Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va demara o campanie de informare cu privire la încheierea perioadei de plafonare a preţurilor la energie, care va avea loc la 31 martie 2025, a declarat preşedintele instituţiei, George Niculescu. Întrebat dacă este posibil ca plafonarea la preţul la energie să continue şi după această dată de 31 martie 2025, preşedintele ANRE a răspuns că "dacă Guvernul României ia în considerare extinderea perioadei de aplicabilitate a Ordonanţei 27, nu pot decât să comentez pozitiv aceste aspecte".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"ANRE pune la dispoziia consumatorilor o platformă prin care pot compara în timp real ofertele furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale. De asemenea, consumatorii trebuie să ştie că au la dispoziţie şi platforma online de schimbare a furnizorilor, administrată tot de către ANRE, unde îşi pot schimba furnizorul de energie electrică sau de gaze naturale în 24 de ore, la fel de simplu cum s-ar porta de la un operator de telefonie mobilă la altul. Nu considerăm absolut nimic greşit ca ANRE să oblige furnizorii să pună la dispoziţia consumatorilor din timp, cu cinci luni înainte, aceste informaţii. Arătăm că suntem proactivi. În momentul de faţă avem publicat pe site-ul instituţiei o cercetare de piaţă. Eu nu sunt expert în comunicare, de aceea autoritatea de reglementare va contracta un astfel de serviciu. Detalii, după ce vom avea oferte din partea unei firme care este specializată în comunicare, atunci vom avea mai multe informaţii. Pe site-ul autorităţii este un proiect prin care se face o cercetare de piaţă pentru a ştii de unde plecăm atunci când scoatem la licitaţie un caiet de sarcini pentru astfel de servicii. Autoritatea de reglementare nu întotdeauna a comunicat la nivelul aşteptărilor consumatorilor de energie din România. De aceea ne dorim să facem lucrul acesta într-un mod cât se poate de corect, transparent, deschis şi eficient", a declarat George Niculescu, întrebat despre proiectul privind obligarea furnizorilor de a-I informa pe clienţi cu privire la faptul că schema de plafonare se va încheia pe 31 martie 2025.

ANRE va demara o campanie de informare cu privire la încheierea perioadei de plafonare a preţurilor la energie, la 31 martie 2025.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

"Lucrurile nu se exclud. Nu înseamnă că autoritatea de reglementare nu va face o campanie de informare şi nu este nimic greşit în a obliga furnizorii de energie electrică, practic, relaţia contractuală între consumator este în mod direct cu furnizorul. Orice consumator de energie electrică sau de gaze naturale are un contract încheiat cu un furnizor de energie electrică sau de gaze naturale. Atunci este foarte uşor să primească informaţii în mod electronic sau fizic, aşa cum primeşte şi factura, să primească informaţii cu privire la ce urmează să se întâmple după 31 martie 2025. Suntem în situaţia în care mulţi dintre noi, consumatorii, avem nişte contracte care au un anumit preţ. Preţurile facturate sunt cele din Ordonanţa 27 care, în momentul de faţă, este în vigoare până la 31 martie. Nu este nimic greşit ca autoritatea de reglementare să aibă un rol proactiv în relaţia furnizor-consumator, să-l oblige pe furnizor să îl informeze pe consumator cu privire la preţul lui contractual. Poate ni s-a modificat preţul de contract, nu am fost atenţi, am semnat un act adiţional acum un an de zile, nu mai ştim care este preţul de contract, ne uităm doar pe factură şi vedem că avem un preţ plafonat, dar fără să ştim exact cât urmează să plătim după 31 martie 2025. Şi atunci aceste informaţii, din punctul nostru de vedere, al autorităţii, sunt foarte, foarte importante, pentru ca un consummator de energie electrică şi de gaze naturales ă poată să ia decizia care îl avantajează pe el cel mai mult, din perspectiva consumului şi  facturilor de energie electrică şi de gaze naturale", a adăugat el.

"Nu trebuie să uităm faptul că această ordonanţă de urgenţă, practic a oferit o umbrelă consumatorilor de energie din România, un fel de protecţie în calea unor preţuri la energie electrică şi la gaze naturale foarte mari, preţuri pe care nu le-am văzut, nu ne aşteptam să le vedem vreodată. (…) Dacă Guvernul României, Ministerul Energiei, ia în considerare extindere a perioadei de aplicabilitate a Ordonanţei 27, nu pot decât să comentez pozitiv aceste aspecte", a mai spus preşedintele ANRE.

Altfel, preşedintele ANRE a anunţat că, din 2.731.000 de contoare inteligente care trebuiau montate, sunt montate aproximativ 2 milioane. Acesta a subliniat că vrea să vadă că datele colectate de contoarele inteligente sunt folosite la întreaga lor valoare, astfel încât consumatorul de energie electrică să fie informat despre când este bine să-şi consume energia electrică.

”Nu trebuie să fie doar un trend să montăm contoare inteligente, ci trebuie să folosim datele colectate de controale inteligente într-un mod eficient. În ceea ce priveşte obligaţiile de montare a contoarelor inteligente, vreau să vă spun că avem un grad de 86%. Mi-aş dori ca şi aceste contoare inteligente să fie folosite de către operatorii de distribuţie la capacitate maximă", a adăugat reprezentantul ANRE.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.