AUR a transmis, luni seară, că se opune donării către Ucraina a sistemului PATRIOT, întrucât ”slăbirea capabilităţii de apărare a României este un act îndreptat împotriva siguranţei naţionale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Într-o grabă cum rar vedem, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat şi a trimis astăzi în Parlament, pentru dezbatere şi aprobare în regim de urgenţă, proiectul de lege care prevede efectuarea unui act de donaţie pentru un sistem de rachete sol-aer PATRIOT către Ucraina. Oricare ar fi contextul internaţional, slăbirea capabilităţii de apărare a României este un act îndreptat împotriva siguranţei naţionale, care contravine jurământului depus la preluarea mandatului de Preşedinte, premier sau ministru”, a transmis, luni seară, AUR, într-un comunicat de presă.

Liderul formaţiunii, George Simion a transmis că ”grupurile parlamentare AUR îşi asumă opoziţia şi-şi asumă o voce contra acestei idei”.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”În primul şi în primul rând trebuie să ne securizăm graniţele noastre, trebuie să securizăm cetăţenii români şi după aceea să donăm pentru alţii sisteme de apărare. De asemenea, acuzăm actuala guvernare şi pe cel care a luat decizia donării sistemului PATRIOT de înaltă treabă. Au negociat cu o terţă parte, în speţă cu Statele Unite ale Americii, punerea în prejudiciu a securităţii cetăţenilor români. Această lege trecută prin Parlament va separa odată şi pentru totdeauna apele”, a transmis preşedintele AUR, George Simion.

La rândul său, preşedintele CNC al AUR, Claudiu Târziu, a afirmat că senatorii partidului au votat astăzi împotriva acestui proiect iniţiat de Guvernul PSD-PNL.

”Aflu că donaţia sistemului PATRIOT a fost «aprobată» de Senat, de fapt, printr-o modificare a unei legi din 2017. Acea lege, care aproba cumpărarea celor 7 sisteme PATRIOT, nu permitea donaţia. La momentul deciziei din CSAT, donaţia nu exista ca opţiune. Aşadar, CSAT a încălcat legea prin decizia unilaterală de a dona un sistem PATRIOT statului ucrainean. Pentru ca donaţia să fie valabilă, trebuie să fie luată din nou o decizie, iar această decizie trebuie contrasemnată de premier. De aceea, graba extraordinară a PSD şi PNL. Senatorii AUR au votat împotriva acestui demers care vulnerabilizează sistemul de apărare al ţării noastre. Mâine se va vota în Camera Deputaţilor, ultima şansă de a opri acest demers. Totodată, solicit oficial organelor competente să ia act de acţiunile săvârşite de Preşedintele României, CSAT şi prim-ministrul Guvernului şi să demareze o anchetă care să clarifice vinovăţiile în această speţă”, a spus europarlamentarul Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR.

Senatul a adoptat, luni, în procedură de urgenţă. proiectul de lege privind donarea unui sistem Patriot către Ucraina, preşedinta comisiei de apărare, Nicoleta Pauliuc, afirmând că nu se pune problema ca România să rămână fără protecţie pentru că avem un contract pentru achiziţia a 7 sisteme Patriot, din care două pot funcţiona deja.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.