După ce a rezistat timp de câteva săptămâni apelurilor de a se retrage din cursa prezidenţială din 2024, preşedintele Joe Biden a anunţat duminică seară că îşi va încheia campania de realegere, care părea condamnată după dezbaterea sa ratată împotriva contracandidatului republican Donald Trump, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La doar câteva momente după ce a comunicat decizia sa de a se retrage, Biden a anunţat candidatul care, în opinia sa, ar trebui să-i ia locul: vicepreşedintele Kamala Harris.

"Vreau să îmi ofer întregul sprijin şi susţinerea pentru Kamala, pentru a fi candidatul partidului nostru în acest an", a scris el pe X, fostul Twitter. "Democraţi - este timpul să ne unim şi să-l învingem pe Trump".

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Decizia lui Biden de a se retrage a venit după ce cel puţin 30 de deputaţi din Camera Reprezentanţilor, cinci senatori americani şi o serie de donatori importanţi - inclusiv actorul George Clooney - l-au îndemnat public pe Biden să se retragă din cursă şi să "predea ştafeta".

O serie de sondaje de opinie realizate după dezbatere au sugerat că Trump se află în avantaj în state-cheie, ceea ce a sporit şi mai mult presiunea.

După anunţul surprinzător al lui Biden de duminică, atenţia s-a îndreptat către procesul de înlocuire a acestuia în cursa din 2024 împotriva lui Trump.

Cum va fi înlocuit Biden?

Biden ar fi putut fi forţat să se retragă de către propriul partid, dar a ales să facă acest lucru de unul singur.

Din această cauză, procesul de înlocuire a sa devine mai simplu.

Biden a câştigat sprijinul a aproape tututor delegaţilor democraţi. Acum, delegaţii săi vor fi liberi să voteze pentru un alt candidat. Cel care va reuşi să obţină majoritatea delegaţilor la convenţie va fi noul candidat.

Democraţii intenţionau să organizeze un vot prin apel nominal pentru a-l alege oficial pe Biden drept candidatul partidului înainte de convenţia lor, care începe la 19 august. Soarta acestui apel nominal este neclară acum, după anunţul lui Biden.
Biden declarase anterior că Harris ar trebui să fie candidatul partidului, deşi se discuta despre o serie de alţi candidaţi.

Vicepreşedintele Kamala Harris

Vicepreşedintele Harris face deja parte din listă, ceea ce o face o alegere evidentă şi din ce în ce mai populară în cadrul partidului pentru a-l înlocui pe Biden.

În calitate de adjunct al acestuia, ea a devenit imaginea campaniei administraţiei de protejare a drepturilor reproductive după ce Curtea Supremă a anulat cauza Roe v Wade.

Harris s-a dovedit a fi un aliat loial al preşedintelui şi a apărat cu înverşunare prestaţia acestuia la dezbatere. După eveniment, ea a recunoscut că preşedintele a avut un "început lent", dar a susţinut că a continuat să ofere răspunsuri mai substanţiale decât Trump.

La câteva zile după dezbatere, pe măsură ce creştea îngrijorarea cu privire la capacitatea preşedintelui de a rămâne în fruntea listei, Harris şi-a reiterat sprijinul pentru Biden.

"Uite, Joe Biden este candidatul nostru. L-am învins pe Trump o dată şi îl vom învinge din nou, punct", a declarat ea marţi.
"Sunt mândră să fiu vicepreţedinta lui Joe Biden".

Biden a oferit un sprijin similar pentru Harris atunci când a susţinut-o pentru a-i lua locul.

"Prima mea decizie în calitate de candidat al partidului în 2020 a fost să o aleg pe Kamala Harris ca vicepreşedinte", a scris el pe X. "Şi a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o".

Harris are o recunoaştere puternică a numelui care vine din funcţia de vicepreşedinte, dar s-a confruntat cu cote de popularite scăzute pe parcursul mandatului său.

Cincizeci şi unu la sută dintre americani nu o susţine pe Harris, în timp ce 37% o susţin, conform mediilor de sondaj urmărite de FiveThirtyEight.

Gretchen Whitmer, guvernator de Michigan

Gretchen Whitmer, guvernatorul de două mandate al statului Michigan, este o democrată din ce în ce mai populară din Midwest, despre care mulţi experţi speculează că va candida la preşedinţie în 2028.

Ea a făcut campanie pentru Biden în trecut şi nu a fost timidă cu privire la aspiraţiile sale politice.

Ea a declarat pentru New York Times că doreşte să vadă un preşedinte din generaţia X în 2028, dar nu a sugerat că ar putea ocupa acest rol.

