Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov defăimează într-un turneu în Africa - în Guineea, Congo-Brazzaville şi Burkina Faso- un Occident care vrea să-şi impună felul de democraţie”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful diplomaţiei ruse a început un nou turneu african, în Guineea, luni, unde a vizitat Conakry pentru prima oară din 2013 şi unde a discutat despre cooperarea militară, a anunţat el într-o conferinţă de presă.

El a fost primit pe aeroportul internaţional de către omologul său din Guineea Morissanda Kouyaté, cu care a purtat o discuţie cu uşile închise.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Apoi a fost primit de către şeful juntei Mamadi Doumbouya, ajuns la putere după o lovitură de stat în 2021.

”N-am uitat cooperarea militaro-tehnică şi consolidarea capacităţilor apărării Guineei, având în vedere ameninţarea teroristă  în creştere”, a declarat Serghei Lavrov, citat de Interfax.

Potrivit unui înregistrări video difuzate de ministerul rus, Serghei lavrov a făcut o declaraţie prin care a felicitat această ţară din Africa de vest şi pe liderul ei pentru că s-a aflat în ”avangarda procesului de decolonizare”.

El a evocat cooperarea economică, în domeniul exploatării geologice şi prin intermediul unor investiţii ale societăţii Rusal, ”cea mai mare investiţie rusească în Guineea”.

El a lăudat programele sociale ale gifantului rus al aluminiului, subliniind că furnizează locuri de muncă câtorva ”mii de persoane” în această ţară săracă, în pofida resurselor naturale şi minerale pe care le are.

”NATO ŞI MEMBRII SĂI”

Şeful diplomaţiei ruse a efectuat apoi, marţi, o vizit în Congo, unde a atacat ”Occidentul” şi presupusele sale ”obiective” atât în Ucraina, cât şi în Libia.

”Noi susţinem iniţiativa preşedintelui Denis Sassou Nguesso care vizează organizarea unei conferinţe interlibiene”, a declarat ministrul rus în faţa presei, după ce a fost primit în fieful de la Oyo (centru) de către şeful statului congolez, preşedintele Comitetului la nivel înalt al Uniunii Africane (UE) privind Libia.

După îndepărtarea lui Muammar Gaddafi de la putere în 2011, Libia, sfâşiată de disensiuni, este guvernată de două administraţii rivale, una la Tripoli (vest), condusă de Abdelhamid Dbeibah şi recunoscută de ONU, cealaltă în est, încarnată de Parlament şi afiliată taberei lui Khalifa Haftar, cu care Moscova întreţine relaţii strânse.

”Ceea ce se întâmplă în Libia este o tragedie, ai cărei autori sunt NATO şi membri săi”, a acuzat Serghei Lavrov.

”Acvelaşi lucru s-a întâmplat în Irak şi Afganistan, unde Occidentul a vrut să-şi impună felul de democraţie”, a continuat el.

”Cel mai important azi este să găsim o abordare care să asigure refacerea ţării”, a adăugat el.

În dosarul ucrainean, ”preşedintele Sassou a dat dovadă de înţelegere” faţă de ”acţiunile noastre”, a declarat ministrul rus.

”El înţelege bine că Ucraina este instrumentul Occidentului, al cărui obiectiv este să înfrângă strategic Rusia”, a apreciat Serghei Lavrov.

INSTRUCVTORI FRANCEZI, ŢINTE ”LEGITIME”

În opinia lui Serghei Lavrov, Denis Sassou Nguesso, la fel ”ca alţi lideri ai lumii”, este convins că Conferinţa privind Ucraina prevăzută la jumătatea lui iunie în Elveţia, ”n-are niciun sens” fără participarea Rusiei.

Kremlinul anunţa marţi că Moscova nu exclude să atace în Ucraina instrucvtori francezi a căror trimitere este negocată în prezent de Paris şi Kiev.

”Indiferent ce statut au, militari în aramata franceză sau mercenari, ei reprezintă o ţintă întru totul legitimă a Forşelor noastre armate”, a subliniat la Oyo Serghei Lavrov.

Rusia desfăşoară de mai mulţi ani o ofensivă diplomatică în Africa, cu scopul de a înlocui puteri tradiţionale din Occident.

Izolată pe plan internaţional şi în căutare de aliaţi, Rusia şi-a intensificat acest efort după ce a luat cu asalt Ucraina în februarie 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.