Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor cercetează un om de afaceri suspectat de evaziune fiscală şi bancrută frauduloasă cu un prejudiciu de zeci de milioane de lei din comerţul cu încălţăminte. Acesta este suspectat că, folosind patru societăţi comerciale, a adunat, în ultimii cinci ani, datorii de peste 40 de milioane de lei la bugetul de stat, dintre care 20 de milioane reprezintă taxa pe valoarea adăugată (TVA). Pentru a nu plăti taxele, el făcea diverse operaţiuni între firmele pe care le controla, inclusiv mutarea scriptică a stocurilor de pe o firmă pe alta pentru a cere rambursări de TVA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Dosarul penal care îl vizează pe afaceristul orădean a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor în noiembrie 2023, ca urmare a unei sesizări din oficiu.
 
Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
Miercuri, anchetatorii au făcut patru percheziţii domiciliare în municipiul Oradea, la domiciliul suspectului şi la sediul firmelor controlate de acesta.
 
”Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat suspiciunea că în perioada 2018 – prezent, o persoană fizică a controlat direct sau prin interpuşi patru societăţi cu sediile în Oradea, care în prezent figurează cu datorii de peste 40 de milioane lei la bugetul de stat (20 de milioane doar din TVA) pe care le-ar fi angrenat în diferite circuite comerciale evazioniste, prin simularea unor operaţiuni comerciale de vânzare de bunuri între acestea, a obţinut importante sume de bani cu titlu de rambursări de la bugetul de stat, a solicitat în repetate rânduri rambursări de TVA, unele dintre acestea fiind respinse de organele de inspecţie fiscală, a raportat în declaraţiile fiscale achiziţii care nu au corespondent în realitate, a creat o supradimensionare valorică a stocului de marfă preluat de la societatea L (societate trimisă în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală), astfel încât, să poată genera, prin rostogolirea acestuia, TVA deductibil societăţilor afiliate, utilizarea unor metode fictive de decontare în lipsa unui flux de numerar, prin întocmirea unor contracte de cesiune de creanţă şi ipotecă încheiate între o persoană fizică (rudă a persoanei în cauză) şi societăţi, înregistrarea în evidenţele contabile a unor venituri artificiale care au determinat obţinerea de profituri nereale/fictive, distribuite ulterior ca dividende unor asociaţi (peste 9 milioane lei), cu scopul devansării statului/A.N.A.F. de pe tabloul creditorilor după intrarea societăţilor în insolvenţă/faliment”, informează, joi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. 
 
Procurorii reţin că, în timp ce două dintre societăţile din grup figurau cu datorii de peste 10 milioane de lei sub formă de la TVA neachitată către bugetul de stat, cele două firme intrând în faliment, unei alte firme afiliate i s-ar fi aprobat la rambursare TVA în sumă totală de 3.051.463 lei în perioada 2018-2020, suma solicitată provenind tocmai din achiziţiile declarate de la cele două societăţi care apoi au intrat în insolvenţă/faliment, fără ca statul român să poată recupera măcar parţial debitul acumulat de cele două societăţi.
 
Procurorii suspectează, de asemenea, că în perioada martie 2022 - aprilie 2024, o firmă controlată de omul de afaceri a solicitat la rambursare suma de 8.197.735 lei, din care a fost aprobată şi restituită suma de 503.016 lei, sumă care provine din achiziţiile despre care există suspiciunea că au fost realizate doar pe hârtie, stocurile au fost mutate scriptic dintr-o firmă în alta tocmai pentru a se putea recupera TVA.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.