Vicepreşedintele american J. D. Vance, aflat în India, a declarat miercuri că Statele Unite au prezentat Rusiei şi Ucrainei o „propunere foarte explicită” privind calea către un acord de pace, adăugând că „este timpul ca acestea să spună da sau ca Statele Unite să se retragă din acest proces”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Liniile actuale (ale frontului), sau undeva aproape de ele, este locul unde cred că se vor trasa în cele din urmă noile limite ale conflictului”, a declarat miercuri vicepreşedintele reporterilor, după ce a încheiat un tur al Taj Mahal, relatează Le Monde. El a adăugat că acest lucru ar însemna că Ucraina şi Rusia ar trebui să cedeze fiecare o parte din teritoriile pe care le controlează în prezent. „Va trebui să existe unele schimburi teritoriale”, a declarat J.D. Vance, adăugând că, deşi graniţa finală ar putea să nu corespundă exact cu liniile actuale ale frontului, pentru ca luptele să înceteze, ambele părţi trebuie „să depună armele, să îngheţe situaţia şi să se concentreze pe construirea unei Rusii şi a unei Ucraine mai bune”.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat săptămâna trecută că este pregătit să se retragă din medierea pentru a pune capăt războiului din Ucraina, dacă nu se ajunge curând la un acord.

Trimisul său, Steven Witkoff, se va duce în Rusia la sfârşitul acestei săptămâni, după ce s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin de trei ori până acum. El a descris ultima lor întâlnire drept „convingătoare”.

La rândul său, vicepreşedintele Vance, care se declara „optimist” săptămâna trecută cu privire la negocieri, a spus că, în opinia sa, toate părţile au negociat cu bună-credinţă până în prezent.

PUTIN AR FI PROPUS ÎNGHEŢAREA LINIEI FRONTULUI, SUSŢINE FINANCIAL TIMES

Aceste declaraţii ale vicepreşedintelui american vin în timp ce, potrivit Financial Times (FT), Vladimir Putin ar fi propus Statelor Unite să-şi oprească invazia în Ucraina şi să îngheţe actuala linie de front. Cotidianul britanic, care citează „persoane familiarizate cu subiectul”, a scris că liderul de la Kremlin ar fi făcut această propunere în timpul unei întâlniri la Sankt Petersburg, la începutul lunii aprilie, cu emisarul american Steve Witkoff.

Pentru Rusia, încetarea ostilităţilor şi îngheţarea liniei frontului ar însemna să renunţe la pretenţia sa de a controla întreaga regiune Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie, din care ocupă deja o mare parte. Însă, potrivit surselor citate de FT, liderul rus ar fi dispus să facă această concesie, dacă Statele Unite ar fi de acord cu cererile sale majore, cum ar fi recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra peninsulei Crimeea, anexată în 2014, şi neaderarea Ucrainei la NATO.

Bloomberg a scris săptămâna trecută că SUA au prezentat aliaţilor propuneri pentru a permite un acord de pace între Rusia şi Ucraina, care includ termeni pentru încetarea luptelor, dar şi relaxarea sancţiunilor asupra Moscovei în cazul unei încetări durabile a focului. Propunerea americană ar viza îngheţarea efectivă a războiului, astfel că teritoriile ucrainene ocupate acum de Rusia, inclusiv Crimeea, ar rămâne sub controlul Moscovei, iar aspiraţiile Kievului de a adera la NATO ar fi, de asemenea, scoase din discuţie. 

Pe de altă parte, Kievul şi aliaţii săi europeni cer o revenire completă a Ucrainei la frontierele sale de dinainte de 2014, o poziţie pe care secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a calificat-o în februarie drept „nerealistă”.

DISCUŢIILE MINISTERIALE DE LA LONDRA AU FOST AMÂNATE

Şi în acest context, discuţiile la nivel de miniştri de externe dintre SUA, Ucraina şi câteva puteri europene, în legătură cu războiul din Ucraina, care erau prevăzute pentru miercuri la Londra, au fost „amânate”, dar au loc la nivel de consilieri superiori, a confirmat Ministerul britanic de Externe. „Reuniunea de astăzi cu miniştrii de externe privind negocierile de pace din Ucraina a fost amânată”, a anunţat Foreign Office într-un comunicat. „Discuţiile între consilieri vor continua, dar vor fi închise pentru mass-media”, a adăugat acesta.

Americanii, ucrainenii şi europenii urmau să se întâlnească din nou miercuri la Londra la nivel de miniştri de externe pentru o nouă rundă de discuţii, după cea de săptămâna trecută de la Paris, pentru a încerca să găsească o soluţie la conflictul din Ucraina. Însă, în ultimul moment, secretarul de stat american Marco Rubio şi-a anulat participarea.

CITEȘTE ȘI Ucraina şi ţările occidentale se întâlnesc la Londra să discute despre războiul cu Rusia. Secretarul de stat american Marco Rubio şi-a anulat participarea, iar diplomaţii spun că un progres este puţin probabil. Steve Witkoff, din nou la Moscova
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a anunţat că a sosit miercuri la Londra împreună cu doi miniştri pentru a se întâlni cu „interlocutorii americani şi europeni”, în pofida anunţului Ministerului de Externe privind amânarea discuţiilor ministeriale prevăzute pe tema războiului din Ucraina. „În ciuda a tot, vom lucra pentru pace”, a scris el pe Telegram. „Drumul spre pace nu este uşor, dar Ucraina a fost întotdeauna şi rămâne angajată în eforturile de pace”, a subliniat Iermak, precizând că discuţiile de miercuri ar urma să se concentreze pe „modalităţi de a obţine o încetare a focului completă şi necondiţionată”.

Aceste discuţii, acum la nivel de consilieri superiori, au loc într-un moment în care Rusia şi-a reluat atacurile aeriene asupra Ucrainei după un scurt armistiţiu de Paşte.

Marţi, Kremlinul a avertizat în privinţa „precipitării” discuţiilor menite să asigure o încetare a focului după mai mult de trei ani de invazie rusă. Duminică, Donald Trump, care doreşte să pună capăt cât mai rapid acestui război „teribil şi fără sens”, declarase că speră ca Moscova şi Kievul să ajungă la un acord „în cursul săptămânii”, fără a dezvălui detaliile acestui angajament ipotetic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.