Disidentul încarcerat Oleg Orlov a comparat joi actualul sistem judiciar rus cu Germania nazistă, într-o luare de cuvânt prin videoconferinţă la procesul în apel împotriva condamnării sale la doi ani şi jumătate de închisoare din cauza opoziţiei faţă de Războiul din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un veteran al Memorial, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) colaureată a Premiului Nobel al Păcii în 2022, desfiinţată de către justiţia rusă, acest activist cunoscut, în vârstă de 71 de ani, a ales, spre deosebirte de mulţi alţi cirtici ai Kremlinului, să rămână în Rusia pentru a ”continua lupta” împotriva lui Vladimir Putin.

La sfârşitul lui februarie, el a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, după ce a deunţat în mod repetat ofensiva militară lansată de trupele ruse în Ucraina în februarie 2022.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Ei au deformat, pervertit şi până la urmă au realizat distrugerea totală a justiţiei şi legii”, a acuzat Orlov, potrivit unei jurnaliste AFP prezentă la Tribunalul din Moscova, citând cuvintele avocatului american Telford Taylor la procesul de la Nuremberg, care judeca principalii responsabili nazişti după al Doilea Război Mondial.

”Aceste cuvinte sunt remercabil de adaptate să caracterizeze starea actuală a sistemului judiciar rus”, a denunţat el la sfârşitul audierii, pe care o urmăreşte de la distanţă, din celula sa de la Sîzran, la aproximativ 900 de kilometri sud-est de Moscova.

Curtea examina joi apelul său, în pofida faptului că cel vizat nu-şi face vreo iluzie cu privire la rezultatul dezbaterilor.

”Nu reegret nimic şi nu mă căiesc de nimic”, a reptat el.

”Ei au făcut din sistemul judicar o parte integrantă a dictaturii. Tribunalele pe care le-au creat şi condus nu erau supuse decât dctatelor politice ale regimului. Ei au abolit tot ce aducea a independenţă judiciară”, a continuat Oleg Orlov prin videoconferinţă, citându-l în continuare pe Telford Taylor.

”Procesle pe care le-au desfăşurat s-au transformat în farse groaznice (...) care nu au fost decât batjocuri faţă de nefericirea victimelor”, a denunţat el.

”Aceste cuvinte pot de-acum să fie pronunţate de către ortice deţinut politic rus”,a conchis disidentul rus, după ce a declarat că ”refuză” să răspundă întrebărilor Curţii, pe care a catalogat-o drept ”nedreaptă”, pentru că ”răspunde”, în opinia sa, ”unui ordin politc”.

Activ din anii '70, în timpul URSS; Oleg Orlov este unul dintre pilonii Memorial, principala organizaţie care luptă în Rusia să păstreze memoria represiunilor sovietice şi care le documentează pe cele din prezent.

ONG-ul a fost dizolvat la sfârşitul lui 2021 de către justiţia rusă, însă a fost distins cu Premiul Nobel al Păcii în 2022, la câteva luni după lansarea ofensiveri ruse în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.