Poliţia Română şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fac, miercuri dimineaţă, şapte percheziţii domiciliare, în cazul omului de afaceri din Arad ucis cu peste trei ani în urmă după ce maşina în care se afla a sărit în aer. La acest moment, poliţiştii au în custodie patru suspecţi, între care fiica milionarului, care urmează să fie duşi la Bucureşti pentru audieri

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„În această dimineaţă, Poliţia Română şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează 7 percheziţii domiciliare, în cauza intens mediatizată, privind săvârşirea infracţiunii de omor asupra unui om de afaceri, prin folosirea unui dispozitiv exploziv, în municipiul Arad”, a informat Poliţia Română într-un comunicat de presă.

Sursa citată menţionează că, în cadrul acestui dosar penal, este vorba despre „un volum impresionant de activităţi investigative şi de cercetare penală”, realizate de către cei implicaţi în soluţionarea cauzei, în acest sens fiind alocate importante resurse umane şi logistice.

„Efortul instituţional depus în soluţionarea cauzei a avut un caracter continuu şi a presupus, inclusiv, activităţi de cooperare în plan intern şi extern. Activităţile derulate se circumscriu măsurilor luate la nivelul autorităţilor statului român pentru siguranţa comunităţii, precum şi pentru identificarea şi pedepsirea tuturor celor care săvârşesc infracţiuni”, se mai arată în comunicatul citat.

Cauză complexă, dată de gravitatea faptelor şi impactul social major

Parchetul de pa lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a informat că dosarul privind explozia produsă în 29 mai 2021 a unui autoturism marca Mercedes Benz în parcarea unui magazin din cartierul Vlaicu- zona Lebăda, din Arad, a fost preluat de PÎCCJ de la Parchetul local având în vedere „complexitatea cauzei, dată de gravitatea faptelor, impactul social major, aspectele de fapt investigate fiind extrem de grave”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„În vederea unei bune înfăptuiri a actului de justiţie, au fost alocate importante resurse umane şi logistice de către Poliţia Română, care şi-au desăşurat activitatea sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală. În cauză au fost efectuate numeroase activităţi investigative şi de cercetare penală, activităţi derulate în mod constant şi care au presupus inclusiv activităţi de cooperare judiciară internaţională”, mai informează PÎCCJ.

Potrivit Digi24, la acest moment, oamenii legii au patru suspecţi, aflaţi în custodia Poliţiei şi care vor fi duşi la audieri la Bucureşti. Conform surselor citate, suspecţii ar fi trei prieteni apropiaţi ai milionarului şi fiica acestuia. De asemenea, poliţiştii iau în calcul ca suspecţii să fi fost ajutaţi de către cetăţeni străini, motiv pentru care a fost cerut ajutorul unor instituţii din străinătate.

La un an de la asasinarea omului de afaceri arădean Ioan Crişan, procurorii informau că în intervalul respectiv au fost audiate 400 de persoane, au fost făcute percheziţii domiciliare şi informatice şi 18 expertize balistice, fizico-chimice, traseologice şi genetice. Tot atunci, în ceea ce priveşte circumstanţele personale ale omului de afaceri, procurorii au stabilit traseul parcurs de Ioan Crişan, după vizualizarea imaginilor obţinute din camerele de supraveghere din municipiul Arad.

"Au fost analizate relaţiile comerciale derulate de victimă. Situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei. A fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR. Până la acest moment, nu au fost confirmate informaţiile, vehiculate şi în spaţiul public, privind implicarea victimei în activităţi de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane. S-au stabilit şi au fost investigate posibilele surse de conflict în anturajul victimei”, informa atunci Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

Istoricul dosarului şi cauza morţii omului de afaceri

Iniţial, dosarul exploziei în care şi-a pierdut viaţa omul de afaceri Ioan Crişan s-a aflat pe rolul PArchetului de pe lângă Tribunalul Arad, însă ulterior, dată fiind complexitatea acestuia, a fost preluat de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fiind schimbată, totodată, încadrarea juridică a faptei din omor în omor calificat, cu premeditare. Astfel, potrivit ordonanţei procurorilor, autori necunoscuţi i-au introdus victimei în autoturism un dispozitiv exploziv improvizat, detonat de la distanţă în dimineaţa de 29 mai 2021, în parcarea unui supermagazin din municipiul Arad.
 
Potrivit concluziilor medicului legist din cadrul Serviciului de Medicină Legală Arad, Ioan Crişan a murit din cauza „insuficienţei respiratorii acute”, survenită pe fondul unor „leziuni traumatice grave de arsură, produse prin inhalare de gaze de explozie şi de ardere cu temperaturi foarte ridicate, leziuni pe suprafeţe extinse la nivelul căilor respiratorii superioare şi inferioare, care au determinat „edem glotic”.
 
„Acesta a fost urmat de obstrucţie mecanică reflexă declanşată prin spasm laringian, la care s-a adăugat spasmul căilor respiratorii inferioare, determinat prin efect termic de arsură şi conţinut aspirat de material amorf microgranular (particule de funingine) rezultat din gazele de explozie şi ardere, care au fost antrenate în cursul mişcărilor respiratorii la nivelul căilor respiratorii superioare şi inferioare”, este concluzia medicului legist, cuprinsă într-o informare a Ministerului Public.

Cine era Ioan Crişan

Omul de afaceri arădean Ioan Crişan a murit, în 29 mai 2021, după ce maşina în care se afla a explodat, la scurt timp de la plecarea de pe loc. Anchetatorii au stabilit că în autoturism a fost plasată o bombă, fiind deschis dosar penal de omor cu premeditare.

Pompierii care au intervenit pentru stingerea incendiului au menţionat, la momentul respectiv, că acesta s-a declanşat în urma exploziei autoturismului lui Crişan, într-o parcare a unui supermarket, imediat după plecarea de pe loc a maşinii în care se afla omul de afaceri.

Încă de atunci, procurorii au exclus o explozie întâmplătoare, iar cercetările i-au condus pe anchetatori la ipoteza că nu a fost un atentat terorist, ci un asasinat la comandă, în condiţiile în care, pe bancheta din spatele autoturismului marca Mercedes, s-au găsit urme de praf de puşcă, ce le-au putut furniza anchetatorilor piste de investigaţie.

Cazul asasinatului din 29 mai 2021, de la Arad, a suscitat un interes deosebit pentru opinia publică la momentul respectiv şi după, întrucât în România ultimelor decenii nu a mai murit nimeni în urma unui atac cu bombă.

Potrivit presei locale, Ioan Crişan a lucrat întâi ca electronist la Aeroportul din Arad, timp de 25 de ani, iar apoi în transporturi, însă pasiunea pentru pescuit l-a făcut să investească într=o crescătorie de somn african, aşa încât a înfiinţat firma Crimatex. În acest scop, a cumpărat, la şapte kilometri de Arad, o fostă topitorie de cânepă şi a amenajat 22 de bazine pe care le-a populat cu somn african, firma sa devenind astfel una dintre puţinele societăţi de profil est-europene.

Somnul african este o specie puţin pretenţioasă, nu are oase şi nici solzi. Presa vremii menţiona că afaceristul ajunsese la o producţie de câteva sute de tone de peşte în crescătoria de la Arad, vândut mai mult în vestul ţării, dar şi exportat în Bulgaria. Ulterior, omul de afaceri arădean a investit şi într-o unitate de procesare a cărnii, pentru a produce mezeluri din peşte. Ulterior, a adus la ferma piscicolă şi doi crocodili, potrivit presei locale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.