Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, reprezentând aproximativ 10% din toate cazurile de cancer. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cancerul colorectal este a doua cauză principală de decese prin cancer la nivel mondial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sunt afectate ambele genuri, dar cu aproximativ 20% sunt mai frecvente aceste cancere la bărbaţi, la nivel global”, a precizat dr. Noor Hassan, medic chirurg oncolog în cadrul Spitalului MedLife Polisano Sibiu, care a operat sute de pacienţi cu cancer, atât clasic, cât şi laparoscopic sau robotic.

Dr. Noor Hassan şi-a dorit mereu să poată trata pacienţii cu patologii oncologice, motiv pentru care s-a specializat în chirurgia oncologică. „Întotdeauna am simţit o atracţie pentru chirurgie, mi-a plăcut ideea de a ajuta pacientul rapid şi concret. Am fost iniţiat în ale chirurgiei de d-nul profesor Dan Sabău din Sibiu, căruia îi mulţumesc. În ultimii ani, am început să colaborez cu d-nul conf. univ. dr. Dan Eniu, de la care am avut multe lucruri de învăţat şi el mi-a trezit pasiunea pentru chirurgia oncologică”, a mărturisit dr. Noor Hassan, pentru care a fi medic nu este o meserie, ci o vocaţie, „chemarea de a ajuta semenii”.

El este chirurgul care a operat clasic o tumoră de colon de 20 cm, caz complex, publicat într-un jurnal american faimos în rândul chirurgilor. Cele mai des întâlnite patologii care ajung pe mâna chirurgului sunt cancerul colo-rectal, mamar şi de col uterin.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate

Incidenţa cancerului colorectal a crescut peste tot în lume, deci şi în România. Anual, în ţara noastră se înregistrează aproximativ 13.500 de cazuri noi de cancer colorectal. Factorii care contribuie la apariţia acestei boli sunt multipli, printre ei se numără: alimentaţia nesănătoasă cu o dietă bogată în grăsimi săturate, procesată şi conţinut scăzut de fibre, sedentarismul prelungit, obezitatea, îmbătrânirea populaţiei, consumul excesiv de alcool şi ţigări.

Din păcate, 60-70% din cazurile care mi se adresează sunt cazuri avansate, deoarece în România screening-ul este neglijat, pacienţii adresându-se doar când simptomatologia nu mai permite amânarea adresării la medic”, a precizat chirurgul.

Mortalitatea prin cancer colorectal a crescut cu 8% în perioada 2011-2019. Se estimează că până în anul 2040 aceasta va înregistra o creştere de 9,4% la femei şi 16,6% la bărbaţi. Peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate printr-un furnizarea riguroasă a serviciilor de screening adresate persoanelor care prezintă risc crescut.

Cea mai mare tumoră de colon operată de medic a fost o tumoră de cca. 20 cm care invada splina, pancreasul, epiplonul şi peretele abdominal. „Tumora fiind hemoragică, a necesitat rezecţie de urgenţă în bloc (colon, splina, corp şi coadă pancreas, epiplon şi o parte din peretele abdominal). Intervenţia s-a efectuat clasic. Au trecut aproximativ 6 ani de atunci, iar pacienta este bine, fără recidivă”, a povestit dr. Noor Hassan. Acest caz a fost publicat şi în American Journal of Surgery Case Reports (ISSN 2766-8304).

Laparoscopia, chirurgie minim invazivă cu multe avantaje faţă de chirurgia clasică

Chirurgia laparoscopică este o tehnică minim invazivă, indicată în cancerul colorectal în anumite situaţii, în funcţie de stadiul bolii şi starea generală a pacientului. Prin urmare, aceasta poate fi utilizată în stadiile incipiente (I şi II), dar şi în stadiul III dacă tumora este rezecabilă, iar invazia nu este foarte extinsă în structurile vecine.

