Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ambasadei României în Franţa, a organizat conferinţa „Brâncuşi Perspective” pe 20 mai, reunind curatori de pe trei continente într-un dialog despre actualitatea şi importanţa operei sculptorului Constantin Brâncuşi (1876-1957) şi despre modul în care artistul român a influenţat arta modernă şi contemporană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Au participat Ariane Coulondre, curatoarea retrospectivei „Brancusi” de la Centre Pompidou; Matthew Gale, conferenţiar în cadrul sezonului de cercetare „Brâncuşi and Britain” derulat de Henry Moore Foundation în Marea Britanie, co-curator al expoziţiei „Constantin Brâncuşi: The Essence of Things” de la Tate Modern din Londra (2004); Paulina Pobocha, curatoare a expoziţiei „Constantin Brâncuşi Sculpture” de la MoMA, New York şi Hideaki Shimamoto, co-curator al expoziţei „Brancusi – Carving the Essence” de la Muzeul Artizon din Tokyo. Discuţia a fost moderată de istoricul şi criticul de artă Cosmin Năsui.

În deschiderea evenimentului care a avut loc în Grand Salon din cadrul Centre Pompidou, au luat cuvântul preşedintele ICR, Liviu Jicman, şi Ioana Bivolaru, ambasadoarea României în Republica Franceză.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

“Institutul Cultural Român a conectat profesionişti ai domeniului din lumea întreagă, reunindu-i în conferinţă la Paris în contextul retrospectivei de la Centre Pompidou, foarte probabil cea mai mare expoziţie dedicată lui Constantin Brâncuşi care s-a organizat vreodată. La acest eveniment unic, curatori de pe trei continente au accentuat cât de important este Constantin Brâncuşi pentru arta contemporană şi cum a influenţat artişti, dar şi curente artistice. Perspectiva iniţiată de ICR, o conferinţă cuprinzătoare şi necesară, a avut în vedere proiecte expoziţionale şi de cercetare care se desfăşoară simultan în Franţa, Japonia, Marea Britanie şi SUA”, a declarat preşedintele ICR, Liviu Jicman.

”Expoziţia de la Centrul Pompidou «Brancusi, l’art ne fait que commencer», organizată cu sprijinul instituţional al Ministerului Afacerilor Externe prin intermediul Ambasadei României în Franţa şi al Institutului Cultural Român prin reprezentanţa sa de la Paris, are un succes fulminant, cu un număr de vizitatori record. Nu este doar o prezentare a operelor de artă, ci o sărbătoare a creativităţii, a imaginaţiei, ce revelează afinităţile culturale majore dintre România şi Franţa, şi rolul esenţial al culturii în ansamblul relaţiilor bilaterale dintre cele două state. Stă mărturie în acest sens evenimentul de excepţie «Brancusi - Perspective», care a reunit mari specialişti în opera lui Constantin Brâncuşi din întreaga lume, reamintindu-ne că în opera sa înţelegem cel mai bine conexiunea dintre români şi francezi, probată solid prin tezaurul cultural pe care cele două naţiuni l-au oferit umanităţii”, a afirmat Ioana Bivolaru, ambasadoarea României în Republica Franceză.

Ariane Coulondre a prezentat conceptul care stă la baza expoziţiei de succes la Centre Pompidou, vizitată până în prezent de peste 200.000 de persoane, enumerând câteva dintre motivele pentru care părintele sculpturii moderne continuă să atragă zilnic mii de vizitatori.

Britanicul Matthew Gale a adus în discuţie vizita artistei Barbara Hepworth în studioul lui Brâncuşi, un moment important pentru relaţia cu Marea Britanie a sculptorului român stabilit la Paris.

Paulina Pobocha, curatoare specializată în arta contemporană la Hammer Museum din Los Angeles şi colaboratoare a The Museum of Modern Art in New York, a vorbit despre relevanţa lui Brâncuşi astăzi, prezentând lucrările unor artişti americani influenţaţi de opera brâncuşiană: Carl Andre (1935-2024), Sherrie Levine (n. 1947), Rachel Harrison (n. 1966), Alex da Corte (n. 1980) şi Charles Ray (n. 1953).

Într-o prezentare bine documentată, pe lângă detalii despre expoziţia inaugurată în acest an la Artizon Museum, curatoriată împreună cu Anna Ueda, Hideaki Shimamoto a amintit că prima expoziţie de autor dedicată lui Constantin Brâncuşi a fost organizată la Tokyo în 1977, la Galeria Tokoro, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea artistului. Curatorul a mai vorbit despre modul în care a fost receptat Brâncuşi de criticii de artă din Japonia, amintindu-l pe unul dintre exegeţii pasionaţi de opera brâncuşiană, Nakahara Yusuke.

În a doua parte a evenimentului, a avut loc recitalul susţinut de violonistul Valentin Şerban şi de violoncelistul Ştefan Cazacu, cu compoziţii de George Enescu, momentul muzical fiind precedat de o prezentare susţinută de acad. Mircea Dumitru, vicepreşedinte al Academiei Române.

La finalul evenimentului a avut loc un tur ghidat al expoziţiei „Brancusi”, ce reuneşte sute de sculpturi, fotografii, desene, filme, documente de arhivă, precum şi elemente de mobilier din atelierul parizian al artistului, realizată cu sprijinul mai multor muzee internaţionale care deţin lucrări brâncuşiene, precum Tate Modern, MoMA, Guggenheim Museum, Philadelphia Museum of Art, The Art Institute of Chicago, Dallas Museum of Art, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), Muzeul de Artă din Craiova etc.

Retrospectiva „Brancusi” de la Centre Pompidou este deschisă în perioada 27 martie – 1 iulie 2024. Sezonul de cercetare „Brâncuşi and Britain” început în această primăvară este derulat de Henry Moore Foundation în Marea Britanie până pe 27 iunie 2024. Expoziţia „Brancusi – Carving the Essence” de la Muzeul Artizon din Tokyo se desfăşoară în perioada 30 martie – 7 iulie 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.