”Libanul se află pe marginea prăpastiei”, trage un semnal de alarmă secretarul general al ONU Antonio Guterres, în faţa liderilor mondiali reuniţi la New York la marea reuniune diplomatică anuală, umbrită de temeri ale unui război regional în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După două zile ale ”Summitului Viitorului”, consacrate marilor provocări la adresa omenirii şi generaţiilor viitoare, peste 100 de şefi de stat şi de guverne - între care Joe Biden pentru ultrima oară - urmează să se succeadă la tribună timp de o săptămână, umbrită de conflicte care fac ravagii, mai ales în Liban şi Fâşia Gaza.

Fâşia ”Gaza este un conşmar permanent care ameninţă să antreneze toată regiunea în haos, în frunte cu Libanul. Poporul libanez, poporul israelian şi popoarele lumii nu-şio pot permite ca Libanul să deviină altă (Fâşia) Gaza”, a tunat şeful ONU Antonio Giterres.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Trebuie să ne alarmăm toţi de această escaladare. Libanul este pe marginea prăpastiei”, a tunat el.

La aproape un an de la izbucnirea războiului în acest mic teritoriu palestinian, declanşat de un atac fără precedent al mişcării islamiste Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, conflictul ameninţă să se extindă în Orientul Mijlociu.

Atacuri israeliene vizând mişcarea islamistă libaneză Hezbollah, susţintă de Iran, s-au soldat cu peste 500 de morţi luni, în Liban, cea mai sângeroasă de aproape un an de schimburi de tiruri între cele două părţi din cauza Războiului din Fâşia Gaza.

Israelul a desfăşurat marţi noi atacuri vizând ţinte Hezbollah, susţinut de Iran şi aliatul Hamasului.

Joe Biden, care a reafirmat că ”lucrează la o dezescaladare”, urcă marţi la tribună pentru a susţine ultimul său discurs la Adunarea Generală.

Statele Unite se opun unei invazii terestre a Libanului şi urmează să prezinte ”idei concrete” partenerilor lor săptămâna aceasta la ONU în vederea potolirii acestui conflict, potrivit unui oficial american de rang înalt.

Noul preşedinte iranian Massoud Pezeshkian, a cărui ţară susţine Hezbollahul şi Hamasul, care urmează să susţină primul său discurs la ONU, a acuzat luni Israelul de ”extinderea” acestui conflict în Orientul Mijlociu.

”CORTEGIUL MIZERIILOR UMANE”

”Ne aflăm pe marginea prăpastiei unui război total”, a avertizat, la rândul său, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, iar Franţa a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în această săptămână deja supraîncărcată diplomatic.

Marţi, la cerearea Ucrainei care, potrivit unor surse diplomatice, se teme anul acesta că războiul ”său” va fi eclipsat, Consiliului de Securitate al ONU urmează să se reunească în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ”starul” ediţiei din 2023.

Liderul ucrainean, care urmează să se exprime miercuri în faţa membrilor Adunării, a cerut luni ca ”toate ţările să continue să ne susţină eforturile comune în favoarea unui viitor paşnic”.

Preşedintele rus Vladimir ”Putin a furat atât de multe lucruril dar nu va fura viitorul lumii”, a declarat el, înainte să-i prezinte omologului său american ”planul (său al) victoriei”.

Alte capete de afiş ale defilării liderilor la tribună săptămâna aceasta sunt preşedinţii brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi turc Recep Tayyip Erdogan marţi, preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas joi şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer.

Însă ”adevărata diplomaţie în vedeea reducerii tensiunilor va avea loc în culise”, subliniază Richard Gowan, care evocă poate o posibilitate ca diplomaţi din Occident şi arabi să discute cu iranienii în vederea ”împidicării scăpării de sub control a situaţiei regionale”.

”Liderii mondiali trebuie să se angajeze în timpul Adunării Generale a ONU la măsuri îndrăzneţe pentru a pune capăt atrocităţilor în cele mai rele crize mondiale şi ca cei care se fac vinovaţi să dea socoteală”, pledează Louis Charbonneau de la organizaţia nmonguvernamentală (ONG) Human Rights Watch (HRW).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.