Publicaţia rusă The Moscow Times - lansată în 1992, la puţin timp după prăbuşirea fostei URSS, un ziar publicat în engleză şi rusă - a fost clasată drept ”indezirabilă” în Rusia - şi astfel interzisă-, a anunţat Procuratura Generală rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

The Moscow Times a confirmat miercuri pe Telegram, unde are 100.000 de abonaţi, că a fost desemnat ”organizaţie indezirabilă”.

Potrivit biroului procurorului general rus, ”activitatea (Moscow Times) vizează să discrediteze decizile liderilor Federaţiei ruse în domeniul politicii interme şi externe”.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Organizaţia ”interacţionează în permanenţă cu organizaţii străine ca Meduza, The Insider sau Radio Free Europe/Radio Liberty, şi ele recunoscute deja ca indezirabile în Rusia”, adăuga miercuri biroul în comunicat.

Meduza şi The Insider sunt publicaţii ruse independente care şi-au părăsit ţara de frica represaliilor puterii.

Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) este o publicaţie finanţată de către Congresul Statelor Unite.

Moscow Times, care publică în engleză şi rtusă, a fost desemnat ”agent străin” în noiembrie 2023, lucru care i-a determinat pe colaboratorii săi să fugă din ţară,

Statutul de ”organizţaie indezirabilă” este şi mai infamant şi îi face pe colaboratorii săi pasibili de urmăriri penale în Rusia.

Persoane au fost amendate pur şi simplu pentru că au postat limkuri sau articole publicate de către organizaţii clasate ”indezirabile”, potrivit site-ului Mediazona, specializat în afaceri judiciare şi represiune.

”Vom continua să muncim ca înainte. Jurnalismul independent este o crimă în Rusia lui (Vladimir) Putin”, a reacţionat pe X fondatorul The Moscow Times, Derk Sauer. 

Derk Sauer, de naţionalitate olandeză, a transferat redacxţia la Amsterdam, după lansarea ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

AMERICANUL EVAN GERSHKOVICH, ÎNCARCERAT ÎN RUSIA, ŞI-A ÎNCEPUT CARIERA LA MOSCOW TIMES

Numeroşi jurnlişti care au debutat la Moscow Times şi-au continuat apoi cariera în instituţii de presă internaţionale mari - cotidianul amerifan The New York Times (NYT) sau AFP.

Americanul Evan Gershkovich, un jurmalist la The Wall Street Journa (WSJ), arestat în martie 2023 şi judecat în prezent după ce a fost acuzat de spionaj, acuzaţii pe care dezminte, a intrat la Moscow Times în 2017, iar apoi a lucrat la AFP în 2020.

Puterea rusă a înăsprit neîncetat represiunea oricări voci disidente de la lansarea, în februarie 2022, a ceea ce prezintă drept o ”operaţiune militară specială” în Uceaina.

Majoritatea opozanţilor se află în exil sau în închisoare ori au murit, ca Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare în februarie 2024 în circumstanţe care au rămas tulburi. Un  mandat de arestare a fost emis, la 9 iulie, pe numele soţiei acestuia, Iulia Navalnaia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.