Exploratorul din secolul al XV-lea Cristofor Columb a fost un evreu sefard din Europa de Vest, au declarat sâmbătă oamenii de ştiinţă spanioli, după ce au folosit analiza ADN pentru a rezolva un mister vechi de secole, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mai multe ţări şi-au disputat originile şi locul de înmormântare final al personajului controversat care a condus expediţiile finanţate de Spania începând din anii 1490, deschizând calea pentru cucerirea europeană a Americilor.

Mulţi istorici au pus la îndoială teoria tradiţională conform căreia Cristofer Columb ar fi venit din Genova, Italia. Alte teorii variază de la evreu spaniol sau grec, la basc, portughez sau britanic.

Pentru a rezolva misterul, cercetătorii au desfăşurat o investigaţie timp de 22 de ani, condusă de expertul medico-legal Miguel Lorente, prin testarea unor mostre minuscule de rămăşiţe îngropate în Catedrala din Sevilla. De mult timp, autorităţile de acolo susţin că aceasta ar fi locul de odihnă veşnică al lui Columb, deşi există revendicări rivale.

Experţii au comparat ADN-ul acestor rămăşiţe cu cel ale rudelor şi descendenţilor cunoscuţi, iar concluziile lor au fost anunţate într-un documentar intitulat „ADN-ul lui Columb: Adevărata origine”, difuzat sâmbătă de televiziunea naţională spaniolă TVE.

„Avem ADN de la Cristofor Columb, foarte parţial, dar suficient. Avem ADN de la Hernando Colón, fiul său”, a declarat Lorente în cadrul emisiunii. „Şi atât în cromozomul Y (masculin), cât şi în ADN-ul mitocondrial (transmis de mamă) al lui Hernando există trăsături compatibile cu originea evreiască”, a anunţat expertul.

Aproximativ 300 000 de evrei au trăit în Spania înainte ca „Reyes Catolicos”, monarhii catolici Isabella şi Ferdinand, să ordone evreilor şi musulmanilor să se convertească la credinţa catolică sau să părăsească ţara. Mulţi s-au stabilit în întreaga lume. Cuvântul sefard provine de la Sefarad, adică Spania în ebraică.

După ce a analizat 25 de locuri posibile, Lorente a declarat că se poate spune doar că Cristofor Columb s-a născut în Europa de Vest.

Joi, Lorente anunţase că au fost confirmate teoriile anterioare conform cărora rămăşiţele din Catedrala din Sevilla îi aparţin lui Columb. Cercetările privind naţionalitatea lui Columb au fost complicate de o serie de factori, inclusiv cantitatea mare de date. Dar „rezultatul este aproape absolut fiabil”, a spus Lorente.

Columb a murit la 55 de ani, în Valladolid, în Spania, în 1506, dar a dorit să fie înmormântat pe insula Hispaniola, care astăzi este împărţită de Republica Dominicană şi Haiti. Rămăşiţele sale au fost duse acolo în 1542, apoi mutate în Cuba în 1795 şi apoi, după cum se credea de mult timp, în Spania, la Sevilla, în 1898.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.