Companiile îşi ajustează deja bugetele de investiţii şi reduc ritmul de externalizare a serviciilor, ceea ce indică o abordare mai prudentă într-un context economic şi geopolitic încărcat. Antreprenorii şi managerii din România sunt invitaţi să completeze chestionarul CONFIDEX Ediţia 11. Pe baza răspunsurilor primite, va fi elaborat indicele încrederii mediului de business în economia naţională în S2 2024. Ediţia anterioară a studiului CONFIDEX, realizată în S1 2024, a evidenţiat cea mai mare valoare a indicelui CONFIDEX, măsurată în ultimii patru ani, de 52,5
CONFIDEX, studiul longitudinal care măsoară nivelul de încredere al antreprenorilor şi managerilor în evoluţia economiei româneşti, dă startul unei noi ediţii - începe colectarea datelor pentru realizarea a celei de a 11-a ediţii a studiului. Antreprenorii si executivii de top din România sunt invitaţi să îşi aducă aportul la realizarea radiografiei încrederii în economia românească, completând chestionarul CONFIDEX Ediţia 11, până pe 01 noiembrie.
„Într-un context economic marcat de fluctuaţii, mediul de business românesc are nevoie de un instrument care să ofere date atât cantitative, cât şi calitative, privind încrederea în mersul economiei. Este esenţial ca managerii şi antreprenorii să aibă acces la date precise şi actualizate, pentru a lua decizii strategice informate. În peisajul economic actual, ne aşteptăm ca această a 11-a ediţie a studiului să fie o analiză la rece a percepţiei liderilor de business faţă de provocările şi aşteptările sfârşitului de 2024 şi începutului de 2025”, a declarat Andrei Cionca, Co-fondator şi investitor ROCA Investments.
Ediţia anterioară a studiului CONFIDEX, realizată în S1 2024, a evidenţiat cea mai mare valoare a indicelui CONFIDEX, măsurată în ultimii patru ani, de 52,5. Astfel, pe fondul scăderii inflaţiei, al creşterii PIB-ului şi al unui optimism crescut al mediului de afaceri autohton, dar şi internaţional, în legătură cu evoluţia economiei, valoarea indicelui măsurată la începutul acestui an, a depăşit maximul anterior de 50,2, înregistrat în primul semestru din anul precedent.
Aşteptările managerilor vs. realitatea din economie
Cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) al României arată o decelerare a creşterii reale până la 1,4% faţă de semestrul I 2023, pe fondul evoluţiei nesatisfăcătoare ale sectoarelor agricol, industrie şi construcţii. Aceasta confirmă optimismul moderat al managerilor măsurat prin ediţia a 10-a a CONFIDEX, în care doar o treime (38%) dintre respondenţi estimau o creştere a PIB.
În acest context, şi sub presiunea unor posibile noi ajustări fiscale, dar şi a unei majorări a salariului minim brut cu 9.5%, corelarea între datele economice reale şi proiecţiile de viitor ale managerilor şi antreprenorilor este esenţială pentru a asigura o fundamentare solidă a deciziilor de business.
“Revizuirile în scădere ale creşterii economice indică clar că unele sectoare, precum agricultura sau construcţiile, întâmpină dificultăţi. De asemenea, începem să observăm scăderi de bugete în sectorul serviciilor, deşi acestea au fost întotdeauna „premiantele” CONFIDEX. Companiile îşi ajustează deja bugetele de investiţii şi reduc ritmul de externalizare a serviciilor, ceea ce indică o abordare mai prudentă într-un context economic şi geopolitic încărcat. Totuşi, avem în continuare o mare oportunitate care vine dinspre investiţiile private si dinspre PNRR, care pot deveni împreună o adevărată pernă de aterizare lină pentru economie, mai ales dacă vom canaliza toate eforturile şi expertiza noastră în această direcţie. Cred foarte mult în capacitatea şi rezilienţa a antreprenorilor şi sunt convins că, dacă reuşim să o ducem la nivelul următor, fără a rămâne doar defensivi, vom depăşi cu bine provocările acestui an.”, a adăugat Andrei Cionca.
Studiul CONFIDEX, ajuns la ediţia a 11-a, va dezvălui care este percepţia la zi a oamenilor de afaceri asupra contextului economic actual, posibilelor noi măsuri fiscale, precum şi asupra evoluţiei pieţei forţei de muncă, în contextul majorării salariului minim brut. Rezultatele noului studiu vor fi publicate in luna noiembrie.
CONFIDEX este singurul studiu longitudinal din România care măsoară încrederea managerilor români în economie şi decriptează provocările cu care se confruntă mediul de business local. Studiul a fost lansat în anul 2020 de Impetum Group şi a adunat de-a lungul celor 10 ediţii o comunitate de peste 3000 de antreprenori şi C-Level executives care au contribuit la stabilirea unor repere extrem de importante pentru economia românească. Ajuns la ediţia cu numărul 11, studiul a devenit un instrument reper pentru luarea deciziilor de business şi oferă o imagine clară asupra percepţiilor oamenilor de afaceri din România, realizând o radiografie a încrederii în economie. Extrapolând tendinţe, CONFIDEX pune la dispoziţia celor interesaţi un instrument care îi ajută să înţeleagă mai bine vremurile în care trăim şi să ia decizii corecte şi bine argumentate, cu impact pozitiv asupra mediului de business şi societăţii în general.
Chestionarul CONFIDEX Ediţia a 11-a poate fi completat aici:
https://studiulconfidex.ro/s/confidex-editia-11?ref=confidx9971
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.