Preşedintele kenyan William Ruto a retras, miercuri, creşterile planificate ale impozitelor, cedând presiunii protestatarilor care au luat cu asalt Parlamentul, au lansat demonstraţii în întreaga ţară şi au ameninţat cu alte acţiuni în această săptămână, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Retragerea va fi văzută ca o victorie majoră pentru mişcarea de protest care a durat o săptămână, condusă de tineri, care s-a transformat din condamnări online ale creşterilor de taxe în mitinguri în masă, cerând o revizuire politică, în cea mai gravă criză a preşedinţiei de doi ani a lui Ruto.

Cu toate acestea, unii demonstranţi au declarat pe reţelele de socializare că, în ciuda renunţării lui Ruto, vor continua mitingul planificat pentru joi, mulţi reiterând cererile de demisie a acestuia.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Ruto a anunţat că nu va semna o lege a finanţelor care să includă majorările de taxe, la o zi după ciocnirile dintre Poliţie şi protestatari, din mai multe zone ale ţării, soldate cu cel puţin 23 de morţi şi zeci de răniţi, potrivit medicilor.

"Ascultând cu atenţie poporul din Kenya, care a spus cu voce tare că nu vrea să aibă nimic de-a face cu această lege a finanţelor 2024, recunosc. Prin urmare, nu voi semna legea finanţelor 2024 şi, ulterior, aceasta va fi retrasă", a declarat el într-un discurs televizat, în timp ce parlamentarii, unii aplaudând, erau aşezaţi în spatele său.

Vicepreşedintele Rigathi Gachagua a cerut tinerilor să renunţe la proteste pentru a evita alte pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri de bunuri şi a acuzat serviciile de informaţii că au dat guvernului sfaturi proaste.

"Nu ar fi fost niciun haos, dar au dormit în timpul serviciului", a declarat Gachagua într-un discurs, cerând demisia şefului Serviciului Naţional de Informaţii.

Protestatarii au fost sfidători, repetând apelurile pentru ca Ruto să demisioneze şi promiţând noi acţiuni în stradă.

Boniface Mwangi, un activist proeminent pentru justiţie socială implicat în proteste, a făcut apel la un "marş de un milion de oameni".

"Aroganţa a dispărut, dar minciunile sunt încă acolo", a declarat el pe platforma de social media X. "Ieri au dezlănţuit gorilele şi poliţia pentru a ucide protestatari paşnici. Asta nu ne va opri", a adpugat acesta. .

Alţi membri ai mişcării de protest au continuat să posteze pe reţelele sociale folosind hashtag-ul #tupatanethursday, sau "ne vedem joi", într-un amestec de swahili şi engleză.

Kalonzo Musyoka, un important lider al opoziţiei şi fost vicepreşedinte, a scris pe X că retragerea proiectului de lege nu a mers suficient de departe şi i-a cerut lui Ruto să demisioneze.

"Mulţi kenyeni au murit. Mulţi kenyeni au suferit răni grave. În prezent, este dincolo de Legea finanţelor, 2024", a spus Musyoka.

Proiectul de lege se va întoarce în Parlament cu recomandarea ca toate clauzele să fie eliminate, a scris Ruto într-un document adresat preşedintelui adunării naţionale. Ruto a declarat că va începe acum un dialog cu tinerii kenyeni, fără a intra în detalii, şi va lucra la măsuri de austeritate - începând cu reduceri ale bugetului preşedinţiei - pentru a ajuta la abordarea deficitului fiscal.

El a declarat că pierderea de vieţi marţi a fost "foarte nefericită". Poliţia kenyană nu a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la violenţe.

CERERI CONCURENTE

Deşi concesia lui Ruto reuşeşte să îndepărteze ameninţarea imediată a unor noi tulburări, aceasta îl lasă totuşi prins între cererile concurente ale cetăţenilor săi greu încercaţi şi ale creditorilor precum FMI - care îndeamnă guvernul să reducă deficitele pentru a obţine mai multă finanţare.

Obligaţiunile suverane în dolari ale Kenyei au fost tranzacţionate în mare parte la acelaşi nivel, în ciuda respingerii de către Ruto a legii finanţelor. Obligaţiunile se tranzacţionau între 74,6 şi 95 de cenţi pentru un dolar, conform datelor Tradeweb, cu scadenţa mai lungă, 2034, la cel mai mic preţ.

Marţi, poliţia a deschis focul asupra mulţimilor care s-au adunat în jurul Parlamentului şi au pătruns ulterior în camera senatului şi în adunarea naţională, la câteva minute după ce parlamentarii au votat măsurile fiscale şi le-au trimis preşedintelui.

Ziarul Nation a documentat proteste în cel puţin 35 din cele 47 de comitate ale Kenyei, de la oraşe mari la zone rurale - chiar şi în oraşul natal al lui Ruto, Eldoret, în inima sa etnică Kalenjin. Cel puţin 23 de persoane au fost ucise în această ţară est-africană, iar alte 30 erau tratate pentru răni de gloanţe, a declarat miercuri Asociaţia Medicală din Kenya. Oficialii medicali din Nairobi au declarat că zeci de persoane au fost rănite.

Mesajele de pe reţelele de socializare au îndemnat oamenii să ocupe joi State House, biroul şi reşedinţa preşedintelui, şi vineri birourile locale ale Băncii Mondiale şi ale Fondului Monetar Internaţional (FMI), deşi nu a fost imediat clar dacă apelurile au venit de la persoane individuale sau de la o mişcare mai largă.

Poliţia puternic înarmată patrula pe străzile capitalei Nairobi, care miercuri erau mai liniştite decât de obicei.

Protestele au început ca o manifestare online a furiei tinerilor kenyeni pasionaţi de tehnologie faţă de taxele propuse pentru pâine şi scutece şi au evoluat într-o mişcare la nivel naţional care solicită eliminarea întregii legi a finanţelor, inclusiv a taxelor.

Mii de persoane au ieşit pe străzile din Nairobi şi din alte câteva oraşe în timpul a două zile de proteste săptămâna trecută, în timp ce mişcarea online a luat amploare.

În timp ce tinerii kenyeni care participă la actualele demonstraţii nu au un lider oficial şi au îndemnat cu voce tare figurile opoziţiei politice care au organizat de obicei proteste să stea deoparte, unii dintre principalii rivali ai lui Ruto nu şi-au putut ascunde încântarea faţă de regresul preşedintelui.

"Autoconservarea şi-a intrat în drepturi", a postat pe X senatorul de opoziţie Edwin Sifuna. Parlamentarii au eliminat deja marţi unele creşteri de taxe din versiunea finală a legii finanţelor, inclusiv cele privind pâinea şi uleiul de gătit, dar au introdus altele într-un efort de a evita un deficit bugetar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.