Chirurgul a început efectuarea operaţiilor încă din timpul rezidenţiatului, dar şi-a perfecţionat tehnica doar după ce a devenit medic specialist. „Am participat la mai multe cursuri de perfecţionare în diferite ţări, consider că mereu putem învăţa lucruri noi sau, cum ne place să le numim, tips and tricks”, a spus medicul care avansează ideea potrivit căreia laparoscopia, fiind o tehnică cu invazivitate mai mică faţă de chirurgia clasică, cu abord deschis, oferă pacientului şansa la o recuperare mai rapidă şi cu spitalizare mai redusă. „Durerea postoperatorie este de intensitate mai scăzută sau chiar absentă, complicaţiile postoperatorii (hemoragice şi infecţioase) sunt mai puţine, iar rezultatele estetice mai bune la nivel abdominal.”

Există însă şi limite ale acestui tip de chirurgie, aceasta nefiind indicată în tumori mari sau invazive, la pacienţii cu intervenţii abdominale majore în antecedente.

Chirurgia robotică oferă posibilitatea de mărire a imaginilor de până la 10 ori faţă de planul real

Când dr. Noor Hassan a început rezidenţiatul de chirurgie, în anul 2013, în România exista deja de 5 ani conceptul de chirurgie robotică la Bucureşti la Spitalul Clinic de Urologie, dar datele erau puţin mediatizate. „Am visat mereu să pot ajunge să operez pe acest sistem robotizat, consider că aceasta este excelenţă în chirurgie, este un pas firesc spre evoluţie! Dar nu mi-am imaginat atât de devreme să mă pot specializa pe chirurgia robotică. Mă simt extrem de norocos că mi s-a oferit această şansă”, a spus chirurgul care operează cu robotul Da Vinci.

Acest tip de operaţie este indicat în cazurile mai complexe, când este nevoie de o precizie mai mare, ţinând cont de controlul fin al instrumentelor.

În cancerul colorectal este utilă această chirurgie, mai ales în situaţiile în care tumorile sunt localizate în partea inferioară a rectului, deoarece este facilitat abordul şi în această zonă. Chirurgia robotică oferă o vizualizare mai acurată şi o disecţie mai precisă în spaţii restrânse, ajutând la menţinerea funcţiei sfincteriene, erectile şi evitarea unei colostomii permanente. În general, avantajele presupun: accesul facil în spaţii restrânse, manevrarea mai uşoară a braţelor aparatului, acestea având mai multe puncte de flexiune faţă de instrumentele din laparoscopie, acurateţe mai mare, posibilitatea de prezervare a structurilor vasculo-nervoase, posibilitatea de mărire a imaginilor până de 10 ori faţă de planul real şi vizualizare 3D”, a enumerat medicul. Recuperarea după operaţia robotică este mai rapidă faţă de intervenţia laparoscopică, durerea resimţită postoperator mai mică şi, implicit, riscurile sunt reduse. Limitele acestei intervenţii sunt reprezentate de tumorile foarte voluminoase şi extinse, cu invazie mare în structurile vecine.

Primul caz operat de chirurg cu ajutorul robotului este un pacient de 74 ani care s-a prezentat la medic de urgenţă, având o tumoră avansată pe colonul ascendent şi fiind în ocluzie. „Anterior, ajunsese în serviciul de urgenţă unde i s-a spus că trebuie intervenit de urgenţă, în varianta clasică/ deschisă şi trebuie efectuată o ileostomie (anus contra naturii). I-am explicat pacientului că, folosind robotul Da Vinci, avem cele mai mari şanse de reuşită, fără să fie nevoie de tăietură mare pe abdomen şi fără să fie nevoie să facem o ileostomie. Intervenţia a decurs bine, a durat 4 ore, timp în care am rezecat tumora împreună cu staţiile ganglionare (foarte important pentru acest tip de cancer). Evoluţia a fost favorabilă, iar pacientul s-a externat la 4 zile de la intervenţie”, a povestit dr. Noor Hassan, care a operat şi alte patologii cu robotul.

