Cu două zile înainte de Marele Premiu de Formula 1 de la Austin (SUA), monopostul Red Bull stârneşte controverse. În urma suspiciunilor FIA, echipa austriacă a recunoscut că deţinea un sistem ilegal de îmbunătăţire a aerodinamicii, dar insistă că nu îl foloseşte, relatează RMC Sport.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După ultimul Mare Premiu, din Singapore, din 22 septembrie, mai multe echipe au alertat FIA cu privire la posibila utilizare a unui sistem ilegal pentru îmbunătăţirea aerodinamicii.

Forul de conducere al Formulei 1 a avut îndoieli serioase. Deşi nu au fost divulgate nume, Red Bull a recunoscut existenţa pe monopostul său a unui dispozitiv care reglează înălţimea maşinii din partea din faţă a podelei acesteia.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Acesta ar putea fi reglat din interiorul cockpitului, eventual de către un mecanic în timpul pregătirilor dinaintea cursei. 

Dar ce ar aduce acest lucru maşinii? Un avantaj aerodinamic semnificativ şi o gestionare mai uşoară a combustibilului în funcţie de distanţele cursei. Problema: regula "parc fermé" interzice orice modificare de acest tip după începerea calificărilor.

„Sistemul există, dar este inaccesibil”

La începutul sezonului, nimeni nu a putut face faţă RB20, iar Max Verstappen a câştigat şapte GP în primele zece curse. Red Bull a stagnat cu şase GP înainte de final, dar şi-a revenit puţin de la Baku. Există o legătură? Nimeni nu ştie sigur.

"Da, dispozitivul există, deşi este inaccesibil odată ce maşina este complet asamblată şi gata să fie condusă", a precizat Red Bull. O justificare susţinută logic de piloţii săi. „Ştiam că există, dar nu era disponibil pentru a fi folosită de noi”, a adăugat Sergio Pérez.

Pentru moment, FIA nu vorbeşte despre sancţiuni, dar îşi va adapta controalele, începând cu următoarea reuniune. „Am implementat ajustări procedurale pentru a ne asigura că înălţimea T-tray nu poate fi uşor modificată. În unele cazuri, acest lucru poate implica aplicarea unui sigiliu pentru a oferi o garanţie suplimentară de conformitate”, a asigurat un reprezentant FIA pentru Nextgen-auto.

Performanţele Red Bull vor fi analizate îndeaproape în acest weekend la Marele Premiu de la Austin (SUA), etapa 19 a sezonului 2024 de Formula 1. 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.