Europarlamentarul român Şerban Dimitrie Sturdza, membru al grupului politic ECR şi preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu ţările din Asia de Sud, a condus, în perioada 14 - 16 aprilie 2025, delegaţia oficială a Parlamentului European la cea de-a 14-a Reuniune Interparlamentară UE - Pakistan.
Misiunea, desfăşurată atât în Islamabad cât şi Lahore, s-a desfăşurat într-un context regional complex, a avut ca obiectiv dorinţa comună de consolidare a cooperării politice, economice şi parlamentare dintre Uniunea Europeană şi Pakistan, precum şi consolidarea relaţiei strategice - o relaţie fundamentată pe respectul pentru dreptul internaţional, buna guvernare, carta ONU şi drepturile omului.
„Într-un context global instabil, Uniunea Europeană are tot interesul să investească în parteneriate solide. Iar un Pakistan stabil, predictibil şi deschis cooperării reprezintă un pilon-cheie pentru securitatea regională. România, ca stat membru al UE, are un interes direct în această direcţie”, a transmis Sturdza.
Dialog instituţional de cel mai înalt nivel
Pe durata misiunii, eurodeputatul român, membru al grupului ECR, împreună cu alţi doi deputaţi din grupuri politice diferite din Parlamentul European, au avut întrevederi oficiale cu lideri de prim rang ai statului pakistanez :
- Preşedintele Adunării Naţionale, Excelenţa Sa Sardar Ayaz Sadiq ;
- Membrii Comisiei de Afaceri Externe şi ai Grupului de Prietenie UE–Pakistan, sub conducerea Excelenţei Sale Hina Rabbani Khar ;
- Ministrul Şef al Provinciei Punjab, Excelenţa Sa Maryam Nawaz Sharif ;
- Preşedintele Adunării Provinciale a Punjabului, Excelenţa Sa Malik Muhammad Ahmad Khan ;
- Procurorul General al Provinciei Punjab, domnul Syed Farhad Ali Shah.
În calitate de lider al delegaţiei, Şerban Dimitrie Sturdza a reiterat importanţa diplomaţiei parlamentare în consolidarea relaţiilor bilaterale, promovarea păcii şi cooperării în domenii esenţiale precum dezvoltarea economică, combaterea terorismului, gestionarea migraţiei şi tranziţia verde.
Eurodeputatul român a mai evidenţiat necesitatea menţinerii unei relaţii solide, bazată pe valori comune precum democraţia, respectarea drepturilor omului şi statul de drept. De asemenea, acesta i-a încurajat partenerii pakistanezi să continue reformele şi dialogul intern constructiv, ca premise pentru stabilitate şi prosperitate pe termen lung.
România, partener activ în regiune
Europarlamentarul a subliniat contribuţia directă a României în procesul de modernizare a Pakistanului, prin implicarea companiilor româneşti în construcţia de rafinării, hidrocentrale, fabrici de ciment şi altele. Totodată, acesta a remarcat progresele notabile înregistrate de către autorităţile pakistaneze în direcţia sustenabilităţii şi protecţiei mediului.
„Am fost impresionat de curăţenia oraşelor, starea bună a infrastructurii rutiere şi angajamentul real faţă de energia verde. Este o ţară cu o populaţie tânără, educată, cu oficiali formaţi în universităţi de vârf din Marea Britanie şi nu numai. Europa rămâne pentru Pakistan un simbol al excelenţei, calităţii şi rafinamentului”, a declarat Sturdza.
Proiecte europene pentru dezvoltarea tineretului
Agenda delegaţiei a inclus vizite de lucru la proiecte finanţate de Uniunea Europeană, precum programul „Puterea Tineretului” şi Institutul de Excelenţă TVET din Lahore - iniţiative care oferă tinerilor pakistanezi instrumente concrete pentru integrarea socio-economică. „Pakistanul are o populaţie tânără, plină de potenţial, dar fenomenul „plecării creierelor”, adică a tinerilor cu studii superioare şi plini de potenţial, este o provocare pe care o cunoaştem bine, din păcate şi în România”, a afirmat Sturdza.
Delegaţia a avut şi un schimb de idei cu antreprenori locali care desfăşoară afaceri cu ţări membre ale UE, discuţiile concentrându-se pe consolidarea legăturilor comerciale şi industriale.
România şi Europa : interese convergente
„O colaborare eficientă cu Pakistanul este vitală nu doar pentru UE, ci şi pentru România. Gestionarea fenomenului migraţionist, prevenirea radicalizării şi dezvoltarea parteneriatelor economice solide, sunt priorităţi comune”, a afirmat Sturdza.
„Prin diplomaţie parlamentară putem construi punţi de încredere între popoare. Ca europarlamentar român, mă angajez să susţin aceste valori şi interese în numele cetăţenilor pe care îi reprezint” a mai subliniat eurodeputatul român.
Viitorul relaţiilor dintre UE şi Republica Islamică Pakistan
În timpul acestor întâlniri la nivel înalt, europarlamentarul Sturdza a propus organizarea următoarei reuniuni interparlamentare UE–Pakistan la Bruxelles, în primul semestru al anului 2026, pentru a evalua progresul realizat şi a aprofunda parteneriatul strategic bilateral.
Prin această vizită, a fost reafirmat angajamentul Uniunii Europene pentru stabilitatea, democraţia şi dezvoltarea sustenabilă în Asia de Sud, precum şi dorinţa de a construi punţi solide între oameni, parlamente şi instituţii.
Şerban Dimitrie Sturdza,
Europarlamentar, Preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu ţările Asiei de Sud.

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.