Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, că PSD va lansa în dezbatere publică un proiect al Centenarului Marii Uniri care va fi "un proiect de ţară” axat pe o serie de măsuri menite să dezvolte România, proiect care s-a născut de la propunerea colegilor săi din PSD Alba, adăugând că printre propuneri se află şi organizarea anuală a unor şedinţe festive ale Parlamentului în Alba Iulia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Florin Iordache a spus, într-o conferinţă de presă, că mesajul pe care clasa politică trebuie să îl dea începând din 1  decembrie 2016 este de unitate şi solidaritate între români.

"Centenarul Marii Uniri şi proiectul pe care colegii mei îl susţin este un proiect ambiţios, un proiect de ţară, un proiect pe care eu, personal, cred că trebuie să-l încurajăm, pentru anul 2018 când vom sărbători cu toţii 100 de ani de la Marea Unire. Fără îndoială, camerele reunite, din respect pentru Alba Iulia, pentru ce reprezintă Alba Iulia pentru România, aici ar trebui să avem cel puţin o şedinţă festivă dacă nu chiar mai multe acţiuni separate, Senat şi Cameră, acţiuni ale comisiilor parlamentare (…) Imediat după Marea Unire, în 2019 România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, un eveniment foarte important şi trebuie să demonstrăm că suntem pregătiţi şi pentru acel eveniment” a spus Iordache.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

La rândul său, preşedintele PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, a declarat că proiectul Centenarului Marii Uniri reprezintă cel mai important proiect al Partidului Social Democrat pentru perioada 2016 - 2020 şi este menit să redea încredere şi demnitate tuturor românilor dar şi să îi unească în cadrul unui proiect de ţară unic şi coerent.

El a spus că, după alegeri, parlamentarii PSD vor lansa o dezbatere serioasă pentru proiectul Centenarului Unirii care va cuprinde măsuri legislative şi guvernamentale menite să aducă prosperitatea românilor şi să creeze o Românie puternică în faţa celorlalte naţiuni ale lumii.

"Am decis ca parlamentarii PSD să lanseze în luna decembrie o serie de dezbateri privind Centenarul Marii Uniri. La sugestia colegilor din organizaţia PSD Alba am considerat că este extrem de important ca momentul de la 1 Decembrie să fie marcat aşa cum se cuvine la Alba Iulia. Şi mai credem că anumite instituţii naţionale, pe care nu le nominalizăm încă, trebuie să aibă sediul la Alba Iulia. Sigur, în urma dezbaterilor pe care le vom face în luna decembrie, vom stabili împreună ce se poate face şi am vrea ca municipiul Alba Iulia, capitala Marii Uniri, să fie în centru proiectului Centenarului” a mai spus Dîrzu.

Potrivit acestuia, în proiectul Centenarului se regăsesc idei precum mutarea unor instituţii publice naţionale sau guvernamentale la Alba Iulia, organizarea unor şedinţe festive ale Guvernului sau Parlamentului în municipiu, măsuri în domeniul educaţiei şi culturii, măsuri economice, dar şi în ceea ce priveşte politica externă.

Potrivit acestuia, politica externă va fi axată pe interesul naţional şi reconstruirea imaginii demne a României în Uniunea Europeană şi în lume.

De asemenea, Centenarul va fi promovat prin ambasadele şi consulatele româneşti, vor fi întâlniri bilaterale, iar la 1 decembrie 2018, la Ziua Naţională, vor fi invitaţi toţi şefii de stat şi de guverne din ţările cu care România are parteneriate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.