Un diplomat nord-coreean de rang înalt, Ri Il Kyu, aflat în post în Cuba a dezertat în Coreea de Sud - în noiembrie -, cu câteva luni înainte ca Seulul şi Havana să stabilească relaţii diplomatice, dezvăluie marţi ziarul sud-coreean Chosun Daily, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ri Il Kyu era nsărcinat cu Afaceri Politice la Ambasada Coreei de Nord la Havana din 2019 şi avea ca misiune ”să obstrucţioneze stabilirea de relaţii diplomatice între Coreea de Sud şi Cuba”, potrivit Chosun Daily.

El s-a refugiat în Coreea de Sud împreună cu soţia şi copii la începutul blui noiembrie, potrivit cotidianului sud-coreean - devenind diplomatul de cel mai înalt rang cunoscut care a dezertat în Coreea de Sud după dezertarea în 2016 a lui Thae Yong Ho, fostul adjunct al Ambasadei Coreei de Nord în Regatul Unit.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

DEZERTĂRI ÎN CREŞTERE

Ministerele sud-coreene ale Unificării şi Afacerilor Externe au anunţat că nu pot să confirme această dezertare.

Ministerul Unificării a anunţat un număr tot mai mare de dezertări ale unor membri ai clasei conducătoare nord-coreene care, potrivit acestui minister, au reprezentat în 2023 zece dintre cele 198 de dezertări înregistrate - cel mai mare număr de ani de zile.

La aproape trei luni de la anunţarea dezertării lui Ri Il Kyu, Coreea de Sud şi Cuba, o ţară comunistă, unul dintre cei mai vechi aliaţi ai Coreei de Nord, au anunţat stabilirea de relaţii diplomatice.

”VIITOR SUMBRU”

Într-un interviu exclusiv acordat Chosun Daily, Ri Il Kyu a povestit că a decis să dezerteze după ce Phenianul i-a respins o cerere în vederea unui tratament medical în Mexic, în urma unei răniri, după ce nu a putut să primească tratamentul necesar în Cuba, din cauza lipsei unui echipament specializat.

El declară că i s-au întocmit rapoarte de evaluare bedrepte după ce a respins o cerere de mită a unui funcţionar de rang înalt de la Ministerul de Externe în 2019, în vederea discutării cu acesta a unui proiect al unui restaurant nord-coreean în Cuba.

”Fiecare nord-coreean se gândeşte măcar o dată să trăiască în Coreea de Sud”, declară el Chosun Daily.

”Dezamăgirea faţă de regimul nord-coreean şi un viitor sumbru m-au făcut să mă gândesc la dezertare”, spune el.

ATACURI ”TERORISTE” VIZÂND FUNŢIONARI

Ri Il Kyu declară că fostul ministru nord-coreean de Externe Ri Yong Ho şi familia acestuia au fost trimişi într-un largăr de deţinuţi politici, în decembrie 2019, în urma unor ”suspiciuni de corupţie”, în cadrul unui scandal de mită implicând Ambasada Coreei de Nord în China.

În mai, agenţia sud-coreeană de spionaj avertixa că Phenianul pregătea atacuri ”teroriste” vizând funcţionari şi cetăţeni sud-coreeni în străinătate.

Ministerul sud-coreean de Externe a ridicat nivelul alertei în misiunile sale diplomatice în cinci ţări.

Potrivit agenţiei, Phenianul reacţiona astfel în urma unui val de dezertări ale unor nord-coreeni de rang înalt, care au rămas blocaţi în străinătate pe timpul pandemiei covid-19 şi care încercau să evite să se întoarcă acasă după relaxarea controalelor la frontieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.