Senatoarea USR Adina Săniuţă, membră a Comisiei pentru buget-finanţe din Senat, îl acuză pe ministrul de Finanţe Marcel Boloş că se foloseşte de catastrofa numită e-TVA pentru a crea noi locuri călduţe pentru protejaţii de partid, prin instituirea unui „Comitet Naţional pentru Decontul precompletat RO e-TVA”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adina Săniuţă susţine că graba cu care ministrul Boloş a încercat să implementeze noua măsură, lipsa totală de transparenţă şi mimarea, abia în ultimul ceas, a dialogului cu experţii contabili şi mediul de afaceri, pot fi explicate şi prin tentativa guvernanţilor de a trece „pe sub radar” crearea unui nou set de sinecuri pentru apropiaţii de partid, conform comunicatului de presă al USR.

Constituit prin ordin de ministru, noul „Comitet Naţional pentru Decontul precompletat RO e-TVA” va fi format din reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, Centrului Naţional de Informaţii Financiare, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Autorităţii Vamale Române, STS precum şi „alte entităţi de drept public sau privat, în calitate de invitaţi”.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

„Ce înseamnă asta? Posibilitate de a da liber la noi posturi pentru sinecuriştii mufaţi la banii statului. Mâine-poimâine, Guvernul o să dea o ordonanţă în care va spune că e nevoie de noi oameni care să reprezinte ANAF, STS, Vama în acest comitet, că e un volum mare de muncă. Dacă te uiţi la lista atribuţiilor şi responsabilităţilor Comitetului, ea nu este decât o lungă înşiruire de frunze de tăiat la câini”, a adăugat Adina Săniuţă.

De asemenea, senatoarea USR atrage atenţia că, în cele 888 de zile de guvernare ale PSD-PNL, în fiecare zi au fost angajaţi 38 de noi bugetari, aşa că „ce mai contează acum câteva zeci de posturi pentru un comitet pentru implementarea unei inepţii care nu va reduce evaziunea, nu va rezolva problemele reale cu care se confruntă statul atunci când vrea să colecteze mai mulţi bani la buget”.

USR a susţinut şi va susţine digitalizarea activităţii instituţiilor statului, a ANAF şi a procesului de  colectare a TVA, digitalizare care dezvoltă economia pe baze sănătoase şi corecte, şi nu prin măsuri prost gândite şi şi mai prost implementate care duc, în cele din urmă, la îngroparea economiei reale a României.

USR consideră că ANAF ar trebui să verifice acele companii unde au suspiciuni de fraudă, nu să considere fiecare contribuabil ca potenţial infractor. Mai mult, Ministerul Finanţelor trebuie să înţeleagă că fiecare taxă mărită, incluzând taxele mari pe muncă, nu are cum să crească gradul de colectare, pe termen lung.

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a anunţat noutăţi pe tema decontului de TVA precompletat, instrument vital pentru combaterea evaziunii fiscale şi atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat consolidat. El a afirmat că, în urma şedinţei de lucru cu reprezentanţii Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, a fost convenită abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind difenţele de TVA şi prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferenţe TVA. În plus, a fost decisă prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferenţele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă şi revizuirea cuantumului amenzilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.