Erika Garnier, manager de proiect al fundaţiei Motivation România, a declarat, pentru News.ro, că premiul ”Femei Curajoase din întreaga lume”, distincţie acordată de Departamentul de Stat al SUA, o bucură pentru că, în acest fel, oamenii află despre ”abilităţile pe care le au persoanele cu dizabilităţi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”A fost cumva neaşteptat să primesc eu premiul pentru femeia curajoasă din România. Nu mă aşteptam să îl primesc, mi se părea că fac doar ceva normal, aşa cum, la un moment dat, pe mine m-au ajutat unii oameni din jurul meu să descopăr puterea care să mă mişte mai departe, chiar şi într-un scaun rulant, şi să mă ajute să funcţionez aşa cum îmi doream şi înainte, ca un om normal - cu un loc de muncă, cu prieteni, cu ieşit şi aşa mai departe. Mă bucur că, în felul ăsta, lumea află şi de abilităţile pe care le au persoanele cu dizabilităţi, pe care noi le promovăm constant”, a declarat Erika Garnier.

După ce ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, i-a înmânat premiul, Garnier a povestit că a crezut despre curaj că este ceva ce poate fi dobândit prin antrenament. Însă, în urmă cu şase ani, când, într-o dimineaţă, s-a trezit fără să îşi poată mişca picioarele, şi-a dat seama că, de fapt, curajul este ceva ce trebuie descoperit în sine.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Într-o dimineaţă, acum şase ani, m-am trezit fără să îmi mai pot mişca picioarele. Aceea a fost prima dată când m-am gândit că, poate, curajul nu este ceva ce poţi câştiga prin antrenament, ci ceva ce există înlăuntrul tău şi trebuie descoperit. Am fost suficient de norocoasă să am alături familia, prietenii şi colegii de la Motivation Romania. Ei mi-au spus să mă concentrez mai mult pe abilităţile mele şi să îmi uit dizabilitatea. Aşa am reuşit să organizez câteva activităţi şi să ajut mai mulţi oameni cu dizabilităţi să se redescopere”, a spus ea.

Câştigătoarea şi-a încheiat discursul spunând că îşi împarte premiul cu prietenii, dar şi cu acele persoane  care sunt gata să vadă abilităţile, în ciuda dizabilităţilor.

La rândul ei, fotojurnalista Ioana Moldovan, nominalizată la premiul ”Femei Curajoase din întreaga lume” 2016 şi premiată de Ambasada SUA la Bucureşti, a declarat, pentru News.ro, că se bucură de nominalizare nu atât personal, cât în calitate de reprezentant al fotojurnalismului.

”Este o mare onoare să fiu nominalizată pentru acest premiu şi mă bucur nu atât pentru mine ca persoană, cât ca reprezentant al fotojurnalismului în România şi de ce nu, al jurnalismului. Cred că este bine să fie unul dintre domeniile reprezentate în panoul de nominalizate şi mai cred că acest premiu de recunoaştere a femeilor din diverse domenii de activitate şi această iniţiativă a Ambasadei Americii este una lăudabilă şi ar trebui să continue şi în anii următori”, a spus ea.

Plutonierul Mirela-Valentina Melinte, primul militar al Forţelor Armate Române care a participat la o misiune alături de un Detaşament al Forţelor Speciale al SUA, a caracterizat recunoaşterea Ambasadei SUA la Bucureşti drept ”este un pas înainte”.

”Este un pas înainte. Sunt mulţumită că am reuşit să fiu recunoscută de Ambasada SUA. Pentru mine chiar este o recunoştinţă foarte mare, pentru că ştiu ce a fost acolo, ştiu ce am făcut şi contează foarte mult să îţi fie recunoscută munca. Ca femeie, nu este nici greu, nu este nici uşor, trebuie să fii tot timpul în echilibru”, a declarat ea.

Mădălina Turza, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, care pledează pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi în România, în special pentru accesul egal la educaţie, a spus că nominalizarea Ambasadei SUA la Bucureşti este ”unul dintre cele mai impresionante momente” din lupta ei de până acum.

”Este momentul în care, după şase ani în care am făcut tot ce mi-a stat în putinţă să îi pun pe aceşti copii în şcoală şi să mă lupt pentru drepturile lor într-un sistem absurd şi surd în acelaşi timp, iată, guvernul Statelor Unite şi Ambasada Statelor Unite la Bucureşti vine şi spune că drumul şi valorile mele sunt corecte, iar Guvernul este cel care trebuie să facă schimbarea. Înseamnă curaj şi înseamnă speranţă ziua de astăzi”, a explicat ea.

Nominalizate la premiul ”Femei Curajoase din întreaga lume” 2016, Ramona Brad, Managing Partner al Clear Communication Associates, şi doctorul Magda Ciobanu, coordonator al Centrului Naţional pentru Renunţare la Fumat al Institutului Naţional de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, au declarat că se bucură de recunoaşterea Ambasadei, în acest moment când dezbaterea pe tema legii antifumat este în toi. Cele două femei au spriijinit fondarea grupului ce avea să devină Coaliţia România Respiră, o reţea de peste 250 de organizaţii care cer interzicerea fumatului în locurile publice.

”Premiul, de fapt, ne ajută să reafirmăm nevoia legată de dezbateri şi de conştientizare a temei, aşa că e cu atât mai bine venită în contextul în care ne lovim de încercări de amendare, de diverse idei suplimentare. Credem că rezultatul cheie pe care l-am obţinut nu e legea în sine, ci faptul că e prima oară când România dezbate o schimbare de comportament social”, a declarat, pentru News.ro, Ramona Brad.

Pe de altă parte, Magda Ciobanu a spus că recunoaşterea ambasadei este un fel de tratament pentru ea, întrucât vine într-o perioadă în care se încearcă schimbarea legii antifumat, care a intrat în vigoare pe 16 martie.

”Această lege este apreciată de foarte mulţi ca una din cele mai importante legi de sănătate publică din ultimii 26 de ani. Toată lumea este încântată. Europa ne aplaudă, oamenii obişnuiţi de la sat şi de la oraş sunt încântaţi, iar parlamentarii se gândesc să ne aducă înapoi la o situaţie de dinainte de 2002. Deci, nici măcar să spui să ne aducă la situaţia din 2005. Este incredibil. Or, această recunoaştere a ambasadei e ca un fel de tratament pe această rană, dar este şi un motiv care mă face să îmi doresc să lupt mai departe”, a declarat ea.

La ceremonia organizată, miercuri, la sediul Ambasadei SUA la Bucureşti, au participat, între alţii, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, ministrul pentru Consultare Publică si Dialog Civic, dar şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, premiată anterior cu distincţia Ambasadei SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.