Menţinerea sănătăţii articulare este foarte importantă, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă. Printr-un program personalizat de recuperare medicală se pot observa îmbunătăţiri la nivelul mobilităţii şi flexibilităţii articulaţiilor. De asemenea, recuperarea medicală ajută şi la ameliorarea durerii şi a disconfortului articular. Descoperă în următorul articol mai multe detalii despre cum influenţează recuperarea medicală sănătatea articulaţiilor tale.
Cum te ajută fizioterapia?
Beneficiile recuperarii medicale sunt numeroase pentru problemele articulare. Fizioterapia este o ramură a medicinei de recuperare şi o metodă eficientă de tratament pentru diverse afecţiuni. Foloseşte factori fizici care ameliorează durerea şi îmbunătăţesc funcţiile organismului. Iată câteva proceduri terapeutice care pot fi utilizate pentru problemele articulare:
- Crioterapia – temperaturile scăzute se aplică la nivel local sau general pentru a trata diverse afecţiuni musculare sau articulare. Are un puternic efect antiinflamator şi ajută la stimularea procesului de vindecare şi regenerare;
- Electroterapia – utilizează curentul electric pentru a trata diferite afecţiuni. Procedura nu provoacă disconfort, ci se resimte ca o uşoară vibraţie plăcută în zona unde este aplicată. Are efect antiinflamator, ajută la reducerea spasmelor musculare, ameliorează durerea şi îmbunătăţeşte forţa musculară. Există mai multe tipuri de electroterapie, dar cele mai cunoscute sunt terapia TENS (Stimularea electrică nervoasă transcutanată) şi terapia CIF (Terapia Interferenţială);
- Fizioterapia cu ultrasunete – utilizează undele ultrasonore care depăşesc frecvenţele sunetelor percepute de urechea umană (20-20 000 Hz). Reduce durerea şi inflamaţia, relaxează musculatura şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină.
Procedurile pot fi folosite individual sau combinate, în funcţie de necesităţile tale. Numărul de sedinte de fizioterapie depinde de tipul şi severitatea afecţiunii, dar şi de reacţia organismului tău la tratament.
Cum te ajută infiltraţiile intraarticulare?
Infiltratiile pentru genunchi sunt o opţiune terapeutică eficientă pentru durerile de genunchi, recomandate în cazul în care alte metode de tratament nu au dat rezultate. Infiltraţiile constau în injectarea direct în articulaţie a unor substanţe, precum acid hialuronic, plasmă bogată în trombocite (PRP) sau corticosteroizi, care ajută la reducerea durerii şi la îmbunătăţirea funcţiei articulare.
Acestea sunt recomandate în cazul în care resimţi o durere constantă (chiar şi în repaus) sau în timpul mişcărilor de zi cu zi (ex.: mers, urcat scări). De asemenea, pot fi indicate şi dacă genunchiul este rigid sau dacă întâmpini dificultăţi în a urca/coborî scările.
Cum te ajută kinetoterapia?
Kinetoterapia este o altă ramură a medicinei de recuperare care ajută la reducerea durerilor articulare şi la restabilirea mobilităţii articulaţiilor. Kinetoterapeutul va ajusta planul de recuperare în funcţie de tipul durerii şi nevoile tale specifice. Acesta va folosi diverse proceduri pentru a îmbunătăţi mişcarea articulaţiilor şi va recomanda exerciţii care ajută la întărirea muşchilor din jurul articulaţiilor.
Kinetoterapia poate fi aplicată cu succes în orice zonă a corpului unde există durere sau rigiditate articulară. Cele mai frecvente probleme articulare sunt la nivelul şoldului, genunchiului şi spatelui.
În concluzie, un program personalizat de recuperare medicală este eficient în problemele articulare, deoarece ameliorează durerea şi îmbunătăţeşte mobilitatea şi flexibilitatea. Fizioterapia, infiltraţiile intraarticulare şi kinetoterapia sunt metode eficiente pentru restabilirea mobilităţii şi întărirea muşchilor din jurul articulaţiilor.

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.