Procurorii DNA au dispus reţinerea a şase persoane, trei dintre acestea la data faptelor fiind directori în cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi, pentru trafic de influenţă, luare de mită şi alte infracţiuni. Managerul interimar Sima Flaviu – Emanuel ar fi cerut câte 6.000 de euro de la două poersoane care ar fi vrut să se angajeze ca brancardieri. Pentru că nu au luat examenul cei doi au cerut restituirea sumelor. S-au cerut bani pentru internări şi proceduri medicale, dar şi pentru te concursuri de angajare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

DNA anunţă, joi, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 16 octombrie 2024, respectiv 17 octombrie 2024, faţă de inculpaţii:

  • SIMA FLAVIU – EMANUEL, la data faptelor manager interimar al Spitalului Municipal Rădăuţi ”Sf. Doctori Cosma şi Damian” şi în prezent şef al Secţiei A.T.I. din cadrul aceluiaşi spital, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în formă continuată (3 infracţiuni), folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracţiuni);
  • DUBEI LIVIU, la data faptei director medical al Spitalului Municipal Rădăuţi „Sf. Doctori Cosma şi Damian”, de profesie medic primar chirurgie generală în cadrul Secţiei Chirurgie a aceluiaşi spital, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată;
  • CÎRDEI MARIA-ECATERINA, la data faptelor director de îngrijiri în cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi „Sf. Doctori Cosma şi Damian” şi în prezent asistent medical principal obstetrică-ginecologie în cadrul Blocului Operator din acelaşi spital, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (2 infracţiuni), instigare la dare de mită (2 infracţiuni) şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite în formă continuată;
  • LUŢA VLAD-VASILE, asistent medical principal în cadrul Compartimentului Primiri Urgenţe în cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi „Sf. Doctori Cosma şi Damian”, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în formă continuată şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite;
  • MAXIM DOMNICA, asistent medical coordonator al Compartimentului Sterlizare în cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi „Sf. Doctori Cosma şi Damian”, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracţiuni) şi dare de mită;
  • PUHA LENUŢA-VIOLETA, asistent medical coordonator al Compartimentului Oncologie în cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi „Sf. Doctori Cosma şi Damian”, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (3 infracţiuni), folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracţiuni) şi complicitate la luare de mită.

În ordonanţele procurorilor se arată că, la începutul anului 2023,  inculpatul  Luţa Vlad-Vasile, în calitate de asistent medical principal în cadrul Compartimentului Primiri Urgenţe, ar fi pretins şi ar fi primit de la două persoane sume de câte 6.000 de euro, pentru a interveni la inculpatul Sima Flaviu – Emanuel, pentru ca acesta, în calitate de manager interimar al Spitalului Municipal Rădăuţi, să-i sprijine pe cei doi să ocupe posturi de brancardieri în cadrul acestei instituţii spitaliceşti.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Astfel, inculpatul Sima Flaviu – Emanuel, în calitatea menţionată anterior, prin intermediul inculpatului Luţa Vlad-Vasile, ar fi primit suma totală de 12.000 de euro de la două persoane, pentru a-i sprijini să ocupe postul de brancardier în cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi, sens în care ar fi intervenit la membrii comisiei de examen în favoarea uneia dintre cele două persoane, pentru a promova concursul organizat în acest scop în perioada 28.02.2024-02.04.2024, oferindu-i acestuia subiectele pentru proba interviului, prin intermediul inculpatului Luţa Vlad-Vasile”, anunţă DNA.

De asemenea, procurorii precizează că, în urma organizării interviului la data de 29 martie 2024, cele două persoane nu ar fi luat concursul şi nu ar fi obţinut posturile respective, fapt ce i-ar fi determinat pe cei doi să-i ceară restituirea sumei de bani pe care au dat-o, sumă care le-a fost restituită la data de 30 martie 2024 de către inculpatul Sima Flaviu – Emanuel, de asemenea prin intermediul inculpatului Luţa Vlad-Vasile.

”În perioada noiembrie 2023 – februarie 2024, inculpatul Sima Flaviu – Emanuel ar fi primit suma de 2.600 lei şi diverse bunuri de la mai mulţi pacienţi sau aparţinători ai acestora pentru a interveni pe lângă diverşi medici din cadrul spitalului şi a-i ajuta pe aceştia să se interneze pentru diverse afecţiuni şi operaţii chirurgicale”, mai arată DNA.

Procurorii precizează că, în perioada 18 – 21 martie 2024, inculpatul Sima Flaviu – Emanuel i-ar fi furnizat unei persoane, subiectele pentru  examenele scris şi oral, pe care fiica sa le-ar fi susţinut în cadrul unui concurs de ocupare a unui post de economist debutant la instituţia pe care o conduce, astfel încât aceasta din urmă să promoveze respectivul concurs şi să fie angajată.

”În cursul lunii februarie 2024,  inculpatul Sima Flaviu – Emanuel, ar fi pretins de la o persoană să-i efectueze ITP-ul la autoturismul personal şi să-i aducă mai multe buchete de lalele cu ocazia zilei de 8 martie, pentru a le oferi din partea sa angajatelor şi pacientelor ce se aflau în spital, în schimbul cărora ar fi promis că va favoriza o persoană din anturajul acestuia să ocupe un post ce urma să fie scos la concurs în cadrul unităţii spitaliceşti pe care o conduce”, a mai transmis DNA.

De asemenea, în perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024, inculpatul Dubei Liviu în calitate de director medical al Spitalului Municipal Rădăuţi ”Sf. Doctori Cosma şi Damian”, având totodată şi calitatea de medic primar chirurgie generală, şef al Secţiei Chirurgie din cadrul aceluiaşi spital, ar fi primit sume cuprinse între 200 de lei şi 200 de euro de la un număr de şase persoane întrucât ar fi efectuat intervenţii chirurgicale pentru diverse afecţiuni unor rude sau cunoştinţe ale acestora.

În plus, în perioada 2023 – 2024, inculpatele Cîrdei Maria-Ecaterina, Maxim Domnica şi Puha Lenuţa-Violeta, în calităţile menţionate anterior şi totodată având şi calitatea de membri în mai multe comisii de concurs organizate pentru ocuparea mai multor funcţii de asistentă, infirmieră şi îngrijitoare în cadrul spitalului din care fac parte, ar fi furnizat subiectele de concurs mai multor candidaţi, favorizându-i pe aceştia în ocuparea posturilor scoase la concurs.

”Cu această ocazie, cele trei inculpate ar fi pretins şi ar fi primit de la aceleaşi persoane sume de bani şi diverse bunuri pentru faptul că le-ar fi susţinut pe acestea să promoveze respectivele concursuri. Cu ocazia percheziţiilor efectuate la data de 16 octombrie 2024 au fost ridicate următoarele sume de bani: 93.101 lei, 419.320 euro, 3.390 lire sterline şi 7.730 dolari”, anunţă procurorii.

În cauză, procurorii DNA efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.