De exemplu, o pacientă de 84 ani, extrem de fragilă, cu multe patologii asociate, cu cancer endometrial (uterin) şi-a dorit să fie operată cu robotul Da Vinci, citind despre avantajele acestuia, iar medicul a reuşit să facă histerectomie totală (să-i scoată uterul) cu anexectomie bilaterală şi limfadenectomie pelvină completă până la bifurcaţia aortei. Post operator, evoluţia a fost bună, iar pacienta s-a externat la 4 zile de la internare.

Între pacient şi medic ar trebui să existe o legătură bazată pe încredere

Cel mai tânăr pacient operat de cancer de colon de dr. Noor Hassan avea de 33 ani, iar cel mai vârstnic 92 ani. În ambele situaţii cazurile au mers bine şi pacienţii s-au externat la 6, respectiv 10 zile.

Sunt foarte mândru şi recunoscător că la MedLife Polisano Sibiu avem toată aparatură necesară şi un colectiv bine pregătit, bine închegat. Datorită colegilor anestezişti, cardiologi, imagişti, oncologi şi asistenţi, pacienţii sunt bine pregătiţi preoperator şi bine îngrijiţi post operator. Meritele sunt al întregii echipe”, a spus chirurgul, care a ales această meserie inspirat de tatăl său, tot medic de profesie.

L-am admirat din copilărie şi am vrut să îi calc pe urme. Pe ascuns, mă uitam peste atlasele lui de anatomie şi medicină legală unde erau imagini cu cadavre. El îmi ascundea mereu atlasele, deoarece considera că mă pot afecta acele imagini la vârsta de atunci. Îmi doresc să profesez această meserie cu atât de multă dăruire şi compasiune pentru pacienţi cum făcea şi el”, a mărturisit chirurgul, care în relaţia cu pacienţii săi pune accentul pe calitatea vieţii acestora şi încearcă să afle care sunt aşteptările fiecărei persoane de la actul chirurgical.

Consider că între pacient şi medic ar trebui să existe o legătură bazată pe încredere, în special în cazul pacienţilor oncologici”, a spus chirurgul.

Anusul contra naturii este una din temerile pacienţilor

Una dintre cele mai mari temeri ale pacienţilor cu cancer de colon este să nu ajungă la anus contra naturii (stomă). Colostomia este o procedură chirurgicală ce presupune devierea unei părţi a colonului şi exteriorizarea sa printr-un orificiu la nivel abdomenului. Această deschidere se numeşte stomă.

Colostomia poate fi permanentă sau temporară şi poate fi formată din orice parte a colonului, în funcţie de tipul afecţiunii suferite. Cel mai frecvent se formează din colonul descendent, ceea ce înseamnă că va fi pe partea stângă a abdomenului.

Într-adevăr, anusul contra naturii este una din temerile pacienţilor pentru că le invalidează o parte din viaţa socială, dar şi personală. În special, bărbaţii acceptă mai greu această situaţie. Cu ajutorul medicinei robotice am putut să evităm colostomele permanente în mai mult de jumătate din cazuri de cancer colorectal. Însă, adesea nu le putem spune pacienţilor dacă vom reuşi sau nu evitarea colostomei până la efectuarea actului chirurgical, pentru că nu ştim niciodată ce găsim intraoperator”, a mărturisit dr. Noor Hassan.

În România, anual 10.000 de pacienţi devin purtători de stome cutanate, multe sunt însă temporare. Vestea bună este că rata de supravieţuire a pacienţilor diagnosticaţi cu cancer  de colon a crescut considerabil, datorită medicilor buni, care folosesc tehnici chirurgicale ultra performante şi terapii medicale moderne. Cancerul colorectal se vindecă atunci când este depistat din timp şi tratat corespunzător.

Surse:

 https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/colorectal-cancer

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/cancer-de-colon-cauze-simptome-tratament

Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.