Angajaţii britanici urmează să obţină o serie de beneficii în temeiul unei noi legi a muncii propusă de noul guvern laburist, joi, inclusiv drepturi mai mari la plăţi pentru boală şi dreptul de a lua concediu de paternitate din prima zi de muncă, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Măsurile cheie din Legea privind drepturile de muncă includ protecţia împotriva concedierilor abuzive de la începutul unei activităţi noi – eliminarea actualei perioade de calificare de doi ani – şi introducerea unei perioade de probă legală pentru toţi angajaţii noi.

În plus, proiectul prevede acordarea multor lucrători cu contracte de zero ore a dreptului la un contract cu ore garantate, precum şi obligarea companiilor să stabilească prestaţia de lucru flexibilă, acolo unde este posibil.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Lucrătorii vor fi, de asemenea, eligibili să ia concediu pentru creşterea copilului sau concediu neplătit din prima zi la un loc de muncă şi să pretindă indemnizaţia legală de boală din prima zi când nu se simt bine, mai degrabă decât din a patra.

Femeile însărcinate şi proaspetele mame vor obţine protecţie mai puternică împotriva concedierii.

Guvernul a spus că, de asemenea, ”va închide lacunele care permit concedierea abuzivă şi reangajarea şi concedierea şi înlocuirea”.

”Concedierea şi reangajarea” se referă la practica de a concedia un angajat şi de a-l reangaja în condiţii noi.

Detaliile proiectului de lege au fost publicate joi de biroul primului ministru Keir Starmer şi se aşteaptă să aibă loc dezbaterea şi adoptarea în parlamentul Regatului Unit, precum şi consultări ulterioare cu companiile, ceea ce înseamnă că nu va intra în vigoare timp de cel puţin doi ani.

Starmer a spus pe platforma socială X că reformele ar fi ”cea mai mare îmbunătăţire a drepturilor lucrătorilor dintr-o generaţie”.

Este unul dintre primele acte legislative majore stabilite de guvernul laburist, care a preluat mandatul în iulie.

Starmer şi ministrul de finanţe Rachel Reeves se pregătesc, de asemenea, să prezinte primul lor buget, la sfârşitul lunii.

”Un pas înainte”

Sharon Graham, secretarul general al unuia dintre cele mai mari sindicate din Marea Britanie Unite, a numit schimbările ”un pas înainte”, lăudând sfârşitul aşa-numitelor ”niveluri minime de serviciu”, care îi obligă pe unii lucrători cheie să ofere un nivel minim de servicii în timpul grevei.

Cu toate acestea, Graham a spus că proiectul de lege nu va interzice pe deplin practicile de concediere şi angajare” şi contractele cu zero ore, pe care a spus că ”angajatorii ostili” le vor continua să folosească.

”De asemenea, proiectul de lege nu reuşeşte să ofere lucrătorilor drepturi semnificative de a accesa un sindicat pentru negocieri salariale care le-ar pune mai mulţi bani în buzunare şi, la rândul său, ar ajuta creşterea”, a adăugat Graham.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.