Deputatul Adrian Cozma (PNL) propune creşterea de la 50 la 150 de litri a plafonului până la care nu se plătesc accize pentru alcoolul făcut în gospodării. ”Nu este firesc să vedem cum produse care ne definesc ca naţiune dispar sub presiunea comerţului internaţional”, ”actuala prevedere din Codul fiscal a fost scrisă, cu siguranţă, de cineva care n-a trecut niciodată prin Satu Mare, prin Sălaj, Cluj sau Maramureş, unde singura băutură tradiţională este pălinca”, sunt câteva dintre argumentele deputatului liberal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat, deputatul PNL Adrian Cozma a propus Parlamentului o modificare importantă a Codului fiscal, astfel încât cantitatea de alcool obţinut din fructe în gospodării pentru care nu se datorează accize să crească de la 50 de litri, în prezent, la 150 de litri:

Cozma vrea modificarea unui alineat al articolului 342 din Codul Fiscal, măsura urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Este scutit de la plata accizelor alcoolul din fructe, în limita a 150 de litri anual, consumat de o persoană fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, cu condiţia ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc, iar alcoolul din fructe, indiferent de concentraţia acestuia, să fie:

a) produs de respectiva persoană fizică din fructe deţinute, cultivate şi furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafaţă de teren deţinută în temeiul unui drept real, utilizând un dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni, înregistrat la autoritatea competentă, şi/sau

b) produs pentru respectiva persoană fizică în distilerii autorizate din fructele deţinute, cultivate şi furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafaţă de teren deţinută în temeiul unui drept real”, este varianta propusă de deputatul liberal.

”Veşnicia s-a născut la sat” (spunea poetul Lucian Blaga) şi pălinca adevărată se face în cazanul din gospodărie, nu în marile distilerii. Nu este firesc să vedem cum produse care ne definesc ca naţiune dispar sub presiunea comerţului internaţional, al importurilor şi noi să avem o legislaţie care să contribuie la acest lucru. Pălinca e o băutură românească şi cele mai bune sortimente se obţin în gospodărie, acolo unde părinţi noştri încă mai cunosc secretul. Actuala prevedere din Codul fiscal a fost scrisă, cu siguranţă, de cineva care n-a trecut niciodată prin Satu Mare, prin Sălaj, Cluj sau Maramureş, unde singura băutură tradiţională este pălinca. Personal, nu-mi doresc să văd acest produs tradiţional dispărut sub presiunea băuturilor spirtoase care au invadat România, la preţuri neloiale. Vreau să cred că, şi peste câteva sute de ani, când vei spune pălincă spui România. Şi actualul rege al Marii Britanii a fost fermecat de băutura de pe meleagurile noastre. Aşadar, am propus ca volumul anual al alcoolului din fructe obţinut şi consumat în gospodărie să se majoreze de la 50 de litri, la 150 de litri, adică exact cât are nevoie o familie de la noi cu 4-6 membri să consume într-un an de zile. Am convingerea că mă vor susţine în acest demers şi parlamentarii care cunosc tradiţia rachiului din Banat sau a ţuicii de Argeş”, afirmă Adrian Cozma, conform comunicatului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.