Un lucrător vamal, un comisionar vamal şi un fost lucrător vamal au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru 24 de ore, fiind acuzaţi că ar fi încasat mită de la importatori de mărfuri prin Portul Constanţa Sud Agigea, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu şi a nu verifica anumite containere. Acestea conţineau mărfuri care nu corespundeau cu datele din documentele de import sau erau contrafăcute. Unul dintre ei a înghiţit un bilet pe care erau trecute sumele de bani primite. Mita putea ajunge şi la 10.000 de dolari per container pentru mărfurile interzise la import în UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
DNA a transmis, vineri, că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au reţinut trei bărbaţi pentru 24 de ore. 
Este vorba de Marius Oprea, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanţa Sud, reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, Dorel – Emanuel Petcu, fost lucrător vamal, în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanţa Sud, în prezent suspendat din funcţie şi angajat al unei societăţii ce oferă servicii portuare, reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri şi un comisionar vamal al unei societăţi comerciale, reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
”În prezenta cauză se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea în care lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanţa Sud încasează sume de bani cu titlu de mită de la importatori de mărfuri prin Portul Constanţa Sud Agigea, prin intermediul unor comisionari vamali, pentru ca aceştia să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu privind controlul fizic al containerelor şi pentru a se acorda liber de vamă unor containere care conţin mărfuri ce nu corespund cu datele din documentele de import sau sunt contrafăcute”, au precizat procurorii DNA. 
Ei au adăugat că ”pentru a sensibiliza lucrătorii vamali de la controlul fizic, astfel încât să nu fie probleme cu mărfurile contrafăcute sau nedeclarate, sau pentru urgentarea formalităţilor vamale, importatorii obişnuiesc să dea mită între 500-700 dolari/container”.
Anchetatorii au menţionat că aceste sume pot urca în funcţie de numărul de colete care fac obiectul confiscării, astfel, la cei 500-700 dolari se adaugă 30-50 dolari per colet, sume care ajung şi la 10.000 de dolari per container pentru mărfurile interzise la import în UE.
Procurorii DNA au stabilit că în perioada 20 mai 2024 – 27 august 2024, Marius Oprea ar fi pretins şi primit pentru sine şi pentru alţii de la persoane juridice şi importatori, sume de bani în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea sau urgentarea formalităţilor vamale ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
”Astfel, inculpatul Oprea Marius ar fi contribuit la taxarea ilicită a containerelor cu mărfuri procesate în punctul vamal, facilitând concomitent introducerea în ţară de mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă şi mărfuri subevaluate”, au mai anunţat procurorii DNA. 
Ei au afirmat că Marius Oprea ar fi avut rolul de colecta sumele de bani remise cu titlu de mită de către reprezentanţii unor persoane juridice şi importatori, care au solicitat efectuarea operaţiunilor de vămuire la Biroul Vamal de frontieră Constanţa Sud.
Procurorii DNA au mai stabilit că după colectarea sumelor de bani, Dorel - Emanuel Petcu ar fi preluat sumele respective din incinta Biroului Vamal de frontieră Constanţa Sud situat în Portul Constanţa, pentru a-i transporta în zone de siguranţă şi de a fi împărţiţi ulterior între membrii grupului.
Anchetatorii au menţionat că, joi, comisionarul vamal anchetat i-a remis lui Marius Oprea, în incinta Biroului Vamal de frontieră Constanţa Sud situat în Portul Constanţa, sumele de 5.000 de dolari şi 8.100 lei, pretinşi în mod indirect reprezentanţilor unor persoane juridice, importatori, care au solicitat efectuarea operaţiunilor de vămuire la Biroul Vamal de frontieră Constanţa Sud a unor mărfuri containerizate.
Cu acest prilej, Marius Oprea a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea banii.
”La scurt timp după constatarea infracţiunii flagrante, inculpatul Petcu Dorel - Emanuel ar fi luat discret de pe biroul din faţa sa un înscris olograf cu dimensiunile de 5 cm x 10 cm, ce se afla lângă sumele de bani date cu titlu de mită şi care făcea referire la ce reprezintă sumele respective, înscris pe care l-ar fi distrus prin înghiţire, cu scopul de a împiedica aflarea adevărului în cauza penală.
În cursul zilei de 12 septembrie 2024, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 47 de locaţii situate pe raza judeţului Constanţa, reprezentând sediul unei instituţii publice şi domiciliile unor persoane fizice”, a mai transmis DNA.
Cu ocazia efectuării percheziţiilor, în autoturismul lui Dorel – Emanuel Petcu, procurorii au găsit sumele de 12.300 de dolari şi aproximativ 1.000 de euro.
În cauză se desfăşoară cercetări şi faţă de alte persoane.
Cei trei urmează să fie prezentaţi Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 
Procurorii DNA au menţionat că Dorel - Emanuel Petcu a fost trimis în judecată de către DNA pentru două infracţiuni de fals intelectual săvârşite în legătură cu atribuţiile de serviciu. 
Dosarul se află în prezent pe rolul Tribunalului Bucureşti în faza de judecată în primă instanţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.