La şase luni de la alegerile municipale marcate de fraude şi urmate de demonstraţii masive, locuitorii din Belgrad se întorc duminică la urne pentru a alege între o opoziţie divizată şi candidatul partidului de guvernământ, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La jumătatea lunii decembrie, SNS (dreapta naţionalistă), partidul preşedintelui Aleksandar Vucic, a obţinut 49 din cele 110 locuri din consiliul municipal, urmat îndeaproape de coaliţia de opoziţie "Serbia împotriva violenţei", cu 43 de locuri.

Dar "neregulile”, "cumpărarea voturilor” şi „umplerea urnelor” au cântărit puternic asupra alegerilor, potrivit observatorilor OSCE, declanşând două săptămâni de manifestaţii şi proteste internaţionale. SNS a negat întotdeauna fraudele.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

În Belgrad, în special, opoziţia a acuzat guvernul că a permis alegătorilor din Bosnia vecină să voteze ilegal pentru a-şi asigura controlul asupra capitalei. În centrul protestelor s-a aflat Marinika Tepic, o fostă jurnalistă care provine din rândul comunităţii româneşti din Serbia şi care a intrat în greva foamei pentru a contesta rezultatul viciat al alegerilor.

Incapabil să asigure o majoritate, SNS a fost în cele din urmă forţat să convoace un nou scrutin, organizat duminică, în acelaşi timp cu zeci de alegeri municipale în întreaga ţară.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.