Zeci de mii de maghiari au mărşăluit sâmbătă prin centrul Budapestei pentru a-l susţine pe premierul naţionalist Viktor Orban, care se confruntă cu o provocare neaşteptată din partea unui nou venit în politică înaintea alegerilor pentru Parlamentul European de săptămâna viitoare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Orban, aflat la putere din 2010, speră că partidul său Fidesz, care nu este afiliat la nicio formaţiune din Parlamentul European (PE), va beneficia de o creştere a sprijinului extremei drepte în Europa, în timp ce se pregăteşte să preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene în a doua jumătate a anului.

Viktor Orban a fost mult timp în dezacord cu colegii din UE în legătură cu o serie de probleme, inclusiv refuzul de a trimite arme în Ucraina şi menţinerea legăturilor economice cu Moscova după ce forţele ruseşti au invadat Ucraina în 2022.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Mulţimea care flutura steaguri, scandând "Ungaria-Ungaria" şi ţinând bannere pe care scria "Dă-ne pace, Doamne", a mărşăluit de la Podul cu lanţuri din Budapesta, de-a lungul clădirii parlamentului, până la Insula Margareta, unde Orban s-a adresat susţinătorilor.

"Niciodată nu s-au adunat atât de mulţi oameni pentru pace. Suntem cel mai mare corp de pace, cea mai mare forţă de menţinere a păcii din Europa", a spus Orban. "Europa trebuie să fie împiedicată să se grăbească spre război, spre propria ei distrugere. Europa se pregăteşte astăzi pentru război, cu anunţuri zilnice de predare a unui nou tronson din drumul spre iad", a adăugat el.

"Luptăm pentru pace", a declarat Zoltán, în vârstă de 62 de ani, care a luat parte la marş. "Trebuie să întoarcem Uniunea Europeană într-o altă direcţie pentru a evita războiul ... Retorica venită din direcţia Franţei, a Regatului Unit şi a Germaniei doreşte în mod clar război, cu ajutorul SUA."

La jumătatea celui de-al patrulea mandat succesiv la putere, Orban s-a luptat să stăpânească consecinţele unui scandal de abuz sexual care a dus la căderea a doi dintre principalii săi aliaţi politici, fostul preşedinte Katalin Novak şi fostul ministru al justiţiei Judit Varga.

De atunci, Fidesz s-a aflat în modul de control al daunelor, în timp ce se fereşte de Peter Magyar, un fost membru al guvernului, care a lansat o mişcare politică după ce a făcut comentarii incendiare despre funcţionarea internă a guvernului Orban.

"Rezultatele alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie vor dezvălui cât de mari sunt provocările politice interne ale lui Orban şi dacă Magyar reprezintă o ameninţare mai mare pentru Fidesz sau pentru alte partide de opoziţie", a declarat Andrius Tursa de la think tank-ul Teneo. "O performanţă dezamăgitoare a Fidesz l-ar forţa probabil pe Orban să regândească strategia electorală înainte de votul parlamentar din 2026".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.