Juan Gabriel Vásquez, un scriitor care îşi împarte viaţa între două continente, multipremiat şi tradus cu succes la edituri prestigioase din întreaga lume, deschide serile dedicate literaturii la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (23-27 octombrie).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de a VII-a ediţie a Festivalului se va desfăşura la Muzeul de Artă (Sala Barocă) şi la Galeria Calpe, anunţă organizatorii.  

Miercuri, începând cu ora 18.00, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara, Juan Gabriel Vásquez va citi un fragment din cea mai recentă carte a sa tradusă anul acesta în limba română, romanul "Forma ruinelor", apoi va intra în dialog cu jurnalistul şi scriitorul Marius Constantinescu.

Juan Gabriel Vásquez s-a născut în 1973, la Bogotá. După ce şi-a încheiat studiile de Drept la Universidad de Rosario din oraşul natal, a plecat la Paris, unde a obţinut un doctorat în literatură latino-americană la Sorbona. A trăit în Belgia şi la Barcelona înainte de a se întoarce în Columbia. A publicat până în prezent şapte romane: "Persona" (1997), "Alina suplicante" (1999), "Los informantes" (2004), "Historia secreta de Costaguana" (2007), "El ruido de las cosas al caer" (2011), distins în acelaşi an cu Premia Alfaguara Novela şi în 2014 cu International IMPAC Dublin Literary Award, devenind astfel primul scriitor sud-american laureat al acestui premiu. În 2013 îi apare "Reputaciones", iar în 2015, La forma de las ruinas. A mai publicat un volum de proză scurtă, "Los amantes de Todos los Santos" (2001), o biografie, "Joseph Conrad: el hombre de ninguna parte" (2004), şi volumul de eseuri "El arte de la distorsión" (2009).

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

A tradus din operele lui John Hersey, John Dos Passos, Victor Hugo şi E.M. Forster şi este editorialist al cotidianului columbian "El Espectador".

Juan Gabriel Vásquez este cunoscut cititorilor români datorită celor două romane apărute în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, la Editura Polirom: "Zgomotul lucrurilor în cădere" (2015) şi "Forma ruinelor" (2017).

Prezenţa lui Juan Gabriel Vásquez în România oferă publicului ocazia de a privi spaţiul european prin ochii unui european de adopţie. Este, în egală măsură, un exerciţiu de adâncire în istoria recentă a unei ţări pe care o asimilăm cel mai adesea unei părţi de lume, "America de Sud". O ţară decimată de războaie între carteluri şi afaceri cu droguri, a cărei istorie recentă a născut frică. Columbia, dincolo de realismul magic al lui Márquez: despre familii şi prietenii frânte de capriciul istoriei, despre neputinţa de a-ţi trăi viaţa simplu, despre fugă şi nevoia unei ţări de adopţie.

"Odată cu romanele lui Juan Gabriel Vásquez, magia a ieşit din realismul sud-american şi a făcut loc istoriei, cu toată sila, teroarea şi fascinaţia pe care ni le provoacă. Vásquez e un prozator a cărui literatură nu conteneşte să mediteze asupra unei eredităţi a Răului ce străbate istoria unei naţiuni şi se disipează în celulele tuturor fiinţelor care-i trăiesc coşmarul", spune criticul şi scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu. 

"Realismul magic e istorie, dar literatura sud-americană continuă să fie la fel de surprinzătoare, iar columbianul Juan Gabriel Vásquez e reprezentantul ei de frunte", este de părere Marin Mălaicu-Hondrari, scriitor şi traducătorul român al autorului columbian. 

Scriitorul Marius Chivu spune: "Dacă vă place literatura sud-americană, dar în acelaşi timp v-aţi plictisit de atîta realism magic, s-ar putea să faceţi o pasiune pentru romanele mult-premiatului şi mult-lăudatului columbian Juan Gabriel Vásquez, pe care eu îl văd, de fapt, ca pe un Bolaño cu substrat socio-politic". 

Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) este un proiect iniţiat în 2012, care îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia "A Treia Europă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.