44% consideră că le apără ”nici bine, nici rău”, iar 15% ”mai degrabă rău”.

De asemenea, 68% dintre francezi consideră că religiile ”pot contribui la transmiterea tinerilor unor repere şi valori pozitive: respectul faţă de altul, toleranţa, generozitatea, responsabilitatea”. În 2009, 77% dintre francezi erau de această părere.

În total, 54% dintre persoanele intervievate consideră că ”toate religiile sunt egale”. În 2007, 62% erau de această părere.

Totodată 47% dintre francezi consideră că ”mesajul şi valorile creştinismului sunt în continuare de actualitate”.

Tot 47% consideră că ”religiile pot contribui în mod pozitiv la mari dezbateri de societate: bioetică, moralizarea economiei, familie”, în scădere faţă de 51% în 2009.

Ancheta a fost realizată în perioada 24-25 august, asupra unui eşantion reprezentativ de 1.028 de francez majori, prin chestionar autoadministrat online, după metoda cotelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.