Poliţiştii structurilor de combatere a criminalităţii informatice au confiscat, în prima jumătate a anului, peste 300.000 de lei, aproape 300.000 de euro, 2.000 de dolari, precum şi arme de foc şi muniţie, în urma unor percheziţii domiciliare şi a altor acţiuni pentru destructurarea unor grupări infracţionale din domeniul cybercrime.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sub coordonarea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul I.G.P.R., în primele şase luni ale anului 2017 au fost înregistrate 2.234 de sesizări penale în acest domeniu.

Astfel, poliţiştii au făcut, împreună cu procurorii DIICOT, 381 de percheziţii domiciliare şi alte 14 acţiuni de amploare şi au confiscat 302.725 de lei, 287.260 de euro, 2.000 de USD, două arme de foc, 3.527 de elemente de muniţie, valoarea măsurilor asigurătorii ridicându-se la 6.000.000 de lei.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Anchetatorii au destructurat nouă grupări organizate infracţionale formate din 47 de persoane, care au fost trimise în judecată. De asemenea, 200 de persoane au fost cercetate, dintre care 92 de persoane suspectate de infracţiuni informatice au fost reţinute, 72  arestate, iar 36 de persoane au fost puse sub control judiciar.

În cele şase luni, au fost emise 144 de rechizitorii pe linie de combatere a criminalităţii informatice de către unităţile specializate de parchet.

La începutul lunii aprilie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din Bucureşti şi ai IPJ Teleorman, împreună cu procurorii DIICOT, în cooperare cu Poliţia Naţională Spaniolă, au pus în aplicare o comisie rogatorie internaţională pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate formată din cetăţeni români, pakistanezi, ecuadorieni, indieni, columbieni, peruani şi venezueleni, specializată în fraude informatice şi înşelăciune. Aceştia ar fi obţinut fraudulos datele personale ale unor cetăţeni spanioli, în baza cărora comandau online telefoane mobile de ultimă generaţie, pe care le-ar fi revendicat, creând un prejudiciu de aproximativ 3.000.000 de euro, atât operatorilor de telefonie mobilă, cât şi persoanelor păgubite.

În cadrul operaţiunii, au fost reţinute 55 de persoane din România, Spania, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, India, Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Bolivia, Maroc şi Germania, iar în urma percheziţiilor domiciliare, au fost puse în aplicare mandate europene de arestare pe numele a trei membri ai grupării.

Poliţiştii le recomandă cetăţenilor ca, în cazul în care doresc să facă plăţi online, să introducă ei înşişi adresa site-ului pe care urmează să fie făcută plata şi să nu dea click pe linkuri primite pe mail, care pot direcţiona către site-uri false. Dacă se face plata în străinătate prin serviciile de transfer rapid de bani sau prin transfer bancar şi se cere transferul către o persoană fizică şi nu de o firmă, este un alt semn de îndoială, spun poliţiştii. De asemenea, înainte de a introduce datele cardului bancar, cetăţenii trebuie să se asigure că site-ul este securizat, astfel că în stânga sus trebuie să apară un lăcăţel, iar adresa site-ului să înceapă cu „HTTPS”. Poliţiştii mai recomandă să nu fie deschise ataşamente primite de la persoane necunoscute, pentru că pot conţine viruşi sau programe de tip malware, parolele la conturile existente de email să fie schimbate în mod regulat, să aibă minimum opt caractere, cifre şi litere, caractere mari şi mici şi să nu fie oferite datele cardului bancar prin e-mail.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.