Directorul Spitalului Al-Shifa din otraşul Gaza, Mohammed Abu Salmiya, acuză luni - după ce a fost eliberat, după peste şapte luni de detenţie - Israelul de ”tortură” în timpul detenţiei sale în Israel şi anunţă că a suferit fracturi la degetul mare de la mână şi că aproximativ 50 de deţinuţi au fost eliberaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de deţinuţi palestinieni - inclusiv directorul Al-Shifa, cea mai mare instituţie medicală de pe teritoriul palestinian - au fost eliberaţi luni de către Israel şi transferaţi către centre medicale din Fâşia Gaza, a anunţat o sursă medicală de la Spitalul Martirilor Al-Aqsa din Deir al-Balah (centru).

Cinci dintre ei au fost internaţi la acest spital, iar ceilalţi au fost transferaţi către spitale la Khan Yunis (sud), potrivit sursei citate.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Agenţia israeliană de securitate internă Shin Beth anunţă într-un comunicat că a fost însărcinată - împreună cu aramata - ”să elibereze zeci de deţinuţi, în vederea eliberării de locuri în centrele de detenţie”.

Shin Beth se ”opune eliberării teroriştilor din Unitatea Nukhba a Hamas implicaţi în lupte şi care au adus atingeri unor civili israleieni (...) şi a decis să elibereze mai mulţi deţinuţi din (Fâşia) Gaza care reprezintă un pericol mai mic”, potrivit agenţiei.

Dr. Abu Salmiya - care a anunţat că au fost eliberaţi aproximativ 50 de deţinuţi - acuză faptul că a fost supus unor ”torturi grave” în timpul detenţiei în Israel şi că a suferit o fractură la degetul mare.

”Deţinuţii sunt supuşi la tot felul de torturi”, a acuzat el într-o confernţă de presă la Spitalul Nasser de la Khan Yunis.

”Mulţi deţinuţi au murit în centre de interogare şi au fost privaţi de hrană şi medicamente”, acuză el.

”Timp de două luni, deţinuţii au mâncat doar un colţ de pâine pe zi”, a acuzat el, adăugând că erau ”supuşi unor umiliri fizice şi psihologice”.

Contactată de AFP, armata israeliană a anunţat că ”verifică aceste informaţii”.

Medicul, arestat la sfârşitul lui noiembrie, acuză că a fost în carcerat ”fără inculpare”.

SPITALE LUATE DREPT ŢINTĂ

Spitalele din Fâşia Gaza au fost ţintite dur de la începutul ofensivei militare a armatei siraeliene ca ripostă faţă de atacul fără precedent din sudul Israelului, la 7 octombrie, al unor combatanţi Hamas veniţi din teritoriul palestinian.

Israelul acuză mişcarea islamistă palestiniană, aflată la putere în Fâşia Gaza din 2007, de folosirea spitalelor în scopuri militare, o acuzaţie pe care aceasta o dezminte.

Spitalul Al-Shifa a fost teatrul unor raiduri extrem de intense ale armatei siraeliene. În aprilie şi mai, cel puţin trei gropi comune au fost descoperite la spital, potrivit unor surse locale.

”Sub conducerea (lui Abu Salmiya), spitalul a fost teatrul multor activităţi teroriste ale Hamas”, acuza armata.

Spitalul European de la Khan Yunis anunţă că şeful Secţiei sale de Ortopedie, doctorul Bassam Miqdad, se află între deţinuţii eliberaţi luni.

Un corespondent AFP a văzut bărbaţi întâlnindu-se cu rude şi îmbrăţişându-se la Spitalul Martirilor Al-Aqsa.

”RENUNŢARE LA SECURITATE”

”Eliberarea directorului Centrului Medical Shifa şi altor zeci de terorişti este o renunţare la securitate”, apreciază pe X ministrul israelian însărcinat cu Securitatea Naţională Itamar Ben Gvir.

Hamasul acuză, într-un comunicat, că ”semne vizibile de tortură şi mărturii teribile despre condiţiile tragice de detenţie reafirmă comportamentul criminal al Guvernului fascist de ocupaţie”.

În mai, asociaţii palestiniene de apărarea drepturilor deţinuţilor anunţau că doi palestinieni - inclusiv un medic de la Al-Shifa - au murit într-o închisoare israelieană - din cauza ”torturii” şi lipsei îngrijirilor medicale.

Armata israeliană anunţa atunci că ”nu este informată” cu privire la asemenea fapte.

Ea a deshis o anchetă, în decembrie, după moartea în detenţie a mai multor palestinieni, arestaţi în Fâşia Gaza începând de la 7 octombrie.

Atacul Hamas din acea zi a antrenat moartea a 1.195 de persoane, majoritatea vicili, potrivit unui bilanţ AFP întocmit pe baza unor date oficiale israeliene.

Ca ripostă, Israelul a lansat o ofensivă de mare anvergură în Fâşia Gaza, soldată cu 37.900 de morţi palestinieni, majoritatea civili, potrivit unor date ale Ministerului Sănătăţii din Guvernul din Fâşia Gaza condus de către Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.