Nvidia a deschis vineri o nouă etapă, detronând Apple şi devenind cea mai valoroasă companie din lume, după o creştere record a acţiunilor alimentată de cererea masivă pentru cipurile sale specializate în inteligenţă artificială, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Valoarea bursieră a Nvidia a atins pentru scurt timp 3,53 trilioane de dolari, depăşind astfel cele 3,52 trilioane ale Apple, conform datelor LSEG.

Acţiunile Nvidia au înregistrat o creştere de 2,2%, conferind companiei o capitalizare de piaţă de 3,52 trilioane de dolari, în timp ce titlurile Apple au avansat cu 0,9%, compania fiind evaluată la 3,54 trilioane de dolari.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În luna iunie, Nvidia a devenit temporar cea mai valoroasă companie la nivel global, înainte de a fi depăşită de Microsoft şi Apple. În ultimele luni, capitalizările de piaţă ale celor trei giganţi tehnologici au fluctuat constant.

Microsoft a avut o capitalizare de piaţă de 3,20 trilioane de dolari, în creştere cu 1,3%.

Nvidia, cu sediul în Silicon Valley, este principalul furnizor de procesoare utilizate pentru calculul AI, şi a devenit principalul câştigător într-o cursă între Microsoft, Alphabet, Meta Platforms şi alte mari companii care concurează pentru a domina tehnologia emergentă AI.

Deşi cunoscută încă din anii 1990 pentru proiectarea procesoarelor de jocuri video, acţiunile Nvidia au crescut cu aproximativ 18% în octombrie, stimulate de o rundă de finanţare de 6,6 miliarde de dolari anunţată de OpenAI, compania din spatele ChatGPT.

Acţiunile altor producători de semiconductori au crescut vineri după ce Western Digital a raportat un profit trimestrial peste estimările analiştilor, susţinând optimismul cu privire la cererea pentru centrele de date.

”Tot mai multe companii adoptă inteligenţa artificială în activităţile lor zilnice, iar cererea pentru cipurile Nvidia rămâne puternică. Atâta timp cât evităm o recesiune economică majoră în SUA, există sentimentul că investiţiile în capacităţile AI vor continua, oferind un suport solid pentru Nvidia,” a declarat Russ Mould, director de investiţii la AJ Bell.

Acţiunile Nvidia au atins un maxim istoric marţi, continuând creşterea după publicarea rezultatelor financiare de către TSMC, cel mai mare producător de cipuri din lume, care a raportat o creştere de 54% a profitului trimestrial, determinată de cererea crescută pentru cipuri AI.

În paralel, Apple se confruntă cu o cerere mai scăzută pentru smartphone-urile sale. Vânzările de iPhone-uri în China au scăzut cu 0,3% în al treilea trimestru, în timp ce vânzările de telefoane Huawei au crescut cu 42%.

Analiştii anticipează că Apple va raporta veniturile trimestriale joi, prognozând o creştere anuală de 5,55%, până la 94,5 miliarde de dolari, conform datelor LSEG.

Aceasta se compară cu previziunile analiştilor pentru Nvidia, care estimează o creştere a veniturilor cu aproape 82%, până la 32,9 miliarde de dolari. Acţiunile Nvidia, Apple şi Microsoft au o influenţă uriaşă asupra sectorului tehnologic şi asupra pieţei bursiere din SUA, trio-ul reprezentând aproximativ o cincime din indicele S&P 500.

Optimismul cu privire la perspectivele pentru AI, aşteptările că Rezerva Federală va reduce considerabil ratele dobânzilor din SUA şi, cel mai recent, un început optimist al sezonului raportărilor financiare au ajutat săptămâna trecută creşterea indicelui de referinţă S&P 500 la un maxim istoric.

Câştigurile masive ale Nvidia au contribuit la creşterea atractivităţii acţiunilor pentru traderii de opţiuni, iar opţiunile companiei sunt printre cele mai tranzacţionate într-o zi dată din ultimele luni, potrivit datelor de la furnizorul de analize de opţiuni Trade Alert.

Acţiunile au crescut cu aproape 190% până acum în acest an, datorită boom-ului AI generativ care a dus la o serie de previziuni optimiste pentru Nvidia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.