Un ”război generalizat” în Liban nu este în interesul nimănui, pledează marţi preşedintele american Joe Biden la tribuna ONU, în timp ce Israelul îşi continuă atacurile asupra acestei ţări care se află ”pe marginea prăpastiei” potrivit şefiului ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Un război generalizat nu este în interesul nimănui. Chiar dacă există o escaladare a situaţiei, o soluţie diplomatică este întotdeauna posibilă”, a insistat preşedintele american, care a susţinut la New York ultimul său discurs la această mare reuniune anuală a ONU, umbrită de temeri ale unui război în Orientul Mijlociu.

După două zile ale ”Summitului Viitorului”, consacrate marilor provocări la adresa omenirii şi generaţiilor viitoare, peste 100 de şefi de stat şi de guverne - între care Joe Biden pentru ultrima oară - urmează să se succeadă la tribună timp de o săptămână, umbrită de conflicte care fac ravagii, mai ales în Liban şi Fâşia Gaza.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Trebuie ”să se finalizeze acum” un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza, a insitat Joe Biden. Statele Unite poartă împreună cu Qatarul şi Egiptul negocieri cu Israelul şi Hamasul în vederea unui acord care să facă armele să tacă şi să fie eliberaţi ostaticii israelieni.

LIBANUL, ”PE MARGINEA PRĂPASTIEI”

Fâşia ”Gaza este un conşmar permanent care ameninţă să antreneze toată regiunea în haos, în frunte cu Libanul. Poporul libanez, poporul israelian şi popoarele lumii nu-şio pot permite ca Libanul să deviină altă (Fâşia) Gaza”, a tunat şeful ONU Antonio Giterres sun privirea preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Liderul palestinian s-a aşezat - pentru prima oară în ordine alfabetică - în mijlocul celorlalţi lideri, în urma acordării unor noi drepturi ”statului observator” Palestina.

Ambasadorul israelian la ONU Danny Danon a denunţat ”aplauze” ale Adunării adresate palestinienilor  şi ”tăcerea” asupra ostaticilor israelieni drept ”o mascaradă anuală a ipocriziei”.

La aproape un an de la izbucnirea războiului în acest mic teritoriu palestinian, declanşat de un atac fără precedent al mişcării islamiste Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, conflictul ameninţă să se extindă în Orientul Mijlociu.

Atacuri israeliene vizând mişcarea islamistă libaneză Hezbollah, susţintă de Iran, s-au soldat cu peste 500 de morţi luni, în Liban, cea mai sângeroasă de aproape un an de schimburi de tiruri între cele două părţi din cauza Războiului din Fâşia Gaza.

”Noi vom continua să lovim Hezbollahul”, a ameninţat marţi premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Noul preşedinte iranian Massoud Pezeshkian, a cărui ţară susţine Hezbollahul şi Hamasul şi care urmează să-şi susţină primul discurs la ONU, a acuzat luni Israelul că vrea să ”extindă” conflictul în Orientul Mijlociu.

El a catalogat marţi drept ”smintită şi de neînţeles” inacţiunea ONU faţă de Israel, referindu-se la Războiul din Fâşia Gaza şi la atacurile din Liban.

”Nu doar copiii, ci şi sistemul ONU moare în (Fâşia) Gaza”, a denunţat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

”CORTEGIUL MIZERIILOR UMANE”

”Ne aflăm pe marginea prăpastiei unui război total”, a avertizat, la rândul său, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, iar Franţa a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în această săptămână deja supraîncărcată diplomatic.

Marţi, la cerearea Ucrainei care, potrivit unor surse diplomatice, se teme anul acesta că războiul ”său” va fi eclipsat, Consiliului de Securitate al ONU urmează să se reunească în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ”starul” ediţiei din 2023.

Liderul ucrainean, care urmează să se exprime miercuri în faţa membrilor Adunării, a cerut luni ca ”toate ţările să continue să ne susţină eforturile comune în favoarea unui viitor paşnic”.

Preşedintele rus Vladimir ”Putin a furat atât de multe lucruril dar nu va fura viitorul lumii”, a declarat el, înainte să-i prezinte omologului său american ”planul (său al) victoriei”.

Alte capete de afiş ale defilării liderilor la tribună săptămâna aceasta sunt preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas, premierul israelian Benjamin Netanyahu, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer.

Însă ”adevărata diplomaţie în vedeea reducerii tensiunilor va avea loc în culise”, subliniază Richard Gowan, care evocă poate o posibilitate ca diplomaţi din Occident şi arabi să discute cu iranienii în vederea ”împidicării scăpării de sub control a situaţiei regionale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.