Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care completează un articol din ordonanţa de urgenţă a Guvernului 57/2019 privind Codul administrativ. Iniţiativa legislativă instituie o excepţie potrivit căreia Ministerul Culturii şi instituţiile publice aflate în subordinea acestuia să aibă dreptul să închirieze bunurile imobile proprietate publică a statului şi să încaseze din chirie o cotă-parte de 50%, stabilită, după caz, prin hotărâre a Guvernului. Ministra Culturii Raluca Turca a spus că estimarea este că, graţie acestei legi, sectorul cultural va beneficia de o finanţare suplimentară de cel puţin 3 milioane de lei anual. Banii suplimentari care vor rămâne în bugetele instituţiilor de cultură le vor ajuta să funcţioneze mai bine pentru activităţile culturale, a mai precizat ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare completarea cu un nou alineat a art.333 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul instituirii unei excepţii de la prevederile alin. (3) şi (4) ale aceluiaşi articol, excepţie potrivit căreia Ministerul Culturii şi instituţiile publice aflate în subordinea acestuia să aibă dreptul să închirieze bunurile imobile proprietate publică a statului şi să încaseze din chirie o cotă-parte de 50%, stabilită, după caz, prin hotărâre a Guvernului.

Pe 14 mai, Camera Deputaţilor a adoptat decizional acest proiect de lege. Ministra Culturii Raluca Turcan a declarat atunci  că estimează că sectorul cultural va beneficia, graţie acestei legi, de o finanţare suplimentară de cel puţin trei milioane de lei anual.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Ea a mai spus că „orice sursă suplimentară de finanţare pentru instituţiile de cultură din România este binevenită”, conform unei postări de pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii.

„Parlamentul României a adoptat astăzi propunerea legislativă iniţiată de mine şi de mai mulţi colegi parlamentari prin care Ministerul Culturii şi instituţiile publice aflate în subordinea acestuia vor putea să încaseze o cotă-parte de 50% din sumele percepute pentru închirierea unor spatii pe care le au în administrare.  Până acum, toti banii mergeau la Ministerul Finanţelor. Procedura de închiriere se stabilelşte prin Hotarâre de Guvern”, a  adăugat Turcan.

Aceasta a mai precizat că, după modelul muzeelor, bibliotecilor şi altor instituţii culturale de prestigiu la nivel mondial şi instituţiile din ţara noastră vor avea o sursă suplimentară de venit.

„Estimăm că, graţie acestei legi, sectorul cultural va beneficia de o finanţare suplimentară de cel puţin 3 milioane de lei anual. Banii suplimentari care vor rămâne în bugetele instituţiilor de cultură le vor ajuta să funcţioneze mai bine pentru activităţile culturale!”, a mai precizat Raluca Turcan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.