Impactul deşeurilor electrice asupra mediului înconjurător nu mai poate fi contestat. Fenomenul electrificării a avansat atât de mult încât rata de colectare nu mai poate ţine pasul. Conform statisticilor, cantitatea de echipamente scoase din uz creşte de 5 ori anual, ceea ce vine inevitabil cu repercusiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele mai mici rate de reciclare au fost înregistrate în cazul echipamentelor de mici dimensiuni precum periuţele de dinţi electrice, laptopurile sau telefoanele mobile. Care sunt efectele din punct de vedere economic, dar mai ales social, rămâne să afli în rândurile de mai jos.

Cum putem reduce deşeurile electronice şi de ce este important să reciclezi?

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Din categoria celor mai răspândire deşeuri electrice de mici dimensiuni fac parte ţigările electronice. Tocmai pentru că nu pot fi reutilizate sau reîncărcate, majoritatea sfârşesc la gunoi. În anul 2022, au fost vândute peste 800 de milioane de vape-uri, dar nu toate au reuşit să fie revalorificate. Este o situaţie destul de îngrijorătoare, care ar trebui să devină o prioritate pentru toţi - atât pentru consumatori, cât şi pentru producători.

Binele planetei este o responsabilitate comună, aşa că iniţiativa trebuie luată acum. Un prim lucru pe care poţi să-l faci este să apelezi la servicii de preluare electrocasnice vechi şi să renunţi la dispozitivele electrice nefuncţionale. De asemenea, poţi alege să le donezi pe cele care încă funcţionează, dar pe care nu le mai foloseşti.

Importanţa reciclării nu se rezumă doar la menţinerea unui nivel ridicat de confort în propria locuinţă, ci are impact direct asupra întregii societăţi. Aruncarea DEEE-urilor în zone nepermise eliberează substanţe toxice în aer, apă sau sol, ceea ce duce la contaminarea mediului înconjurător. Procesul de revalorificare a echipamentelor electronice permite recuperarea materialelor valoroase, ceea ce reduce nevoia de extracţie a resurselor naturale. Ca producător, poţi economisi costuri semnificative pentru următorul lanţ de producţie.

Ce soluţii există pentru colectarea DEEE

Există diverse soluţii care vin în sprijinul celor care îşi doresc să contribuie la promovarea principiilor sustenabile şi la integrarea lor în viaţa de zi cu zi. S-a demonstrat în nenumărate rânduri că oamenii sunt mai predispuşi să recicleze atunci când li se oferă contextul potrivit.

Asociaţia Environ, una dintre primele organizaţii de transfer responsabilitate în domeniul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din România, este recunoscută pentru campaniile de informare şi infrastructura de colectare. În momentul de faţă, ei pun la disppoziţie peste 4.500 de puncte de colectare deşeuri electronice, care se regăsesc atât în instituţii publice, cât şi în supermarketuri sau benzinării. În cazul echipamentelor voluminoase precum frigiderele sau maşinile de spălat, acestea pot fi ridicate direct de acasă, în funcţie de locaţie.

Unde poţi recicla bormaşina, telecomanda sau electrocasnicele mici?

Pe lângă faptul că majoritatea alege să depoziteze electrocasnicele mici în casă, mulţi au impresia că nu pot fi reciclate.

Dacă până acum te întrebai unde ai putea recicla bormaşina, telecomanda sau chiar periuţa de dinţi electrică, află că există locuri special amenajate.

În cazul în care nu găseşti un punct de colectare în apropiere de locuinţă, poţi accesa aplicaţia unde reciclăm. Este disponibilă atât pe Android, cât şi în App Store.

Mediul înconjurător are nevoie de tine mai mult ca niciodată.

Adaptează-ţi stilul de viaţă la principiile sustenabile şi contribuie direct la reducerea poluării şi a riscurilor asupra sănătăţii! 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.