DJI, cel mai mare producător de drone din lume, cu sediul în China, a dat în judecată vineri Departamentul Apărării din SUA pentru includerea sa pe o listă de companii suspectate că lucrează cu armata chineză, susţinând că această desemnare este greşită şi i-a provocat daune financiare semnificative, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

DJI, care vinde mai mult de jumătate dintre dronele comerciale din SUA, a cerut unui judecător districtual din Washington să ordone eliminarea sa de pe lista Pentagonului, susţinând că nu este ”nici deţinută, nici controlată de armata chineză”.

A fi plasat pe această listă reprezintă un avertisment pentru entităţile şi companiile din SUA cu privire la riscurile de securitate naţională asociate cu colaborarea cu aceste firme.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Procesul intentat de DJI afirmă că, din cauza deciziei ”ilegale şi eronate” a Departamentului Apărării, compania ”a pierdut afaceri, a fost stigmatizată ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi i s-a interzis să încheie contracte cu mai multe agenţii guvernamentale federale”.

Compania a adăugat că ”clienţi din SUA şi internaţionali au reziliat contracte existente cu DJI şi refuză să încheie altele noi”.

Departamentul Apărării nu a răspuns imediat la cererea de comentarii.

DJI a declarat vineri că a intentat procesul după ce Departamentul Apărării nu a interacţionat cu compania timp de peste 16 luni în legătură cu desemnarea sa, spunând că nu a avut altă opţiune decât să caute o soluţie în instanţă federală.

Pe fondul relaţiilor tensionate dintre cele două cele mai mari economii ale lumii, lista actualizată este una dintre numeroasele acţiuni întreprinse de Washington în ultimii ani pentru a sublinia şi restricţiona companiile chineze care ar putea consolida armata chineză.

Multe companii mari chineze sunt pe această listă, inclusiv compania de aviaţie AVIC, producătorul de cipuri YMTC, China Mobile şi compania energetică CNOOC.

În mai, producătorul de lidar Hesai Group a intentat un proces împotriva desemnării sale de către Pentagon. Miercuri, Pentagonul a eliminat Hesai de pe listă, dar a spus că o va reintroduce imediat din motive de securitate naţională.

DJI se confruntă cu o presiune tot mai mare în Statele Unite. La începutul săptămânii, DJI a declarat pentru Reuters că Vama şi Protecţia Frontierelor opreşte importurile anumitor drone DJI în SUA, invocând Legea privind Prevenirea Muncii Forţate a Uyghurilor. DJI a spus că nu se foloseşte muncă forţată în niciun stadiu al procesului său de fabricaţie.

Legislatorii americani şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea că dronele DJI prezintă riscuri legate de transmiterea datelor, supraveghere şi securitatea naţională, ceva ce compania respinge.

Luna trecută, Camera Reprezentanţilor din SUA a votat pentru interzicerea noilor drone DJI de a opera în SUA, iar proiectul de lege aşteaptă acţiunea Senatului.

Departamentul Comerţului a declarat luna trecută că ia în considerare restricţii asupra dronelor chinezeşti, restricţii care ar interzice efectiv utilizarea acestora în SUA, similar cu restricţiile propuse asupra vehiculelor chinezeşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.