Coreea de Nord a testat luni o nouă rachetă balistică tactică - de tip Hwasong-11Da-4.5 -, care poate purta o ogivă de talie mare, care cântăreşte 4,5 tone, anunţă marţi agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, iar unii analişti estimează că poate fi dotată cu o capacitate nucleară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tirul de testare a fost efectuat cu o rachetă echipată cu o ogivă grea simulată, în vederea verificării stabilităţii zborului şi precizia tirului pe o rază maximă de 500 de kilometri şi o rază minimă de 80 de kilometri”, precizează agenţia.

Phenianul urmează să procedeze la un nou test, în această lună, ”în vederea verificării caracteristicilor zborului, preciziei impactului şi puterii exploziei ogivei de talie foarte mare la o distanţă medie de 250 de kilometri”, anunţă KCNA.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Însă armata sud-coreeană - care a prezentat testul de luni drept un tir al două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, şi-a prezentat îndoiala.

Seulul sugerează că una dintre ele a eşuat la început zborului, după o posibilă explozie în zbor deasupra Coreei de Nord.

”Este extrem de rar ca tiruri de testare să fie efectuate în interiorul uscatului, iar afirmaţi potrivit căreia ei au reuşit o astfel de lansare este probabil falsă”, a declarat marţi presei un purtător de cuvânt al Statului Major Interarme,  Lee Sung-jun.

”CONSECINŢE FATALE”

Aceste teste intervin în urma unor proteste ale regimului lui Kim Jong Un faţă de manevre militare comune, săptămâna trecută, ale Coreei de Sud, Japoniei şi Statelor Unite.

Phenianul a denunţat această alianţă drept o ”versiune asiatică a NATO” şi a avertizat împotriva nor ”consecinţe fatale”.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un s-a angajat, la un Congres al Partidului Muncitorilor (unic), în 2021, să dezvolte mai multe tipuri de armament avansat, inclsuiv o ogivă de talie foarte mare, un satelit militar de spionaj şi rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil solid.

Potrivit KCNA, racheta testată este o ”ogivă de talie foarte mare”, însă agenţia nu foloseşte cuvântul ”nuclear”, notează principalul analist de la Institiutul Coreean al unificării Naţionale de la Seul, Hong Min.

”Dar, întrucât este capabilă să transporte o ogivă nucleară, ea poate fi considerată o armă nucleară”, declară el AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.