Doi acuzaţi, Mohamed Ghraieb şi Chokri Chafroud, judecaţi în apel în procesul atentatului de la Nisa, soldat cu 86 de morţi, la 14 iulie 2016, au fost condamnaţi la 18 ani de detenţie, cu o perioadă de siguranţă de două treimi, de către o Curte cu Juraţi Specială, la Paris, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea a menţinut astfel, joi, pedepsele pronunţate de prima instanţă împotriva lui Mohamed Ghraieb şi Chokri Chafroud, inculpaţi de asociere teroristă de răufăctori, căreia i-au adăugat perioada de siguranţă.

Lui Mohamed Ghraieb, un francezo-tunisian în vârstă de 48 de ani, i s-a interzis, în plus, şederea în Alpes-Maritimes pe o perioadă de 15 ani.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Lui Chokri Chafroud, în vârstă de 44 de ani, un migrant tunisian fără acte, i s-a interzis definitiv intrarea pe teritoriul francez după ispăşirea pedepsei.

Numele celori doi urmează să fie înscrise în Fişierul autorilor de infracţiuni teroriste (FIJAIT).

Ei au primit un termen de cinci zile să atace această hotărâre în casaţie.

”NU ESTE SUFICIENT”

Verdictul a provocat a anumită dezamăgire în banca părţilor civile, care sperau ca Curtea să dea curs recuzitoriului parchetului.

Parchetul a cerut ca ei să fie condamnaţi la 20 de ani de închisoare, maximul prevăzut de lege.

”Sunt dezamăgit de verdict. Nu este suficient”, a reacţionat secertarul general al Asociaţiei  Life for Nice, Didier Matrat, care a urmărit şedinţa de la Nisa.

Însă alte părţi civile au primit sentinţa cu uşurare.

”Speram la poate 20 de ani de închisoare, dar suntem mulţumiţi că nu au luat sub 18. Ne-a fost foarte frică, mai ales după pledoariile apărării, dar suntem uşuraţi”, a recunoscut Alain Dariste, care şi-a pierdu nepoata în atac.

Preşedintele Curţii cu Juraţi Speciale Christophe Petiteau a anunţat că Curtea a avut convingerea intimă că ”atentatul a fost conceput în cadrul unei asocieri teroriste de răufăcători la care Mohamed Ghraieb şi Chokri Chafroud au participat”.

În privinţa lui Mohamed Ghraieb, Curtea a relevat că ”în pofida unei laicităţi revendicate”, acuzatul a consultat ”texte religioase” şi a postat ”un mesaj prin care aproba atentatele din ianuarie 2015”.

El a ”participat la căutarea armelor şi camionului folosit de către Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, şoferul-atacator ucis de poliţie prin împuşcare după cursa sângeroasă la volanul unui camion de 19 tone, a tranşat Curtea.

”DAŢI-MI O ŞANSĂ”

Christophe Petiteau a declarat că Chokri Chafroud a trimis ”mesaje de decapitare” şi a sugerat în alte conversaţii ca ”vehicule să intre în oameni”.

”El a fost de acord că l-ar fi putut influenţa pe Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, ceea ce faptele au confirmat din nefericire după aceea”, a subliniat magistratul.

”Daţi-mi o şansă”, a cerut Mohamed Ghraieb joi dimineaţa înainte ca Curtea să se retragă să delibereze.

”Nu sunt terorist. N-am nimic a face cu acest atentat. nu sunt periculos. Sunt împotriva oricărei forme de violenţă”, a implorat el.

Celălalt acuzat, ale cărui capacităţi intelectuale sunt slăbite, potrivit unor experţi, nu a dorit să se exprime.

Apreciind că dosarul are la bază numai ”fantasme” şi ”ipoteze”, avocaţii celor doi acuzaţi au pledat marţi şi miercuri achitarea acestora.

”Dacă justiţia este oarbă, justiţia antiteroristă este orbită de consideraţii politice, presiunea mediatică, opinia publică şi suferinţa victimelor”, a pledat, fără să-şi facă vreo iluzie cu privire la sfârşitul procesului Chloé Arnoux, una dintre avocatele lui Chokri Chafroud.

În timpul procesului, cei doi acuzaţi au repetat că nu au căutat armament pentru Mohamed Lahouaiej-Bouhlel.

Însă Chokri Chafroud a prezentat mai multe versiuni ale faptelor,

Ei au repetat că nu s-au asociat închierierii camionului.

Cu câteva zile înainte de atentat, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel i-a invitat - separat - pe cei doi bărbaţi să urce împreună cu el în camion.

Însă nu era vorba despre reperări în vederea atentatului, a recunoscut acuzarea.

Atentatul de la Nisa a fost revendicat de către organizaţia Statul Islamic (SI), însă nu s-a putut evidenjţia nicio legătură între mişcarea jihadistă şi Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, au conchis anchetatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.