Câteva mii de pensionari şi angajaţi protestează, vineri, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de modul în care au fost recalculate pensiile. Ei reclamă „inechităţile” din sistem şi susţin că sunt situaţii în care pensiile au scăzut la jumătate. Protestatarii spun că noua Lege a pensiilor îi afectează pe cei care au lucrat în grupe de muncă sau în condiţii speciale. Ei cer o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mii de oameni s-au adunat, vineri, de la ora 13.00, pentru trei ore, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de îngheţarea pensiilor după recalculare, în cazul unora dintre ei, dar şi de modul în care modificările aduse Legii pensiilor, aplicabile de la începutul lunii septembrie, îi afectează pe viitorii pensionari, în special pe cei care muncesc în condiţii speciale.

„Se merge în continuare pe accentuarea inechităţilor din sistemul militar. I-am adus domnului Ciolacu o caschetă pe care i-o fac cadou ca să o poarte dânsul pentru că noi nu mai vrem s-o purtăm”, a spus un militar venit la protestul de vineri, în Piaţa Victoriei, din Capitală, la care participanţii se manifestă zgomotos, cu vuvuzele

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La această oră, reprezentanţi ai miilor de protestatari sunt la negocieri cu premierul Marcel Ciolacu, în sediul Guvernului.

Potrivit unor surse, premierul le-ar fi promis manifestanţilor că va veni cu o soluţie în cel mult două săptămâni.

Anunţul privind organizarea protestului a fost făcut de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură, însă la manifestare sunt prezenţi, alături de silvicultori, şi militari, mineri, poliţişti, siderurgişti, energeticieni şi alte categorii socio - profesionale.

„Protestul reprezintă, în fapt, o continuare a mitingului desfăşurat la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale în data de 26 septembrie 2024, la care au participat, de asemenea, organizaţiile sindicale din cadrul Confederaţiei Meridian”, au transmis, miercuri, organizatorii.

Aceştia cer modificarea în regim de urgenţă a Legii 360/2023 - privind sistemul public de pensii, care a abrogat din Statutul personalului silvic (OUG 59/2000) încadrarea în condiţii speciale (fosta grupă I) a locurilor de muncă pentru personalul silvic. Potivit sursei citate, încadrarea în condiţii speciale făcea posibilă reducerea vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu 1 an la fiecare 5 ani lucraţi în astfel de condiţii, conform Legii 234/2019.

”Silvicultorii din România îşi exprimă profunda nemulţumire şi revolta cu privire la această nedreptate, creată unei întregi categorii profesionale, prin noua Lege a pensiilor”, au mai transmis silvicultorii.

Ce reclamau în vară lideri sindicali

Încă din vară, mai mulţi lideri sindicali, între care secretarul general al BNS Horaţiu Raicu şi liderul sindical Bogdan Hossu, de la CNS „Cartel Alfa“, reclamau „inechităţi” în cazul noii Legi a pensiilor şi avertizau că actul aplicabil de la 1 septembrie, îi va dezavantaja pe cei pensionaţi după această dată. Aceştia susţineau că, în stabilirea numărului de puncte de pensie, noua lege ţine cont de salariul mediu brut pe ţară, şi nu de cel mediu brut pe ramură, aşa cum era în vechea legislaţie.

Secretarul general BNS Horaţiu Raicu susţinea că din această cauză puteau să apară inechităţi, în condiţiile în care salariile medii brute pe ramură erau foarte diferite, ca de exemplu, cele din industria textilă (care erau cele mai mici) şi din industria metalurgică (unde erau printre cele mai mari). Raicu spunea că noua formulă de calcul îi va afecta mult pe viitorii pensionari, chiar dacă acum la calcularea pensiei vor conta sporurile, acordul global şi bonusurile de stabilitate.

Şi liderul sindical Bogdan Hossu, de la „Cartel Alfa”, a avertizat că noua lege îi va dezavantaja pe viitorii pensionari atât în privinţa formulei de calcul, cât şi a bonusurilor acordate pentru muncă peste vârsta legală de pensionare.

Astfel, noua lege prevede un sistem de bonusuri pentru anii lucraţi peste stagiul de cotizare de 25 de ani, numite puncte de stabilitate, care se adaugă punctelor de contributivitate şi celor pentru veniturile nepermanente (sporuri, prime, al 13-lea salariu, munca în acord etc).

„Problema e că noua formulă afectează profund lucrătorii din structura grupelor deosebite şi speciale, în sensul în care le modifică substanţial formulele de calcul”, a explicat liderul sindical Bogdan Hossu.

El spunea că că cei pensionaţi după 1 septembrie vor avea pensii mai mici decât cei care au ieşit până la acea dată.

„Pensionarii ieşiţi la pensie pe grupele speciale sau deosebite vor avea probabil îngheţat cam doi ani până când evoluţia valorii punctului de referinţă va ajunge ca să redea o valoare a pensiei lor mai mare decât pensia pe care o au azi în plată”, susţinea Hossu.

Ce spuneau şeful Casei de Pensii şi ministrul Muncii

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, dădea asigurări că nicio pensie din România nu va fi „îngheţată”, în condiţiile în care noua lege prevede indexarea anuală a pensiilor cu rata inflaţiei. „Nu va fi nicio pensie îngheţată cinci, şase, şapte ani. Există un mecanism foarte clar prevăzut de lege, de indexare a pensiilor cu inflaţia, în proporţie de 100%, cât şi cu câştigul salarial mediu brut pe economie”, a explicat Baciu.

Împeună cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a trimis tuturor pensionarilor, la solictarea expresă a premierului Marcel Ciolacu, un documnet în care să îi informeze clar că pensiile lor nu vor scădea, chiar dacă au primit decizii de recalculare cu venituri înjumătăţite.

„.Pensia dumneavoastră nu scade chiar dacă în Decizia de recalculare a rezultat o valoare mai mică decât ultima pensie primită în luna august 2024. În această situaţie, veţi primi în continuare pensia mai mare, respectiv cea pe care aţi primit-o anterior recalculării”, se arăta în informarea oficială transmisă pensionarilor de ministrul Muncii şi preşedintele Casei de Pensii.

 

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.