Fostul manager al Spitalului ”Sfântul Pantelimon”, dr. Bogdan Socea, afirmă că în România nu există reglementări legislative esenţiale pentru sistemul de sănătate, arătând că problema malpraxisului nu este reglementată ”unitar şi indubitabil”. De asemenea, nu există reglementări clare privind paliaţia sau protocoale ”end-of-life treatment”, adaugă el. Medicul face referire şi la ”pendularea” între sistemul de stat şi cel privat a pacienţilor şi a cadrelor medicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Medicul Bogdan Socea arată, într-o postare pe Facebook, că, după 35 de ani de experienţă a democraţiei în România, lipsesc reglementări legislative esenţiale funcţionării sistemului de sănătate în condiţii clar precizate.

”Malpraxisul nu e reglementat unitar şi indubitabil. Practica judiciară în domeniu rămâne extrem de variabilă. Asigurările obligatorii de malpraxis sunt de formă, nu acoperă problemele reale şi nu pot asigura daune morale reale pacienţilor sau familiilor lor, ceea ce reprezintă o mare problemă, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. Nu există reglementări clare privind paliaţia sau protocoale «end-of-life treatment»”, afirmă el.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Medicul remarcă şi că o altă problemă care ”nu pare prea onest tranşată” este ”pendularea între sistemul de stat şi cel privat, atât a pacienţilor, cât şi a cadrelor medicale”.

”Ca în toată istoria recentă, trebuie să apară anumite evenimente, care să suscite interesul măcar pentru nişte discuţii privind anumite subiecte sensibile. Rămâne de văzut, ca de fiecare dată, ce sau cum se va schimba…, însă experienţa nu ne prea este favorabilă! Ceea ce rămâne o certitudine este că sănătatea e mai bună decât toate! Eu vă doresc să rămâneţi sănătoşi şi vă asigur că, în situaţia nefericită în care nu va fi aşa, vom lupta împreună cu toate forţele!”, conchide Socea.

Medicul Bogdan Socea şi-a anunţat, în 9 august, demisia din funcţia de manager al Spitalului ”Sfântul Pantelimon”, precizând că anunţul vine ”în lumina solicitării domnului ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi a orimului ministru, precum şi a circumstanţelor recente”. El exprima angajamentul personalului unităţii sanitare faţă de pacienţi şi de comunitatea pe care o deserveşte.

Doi medici de la Secţia ATI a Spitalului Pantelimon au fost plasaţi în arest preventiv pentru 30 de zile sub acuzaţia de omor calificat cu premeditare după moartea unui pacient căruia i-ar fi fost scăzută doza de noradrenalină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.