Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană este acuzat că a plagiat în lucrarea de doctorat, prin traducere, fără vreun fel de atribuire şi fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de preşedinţii americani Bill Clinton şi George W. Bush, conform unui articol publicat în PressOne de jurnalista Emilia Şercan, care de-a lungul timpului a dezvăluit mai multe plagiate în lucrările de doctorat ale unor persoane publice. În replică, Mircea Geoană respinge acuzaţiile şi le pune pe seama discuţiilor din spaţiul public privind o posibilă candidatură a sa la Preşedinţie.
PressOne - Cea mai mare parte a conţinutului identificat ca fiind plagiat de secretarul general-adjunct al NATO provine din trei documente oficiale, emise de Administraţia Prezidenţială a Statelor Unite ale Americii (SUA):
În 2005, după 12 ani de studii doctorale, Mircea Geoană – în prezent secretar general adjunct al NATO şi potenţial candidat la prezidenţialele din toamnă – a susţinut la ASE o teză de doctorat despre integrarea României în structurile euro-atlantice în care subiectul central este comprimat în 1,4% din totalul lucrării; Deşi posesor al unei experienţe valoroase, nemijlocite, privind tema pe care şi-a ales-o, Geoană - care a fost ambasador al României la Washington şi apoi ministru de externe al României - nu menţionează în teză nici măcar momentele-cheie, de manual, din etapele de aderare la NATO şi UE. Acesta dedică zeci şi zeci de pagini, în schimb, evoluţiei economiei americane, incluzând în teza sa consideraţii detaliate despre politicile monetare ale Rezervei Federale, despre felul în care autorităţile au gestionat fuziuni de corporaţii care ar fi pus în pericol libera competiţie, dar şi despre evoluţia NASDAQ, a inflaţiei sau a deficitului bugetar al SUA”, relatează PressOne.
Conform sursei citate, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a plagiat substanţial în teza de doctorat pe care a susţinut-o, în urmă cu aproape 20 de ani, la Academia de Studii Economice din Bucureşti.
”Cel puţin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conţinut plagiat – text, grafice şi tabele – preluat fără atribuire din diverse surse. Şi în anexele lucrării există conţinut plagiat: la o verificare aleatorie, am descoperit în Anexa nr. 2 că cel puţin 9 pagini au conţinut plagiat. Mircea Geoană a folosit o tehnică de preluare neautorizată de conţinut, regăsită şi în alte teze de doctorat ale unor demnitari de rang înalt: plagiatul prin traducere”, notează PressOne.
Cea mai mare parte a conţinutului identificat ca fiind plagiat de secretarul general-adjunct al NATO provine din trei documente oficiale, emise de Administraţia Prezidenţială a Statelor Unite ale Americii (SUA): Raportul Economic al Preşedintelui, care include şi Raportul Consiliului consilierilor economici.
PressOne - Admiterea lui Geoană la doctorat, într-un domeniu specializat, precum Relaţiile Economice Internaţionale, s-a produs deşi acesta nu avea studii în economie
Geoană şi-a susţinut teza de doctorat la 18 iulie 2005, când era senator şi preşedinte PSD, la 12 ani după începerea studiilor doctorale, durata legală a unui doctorat, la acel moment, fiind de patru ani.
”Admiterea lui Geoană la doctorat, într-un domeniu specializat, precum Relaţiile Economice Internaţionale, s-a produs deşi acesta nu avea studii în economie”, remarcă PressOne.
Teza de doctorat a lui Mircea Geoană are titlul ”Evoluţii în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantic” şi, deşi creează aşteptarea ca lucrarea să abordeze chestiunea apartenenţei României la NATO şi pe cea a integrării în Uniunea Europeană, aceste două aspecte sunt tratate marginal în raport cu întreg conţinutul lucrării, conform PressOne.
Partea care priveşte România din întreaga teză – şi care are legătură cu tema propriu-zisă a lucrării, exprimată prin cea de-a doua parte a titlului acesteia – Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice –, se regăseşte la finalul tezei, în ultimul subcapitol şi reprezintă 1,4% din lucrare.
De asemenea, lucrarea are şi un capitol intitulat ”Contribuţii proprii”, în care Geoană face o referinţă cel puţin bizară la Nadia Comăneci, pusă în relaţie cu parcursul european al României: „Romania are nevoie de un parcurs european de nota zece, gen Nadia Comaneci.”
Lucrarea conţine şi informaţii neatribuite.
Cea mai lungă secvenţă de conţinut plagiat prin traducere, de 30 de pagini, se află în Capitolului III, subcapitolul 3, intitulat Criză şi relansare la început de mileniu, secţiune plagiată din Economic Report of the President, transmis Congresului SUA de preşedintele George W. Bush.
Geoană: Probabil pentru că unii s-au speriat de discuţiile din spaţiul public despre o posibilă candidatură a mea. Am făcut acest doctorat din curiozitate intelectuală şi dorinţa de a cunoşte şi de a mă perfecţiona continuu
„Nu ştiu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest şi nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum…dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva”, a declarat Geoană pentru PressOne, referitor la lucrarea sa.
Luni, cânt acuzaţiile au devenit publice, el a scris însă pe Facebook un text mai lung pe această temă, în care afirmă că s-a ”trezit” cu o acuzaţie de plagiat şi invocă raţiunile electorale ale articolului, prezentând şi o fotografie a tezei sale de doctorat.
”Din seria caută până găseşti şi, dacă nu găseşti, inventează, mă trezesc astăzi cu o acuzaţie de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani. De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuţiile din spaţiul public despre o posibilă candidatură a mea. Specialişti în domeniu s-au pronunţat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile. Când mai multe softuri anti-plagiat spun că NU există similitudini şi totuşi cineva se trezeşte să vină cu o acuzaţie falsă, nu pot decât să mă gândesc la rea-intenţie sau rea-credinţă”, afirmă el.
Geoană susţine că cele menţionate şi conceptul de plagiat sunt lucruri total diferite.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.