În 2022, a condus o campanie în urma căreia democraţii din Michigan au preluat controlul asupra legislativului statului şi asupra reşedinţei guvernatorului.

Acest control politic i-a permis să promulge o serie de politici progresiste, inclusiv protejarea accesului la avort în Michigan şi adoptarea de măsuri privind siguranţa armelor.

Gavin Newson, guvernatorul Californiei

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, este unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai administraţiei Biden. El apare frecvent pe reţelele de ştiri prin cablu lăudându-l pe Biden.

Dar Newsom are propriile ambiţii politice.

Este adesea menţionat ca un posibil candidat pentru 2028, dar mulţi experţi democraţi spun acum că ar putea fi un înlocuitor pentru Biden.

Newsom şi-a sporit profilul naţional în ultimii ani, fiind un mesager cheie al partidului în mass-media conservatoare şi prin intermediul unei dezbateri împotriva guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, anul trecut.

A fost alături de preşedinte înainte de anunţul acestuia. El a călătorit la Washington pentru a participa la reuniunea din această lună cu Biden şi alţi guvernatori democraţi de top şi a fost capul de afiş al unui eveniment de campanie al lui Biden în Michigan cu ocazia sărbătorii de 4 iulie.

Secretarul Transporturilor, Pete Buttigieg

Nu este un secret faptul că secretarul pentru transporturi Pete Buttigieg are aspiraţii prezidenţiale.

El a candidat la preşedinţie în 2020 şi este adesea prezentat ca unul dintre cei mai buni comunicatori ai administraţiei Biden.

Buttigieg a gestionat o serie de crize publice în perioada în care a fost ministru al transporturilor. El a contribuit la supervizarea răspunsului guvernului la deraierea trenului East Palestine din Ohio, la prăbuşirea podului Baltimore şi la criza de planificare a zborurilor Southwest Airlines în 2022.

Josh Shapiro, guvernatorul Pennsylvanie

Guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, a înregistrat cote de aprobare ridicate de când a fost ales în 2022, într-un stat cu o majoritate de voturi pe care Trump l-a câştigat la limită în 2016.

Guvernatorul, care a ocupat anterior funcţia de procuror general al statului, a lucrat cu toate partidele în timpul mandatului său.

Anul trecut, el a ţinut prima pagină a ziarelor naţionale după ce a reconstruit rapid un pod prăbuşit pe o autostradă crucială din Philadelphia - o victorie politică majoră pentru un guvernator aflat la primul mandat.

Repararea rapidă a fost salutată de mulţi ca fiind punctul perfect de discuţie privind infrastructura pentru un potenţial candidat la preşedinţie în 2028.

JB Pritzker, guvernator de Illinois

JB Pritzker, guvernatorul statului Illinois, şi-a sporit vizibilitatea în ultimii ani atacându-l pe Trump şi apărându-l pe Biden.
Omul de afaceri miliardar - moştenitor al lanţului hotelier Hyatt - postează rapid critici la adresa lui Trump pe reţelele de socializare.

După dezbatere, el l-a numit pe Trump "mincinos" şi a afirmat că acesta este un "infractor condamnat pentru 34 de infracţiuni, căruia îi pasă doar de el însuşi".

La fel ca Whitmer, Pritzker are un palmares în ceea ce priveşte finalizarea punctelor de pe agenda democraţilor progresişti în chestiuni precum dreptul la avort şi controlul armelor.

Alte nume de pe lista potenţialilor candidaţi

Lista potenţialilor candidaţi se întinde dincolo de aceşti democraţi, deoarece partidul a dezvoltat o bază solidă de posibili viitori candidaţi la preşedinţie.

Guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, cu două mandate într-un stat foarte conservator, a câştigat din ce în ce mai multă atenţie la nivel naţional de la realegerea sa de anul trecut.

Guvernatorul statului Maryland, Wes Moore, s-a aflat în centrul atenţiei în ultimele luni în urma prăbuşirii podului Francis Scott Key din Baltimore.

Senatorii Amy Klobuchar şi Cory Booker au candidat la preşedinţie în trecut şi au o anumită recunoaştere a numelui în rândul democraţilor.

Senatorul de Georgia Raphael Warnock, care a câştigat o cursă pentru Senat foarte disputată într-un stat cu tendinţe schimbătoare, a fost, de asemenea, menţionat ca un potenţial înlocuitor al lui Biden.

Un sondaj Reuters IPSOS publicat marţi a arătat că singura persoană care l-ar putea învinge pe Trump în noiembrie ar fi Michelle Obama. Dar fosta Primă Doamnă a declarat în repetate rânduri că nu are aspiraţii prezidenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.