Pastele reprezintă o tradiţie culinară care a străbătut secole şi a cucerit inimile oamenilor din întreaga lume. Originile lor sunt adânc înrădăcinate în istoria Italiei, datând din secolul al IX-lea, atunci când arabii au adus în Europa tehnica de a prepara paste din făină de grâu şi apă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De atunci, pastele au evoluat în numeroase forme şi reţete, devenind un simbol al gastronomiei italiene şi, totodată, un ingredient versatil şi iubit în toată lumea.

Conform statisticilor, Italia rămâne cea mai mare consumatoare de paste, urmată de ţări precum Statele Unite, Brazilia şi Germania. În România, pastele sunt un preparat popular, fiind gătite în diverse forme şi combinaţii, de la reţete tradiţionale la cele moderne.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pe 25 octombrie, se sărbătoreşte World Pasta Day, o ocazie specială dedicată iubitorilor de paste din întreaga lume. Această zi nu doar că celebrează bogăţia şi diversitatea pastelor, dar subliniază şi importanţa asocierii lor cu vinul. Un vin bine ales poate completa aromele pastelor şi a sosurilor, transformând fiecare masă într-o experienţă de neuitat.

Pentru World Pasta Day, dar nu numai, iată mai jos 5 vinuri  recomandate pentru 5 feluri de paste, vinuri degustate şi alese de către experţii Unvinpezi.ro.

Pentru Pastele Arrabbiata, Alin Ioniţă recomandă Primitivo di Manduria Sessantanni 2018, un vin “care trebuie ascultat”



Pastele Arrabbiata sunt celebre pentru sosul picant pe bază de roşii, usturoi şi ardei iute. Această combinaţie vibrantă oferă un contrast delicios cu textura pastelor.

Pentru a completa aromele intense ale arrabbiata, vinurile roşii cu o bună structură şi aciditate sunt cele mai potrivite. Opţiuni precum Chianti, Nero d'Avola, Primitivo sau Sangiovese se armonizează perfect cu acest fel de mâncare.

Alin Ioniţă, expertul Unvinpezi.ro, recomandă Primitivo di Manduria Sessantanni 2018, un vin care "trebuie ascultat", necesitând răbdare pentru a-şi dezvălui povestea. Dens, cu arome de fructe negre, nuanţe de ciocolată, cafea, caramel şi vanilie, vinul evoluează frumos pe palat, fiind un partener ideal pentru pastele arrabbiata.

Jelna Amprenta Transilvaniei Sauvignon Blanc 2023, alegerea lui Horia Hasnaş pentru pastele Aglio e Olio



Pastele Aglio e Olio sunt un preparat italian simplu, dar savuros, constând din paste, usturoi, ulei de măsline extravirgin şi ardei iute. Această reţetă este apreciată pentru aromele sale intense şi pentru modul în care fiecare ingredient îşi păstrează caracterul.

Datorită simplităţii sale, acest tip de paste se potriveşte excelent cu vinuri spumante sau albe, care pot echilibra aromele puternice ale usturoiului şi uleiului de măsline.

Horia Hasnaş recomandă Jelna Amprenta Transilvaniei Sauvignon Blanc 2023, un vin proaspăt, reconfortant şi uşor de băut. Abordabil din punct de vedere financiar, vinul se remarcă printr-o concentrare surprinzătoare, cu un gust lung şi bine echilibrat. Expresia tiolică intensă evidenţiază aromele de măr verde şi citrice din finalul răcoritor, aducând un plus de complexitate şi prospeţime.

Pastele cu sos Pesto merg foarte bine cu Projekt CH 2022, potrivit expertului Unvinpezi.ro, Răzvan Jurca



Pastele cu sos pesto sunt un deliciu italian ce îmbină prospeţimea şi aromele intense ale busuiocului proaspăt, usturoiului, nucilor şi uleiului de măsline extravirgin. Acest sos vibrant se prepară rapid şi se potriveşte perfect cu diverse tipuri de paste, aducând un plus de culoare şi savoare la orice masă.

Datorită aromelor sale bogate şi a texturii cremoase, pastele cu pesto necesită un vin care să le completeze fără a le copleşi. Sauvignon Blanc, Vermentino şi Chardonnay sunt alegeri excelente.

Răzvan Jurca recomandă Projekt CH 2022, un Chardonnay bine echilibrat, care se distinge prin eleganţa şi complexitatea sa, având note olfactive de fructe albe, nuanţe minerale discrete, vanilie şi baric. Pe palat, dezvăluie arome cremoase de flori de vară, piersici şi caise, fiind un acompaniament ideal pentru pastele cu sos pesto.

Pentru Paste Bolognese, Valentin Ceafalău recomandă Cisplatino Reserva Tannat 2020, un vin complex care îmbină clasicul cu modernul



Pastele Bolognese sunt caracterizate de sosul bogat, realizat din carne tocată, roşii, ceapă, usturoi şi condimente. Această combinaţie de ingrediente creează o explozie de arome, transformând fiecare masă într-o experienţă de neuitat.

Datorită texturii sale bogate şi a aromelor intense, pastele Bolognese necesită un vin care să le completeze şi să sublinieze complexitatea gustului. Vinuri precum Chianti, Cabernet Sauvignon sau Tannat sunt alegeri excelente pentru a acompania acest preparat savuros.

Valentin Ceafalău recomandă Cisplatino Reserva Tannat 2020, un vin care este un exponat al Lumii Noi, dar cu o exprimare mai aşezată, orientată spre clasic. Acest Tannat se remarcă prin note din registrul vegetal, condimentat şi lemnos, fără a omite impresiile fructate, de la cele de prune uscate până la zmeură şi mure. Structura sa robustă şi taninurile bine integrate fac din acest vin un partener ideal pentru pastele Bolognese.

Paste Carbonara şi Scaia Garganega Chardonnay 2023 - perechea recomandată de Sorin Stelian pentru World Pasta Day, şi nu numai



Pastele Carbonara sunt un preparat clasic italian, renumit pentru sosul său cremos realizat din gălbenuşuri de ou, parmezan, pancetta sau guanciale şi piper negru.

Această combinaţie bogată şi savuroasă de ingrediente necesită un vin care să completeze şi să îmbogăţească savoarea pastelor Carbonara.

Sorin Stelian recomandă Scaia Garganega Chardonnay 2023, un asamblaj savuros de Garganega şi Chardonnay, un vin cu senzaţii ierboase şi fruct dulceag foarte copt. Intens şi echilibrat, acest vin completează perfect cremozitatea sosului Carbonara.

Pastele sunt un simbol al bucătăriei italiene, iar asocierea lor cu vinurile potrivite transformă fiecare masă într-o experienţă memorabilă. Fie că preferaţi pastele Bolognese, Carbonara sau orice altă variantă delicioasă, este esenţial să alegeţi un vin care să le completeze aromele şi să sublinieze complexitatea gustului.

Pe lângă aceste recomandări de neratat pentru World Pasta Day sau oricând doreşti să savurezi pastele preferate cu vinul perfect, nu uita că pe 25 octombrie sărbătorim şi World Champagne Day. Cu această ocazie, Unvinpezi.ro te invită la Săptămâna Spumantelor, oferindu-ţi 10% reducere + încă 10% dacă eşti membru în Club. Aşadar, ridică un pahar şi bucură-te de gusturi rafinate!

(Articol susţinut de unvinpezi.ro)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.